28 June 2010

Shopping lagi

Weekend lepas kami bertiga pegi shopping lagi....tapi takde la shopping sakan...sekadar beli keperluan yang dirasakan perlu je....

Hari Jumaat malam, kami pergi uptown Danau Kota (tempat ni biasa kitorang pegi kalau rasa nak keluar tengah2 malam je)...ni gambar Adam yang still tak tido lagi walaupun dah tengah malam....mata duk segar je lagi....gambar gelap skit..maklumla malam....(hehe..alasan sebab x pakai night mode....)



Antara barang2 yang sempat aku beli....



Busha legging untuk Adam....cute tau...



Stoking....murah je....3 pasang Rm10...



Yang ni untuk kete mama.....:)



Tapi sangat kecewa sebab x dapat beli 1 barang....wallet Guess...cantik sangat....harga pun ok la...sebabnya cik abang nak cepat...x sempat nak amik...sakit hati tau...1 hari x bercakap...rasakan....



Then,ahad lepas lak g shopping kat Mid Valley....sempat la grab sepasang baju Adam dan sepasang kasut untuk mama.....love it...

Adam di ofis mama

Hari Jumaat lepas, abah Adam balik lambat...pukul 5 pun tak habis keje lagi....macam mana kitorang nak balik?uwaaaa.....

Mama pun ajak la Dila hantar mama kat umah babysitter untuk amik Adam balik ofis sementara tunggu Abah habis keje ...malas nak tunggu kat umah babysitter tu...lebih baik bawak balik ofis.Boleh la kawan2 mama jumpa Adam.

Sempat la snap gambar kami berdua kat ofis mama....

Ni kat tempat mama....



Ni lak kat tingkat bawah....turun tingkat bawah sebab takut nak duk atas sorang2....huhu...

25 June 2010

Panduan Memilih & Menjaga Pakaian Bayi

Credit to : Utusan Malaysia
ARKIB : 04/03/2010
Susunan MARIATUL QATIAH ZAKARIA


Pilih pakaian daripada fabrik yang membolehkan bayi menyesuaikan suhu badannya dengan baik.
-----------------------------

BAGI bayi yang baru dilahirkan, mereka sangat sensitif dengan keadaan persekitaran. Malah ada kajian yang dilakukan telah membuktikan bahawa kulit bayi adalah paling sensitif selain lebih nipis, kurang pigmentasi dan mempunyai kadar kelebatan kelenjar peluh yang tinggi.

Keadaan ini secara tidak langsung menyebabkan kulit bayi mudah terpengaruh dengan rangsangan dan panas matahari.

Oleh yang demikian, ibu bapa perlu berhati-hati ketika membeli pakaian dan secara tidak langsung perlu tahu bagaimana hendak memilih pakaian bayi agar kulitnya kekal sihat dan lembut.

Bukan itu saja, ibu bapa juga harus tahu bagaimana hendak menjaga pakaian bayi agar ia tidak memudaratkan kulit bayi.

Dari segi pemilihan baju, ia tidak hanya bergantung kepada corak dan warna baju.

Sebaiknya ciri-ciri seperti mudah dipakai, mudah ditanggalkan dan fabrik daripada jenis yang membolehkan bayi menyesuaikan suhu badannya dengan baik harus diberikan perhatian.

Jika boleh elakkan daripada menggunakan sebarang serbuk biologi atau pelembut kain ketika mencuci pakaian bayi kerana dikhuatiri akan merengsa kulit bayi yang sensitif dan lembut itu.

Terdapat beberapa ciri-ciri yang harus dijadikan panduan untuk memilih baju bayi anda.

