30 July 2010

Sweet Cute Baby Smile Contest


"Sweet Cute Baby Smile Contest"

Jom join contest ni....

Contest ni anjuran



Dan juga


Baby Ku Cute Collections


Ok, dalam banyak2 gambar Adam, gambar ni la yang buat mama terpikat....senyumanmu mencairkan hati mama....

Nama : Adam Hakeem
Umur: 4 bulan
Nama Ibu: Nur Asmani Bt Che Dir


Tujuan contest ni bukan hanya nak bagi duit raya kat kita, tapi jugak nak promote blogshop barunya.

CANTIK tau barang2 baby yang dijual dan harga pun amatlah berpatutan....

Jadi, jom la kita ramai-ramai shopping kat sini....

Entri Melepas Geram

Entry ni ditujukan pada sape yg rasa cili, dia la yg rasa pedasnya k....
Kenapa la ada manusia kat dunia ni yg jenis kat depan baik nak mam*** tapi belakang ngutuk x hengat??
Sangat2 hipokrit...

Kisahnya dia ni ada bagi keje kat aku....motif?nak kata dia bz gilerrrr, x jugak....sebabnya selamberr