Ikuti panduan berikut :-

a) Kain daripada kapas

Pakaian yang dibuat daripada kain kapas boleh membantu menjaga kesihatan kulit bayi. Memakaikan bayi anda pakaian daripada kain kapas akan melindungi kulit bayi daripada kerengsaan disebabkan sentuhan atau geselan. Selain itu kain kapas mudah menyerap peluh dan sesuai dipakai ketika cuaca panas. Ketika musim hujan pula, kain kapas membantu tubuh bayi kekal hangat.

b) Pilih saiz yang tepat

Ada ibu bapa yang membeli pakaian bayi agak besar dengan alasan boleh dipakai lebih lama tetapi jangan juga membeli pakaian yang hanya muat-muat badan dan terlalu ketat. Bayi sepatutnya memakai saiz new born dan sekiranya bayi anda dilahirkan besar, sebaik-baiknyanya pilih saiz pakaian bayi berusia satu hingga enam bulan. Usah pakaikan bayi dengan pakaian besar kerana ini membuatkan si kecil sukar bergerak dan kelihatan besar.

c) Elakkan baju bertali

Hindarkan memilih pakaian bayi yang perlu diikat. Fesyen bertali hanya sesuai untuk orang dewasa dan bukannya bayi. Sebaliknya pilih baju yang berbutang pada bahagian depan kerana ia lebih mudah untuk anda memakaikannya.

d) Berleher lebar

Pilih pakaian yang berleher lebar atau bulat supaya kepala bayi dapat masuk dengan mudah menerusinya dan berlengan lebar.

e) Butang

Baju yang mempunyai butang di bahagian hadapan sesuai dan mudah dipakai sepanjang enam bulan pertama usia bayi. Manakala baju yang mempunyai butang pada bahagian bawah memudahkan kerja menukar baju dan lampin.

Penjagaan pakaian bayi

a) Asingkan pakaian

Jangan campur pakaian anda dengan pakaian bayi ketika membasuh. Mengasingkan pakaian bayi membantu mengelakkan bakteria pada pakaian dewasa terkena pakaian bayi anda. Ini menjamin kebersihan sekali gus menjamin kesihatan kulit bayi anda.

b) Guna sedikit sabun

Basuh pakaian bayi menggunakan sedikit sahaja sabun. Sabun yang terlalu banyak digunakan menyebabkan kulit bayi merengsa.

c) Cara basuhan tangan

Jika basuh menggunakan tangan, elakkan memberus terlalu kuat. Sebaiknya anda gosokkan dengan tangan sahaja dan ketika membilas pastikan benar-benar bersih dan bebas daripada sabun untuk mengelakkan sebarang kerengsaan apabila dipakai semula oleh bayi.

e) Cara basuhan mesin

Gunakan program basuhan lembut. Program basuhan biasa boleh merosakkan pakaian bayi dan sebaiknya usah guna cecair pemutih kerana ada bahan kimia yang boleh menyebabkan kulit bayi merengsa.
--------------------------------

24 June 2010

Medela Harmony

I've got it....hehe...entry lepas aku dah cite pasal pam ni dah habis stok kat Fabulous mom tu....then,blk umah je aku bagi la komen kat facebook dia bila stok baru akan sampai...luckily,ada sorang blogger tu nampak komen aku.Dia terus msg kat inbox aku n bgtau dia ada jual pam ni..n harga dia lebih murah dari pasaran.....aku?apalagi terus la order....sgt teruja...

Then,esoknya pegi Fabulous mom utk beli cooler bag...dan dan je....walaupun total kerugian banyak,tapi aku puas hati n gembira sebab semua ni aku buat utk anakkku yg terchenta....mama sanggup bergolok bergadai untuk Adam.....mama beli set mcm kat bawah ni...



Tadi first time pakai agak kekok sikit la sebab b4 this pakai Avent....nanti lama2 biasa la kot...tapi yang pasti aku suka pam ni....sangat senang digunakan....dan lebih kecik dari Avent punya....jadi lebih space untuk letak brg lain....

Cadangan awal nak pam 3x time keje...kul 9pg,12thgari dan 3ptg...harap dipermudahkan...sebelum ni aku pam 2x je...kadang2 skali je sebab xde masa....lagipun barang orang kan...segan gak nak pakai byk2 kali...sebab takut rosak,jenuh lak nak ganti tu...huhu...

Minggu depan la baru pulangkan kat kak ima..sebabnya botol pam tu aku dah pakai buat botol susu Adam kat umah babysitter....opppssss,sori ye kak ima....nanti weekend ni la beli baru..tunggu gaji...huhu,duit dah tinggal x sampai RM50 je sampai gaji....uuwaaaaa.....terseksanya hidup aku.....

22 June 2010

Jalan-jalan

Hmm...memandangkan pam Avent yang dipinjam dari kak ima perlu dipulangkan sebabnya tak lama lagi dia pun nak pakai gak...dia skrg tgh mengandung 7 bln...jadi aku kena la beli yang lain....

Puas la meng'google'pam mana yang best...last2 hatiku terpikat pada pam medela harmony...manual je la...tu je yg mampu pun..huhu...nak beli spectra3 mahal sangat (xde la mahal sgt pun...tp sb dah sengkek...huhu)...lagipun surau kat opis aku ni xde plug,so manual aje lah jawabnya....



Lepas check harga kat internet,aku bercadang nak beli kat Fabulous mom...sebab harga dia lebih murah dr tmpt lain sebab skrg ni tengah promosi...ingat nak beli online je...tapi memandangkan umah kami dekat je dgn kedai dia,lebih baik pegi sana je...puas hati skit....mula2 ingat nak g Puchong outlet,tp kat ttdi outlet ada diskaun lg 20% sempena dia punye anniversary...

Jadi,dengan semangat berkobar-kobar sabtu lepas kami pegi la kat ttdi outlet...tapi sangat mengecewakan sebab stok dah habis...huhu,sangat sedih....dah rasa down dah nak shopping...tapi x lama,sb semangat shopping tu dtg balik bila tgk SALE!!!hehe...pompuan...pompuan....dengan duit yang diperuntukkan utk beli pam,aku telah menggunakan untuk beli baju (nursing top)ngan nursing bra...huhu....habis dekat RM100 gak la...huh...

Kat bawah ni rupa nursing top yang aku beli...baju ni untuk memudahkan penyusuan...sebab xperlu nak selak baju tinggi2 sangat sampai menampakkan perut yang cantik ni...memadai dengan menyelak kat bahagian tu je....hehe....



Lepas dah berhabis kat sana,kami pun singgah la OU jap...niat hati nak jalan2 je la...tapi 'terbeli' la selai baju Adam ngan kipas kecik utk Adam spt di bawah....





Ni pulak gambar Adam bersama kipas barunya...terpaksa beli kaler kuning ngan oren konon nak matching dgn stroller dia....



Di bawah ni gambar kami jalan-jalan kat OU....layan aje lah....






Lapar nih...


16 June 2010

Testing tudung syria baru...

Hahaha...aku nak gelak dulu la ngan tajuk entri ni....bukan apa,nak testing tudung pun nak letak dalam blog gak ke?hahaha...peduli la...blog aku...ada orang kesah ke?

Oklah,ni nak cite..alkisahnya semalam beli tudung dari member opis...namanya Mai si budak comel tu...dia ada bawak tudung syria yg tgh femes skrg ni la....try punye try, hatiku terpikat pada 1 tudung ni....nice la....so,aku cadang nak try beli la...

Sampai je umah semalam,terus try dengan baju2 yg ada dlm almari tu utk nak pakai g keje arini....heheh....maka hasilnya spt di bawah ini....
>

>

>





Ok tak?hmmm...actually hubby taktau pun aku beli tudung ni...pagi tadi ingat nak wat surprise la....ini dialognya ya...

Mrs A: Abg,cantik tak ayg? hehe....
Mr S : Nape ayg pakai tudung ni? (sambil menunjukkan reaksi semacam)
Mrs A: Kenapa? x lawa ke?
Mr S : Abg x berkenan ngan tudung leper cmni....x cantik...
Mrs A: Kalau abg dah ckp x lawa....org lain lg la ckp x lawa....(huhu...kesian sy kan?)


Tapi xpe la...utk sedapkan hati...sy nak upload gak gmbr ni....tgk la sampai muntah.....




Lagi...






Dan lagi....

10 June 2010

3 months old......

Smlm mama cuti sb g cucuk Adam....ramai la org kt klinik ni...nyampah tul klinik kerajaan ni...nak g klinik panel,nama Adam x register lg kt panel perubatan...huh, asyik terlupa je nak bawak surat beranak Adam nak bg kt HQ....

Menunggu punya la lama...tp jmpe nurse (je) kejap je....pastu abah Adam bwk la g cucuk Adam....skali nurse tu tanya, mak dia xde ke?terpaksa la mama yg pegang....mama ni takut jarum...lgpn kesian klu dgr Adam nangis...kerek punye nurse...dah la x mesra alam lgsg....nasib baik Adam nangis kejap je sb terkejut....

Balik umah Adam dah start perangai dah....mula la buat ape pun xkena....bg susu nangis,nak tdokan xnak,letak dlm buai nangis...mgkn sb Adam dah ada rasa sakit tmpt cucuk kot...mama pun xtau nak wt ape...pastu mama teringat mama ada baca artikel pasal cmne nak handle baby yg lepas kena cucuk...dia kata kena peluk baby tu...buat mcm dia disayangi...jd mama peluk la Adam lama2...pastu bila dia dah ok,mama buai terus Adam lena...kesian syg mama ni...

07 June 2010

1st Anniversary

Pejam celik...pejam celik...5 Jun lepas genap setahun mama ngan abah kawin....Adam lak genap 3 bln....hehe,dah besar anak mama....dah pandai gelak2,dah blh mengiring (x lama lg blh meniarap la)....

Sempena Anniversary,kitorg g jln2 kt Mid Valley....ok le tu....xleh nak g mkn kt tmpt mahal2 sb skrg ni mama ngn abah sengkek sgt....xtau la nape skrg ni cpt je rasa duit hbs....sblm ni mama x mcm tu pun...biasanya gaji bln ni blh bwk smpi ke gaji bln depan....xde la mcm skrg ni gaji dah hbs pd minggu pertama lg...huhuhu.....

Tp dlm sengkek2 pun, mama terbeli gak la botol susu Avent kt Adam...hehehe....sb dh lama pasang niat nk beli botol Avent kt Adam....skrg ni Jusco tgh sale...so, dpt la 20% discount....ok la,berbaloi gak la....

Kt bawah ni gmbr kitorg jln2 kt dlm mid valey tu....













Jeles ngn gmbr ni...sb dlm gmbr nmpk lawa, tp kt luar biasa je....ish rugi x amik kt sni....

04 June 2010

Banyakkan bersabar.......

Pagi ni mama bgn lewat lg.....ni gara-gara adam xleh tdo smlm....jenuh la letak minyak telon...mane la tau kot2 dia kembung ke? pastu nak kena peluk2 dia dlu baru nak tdo....

Pagi td dah la bgn lmbt...mama punya la terkejar2 nak mandi la, masak air, siapkan adam...alih2 tgk abah adam relax je bgn ngadap pc....bengang je tgk...tp mama x berani nak marah2 abah...jd mama sabarkan je la...tp dlm sabar2 pun, mulut muncung gak....huhu...xleh sorok...

Tp dah sampai opis,cool dah skit...xnak igt lg...nti skt ati...smbg esok lak...sb tiap2 ari pun cmtu...redha saja la labu....

Mama ni jenis yg sukar utk luahkan perasaan...suka pendam dlm ati je...rasa mcm tersekat kt kerongkong tiap kali nak bukak mulut...lgpn mama takut klu mama bukak mulut,pasti air mata mengalir sama....waaaa....knp mama jd mcm ni?mama xsuka perangai mama cmni....adam jgn ikut tau....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mama & Abah

Adam Hakeem

Our Baby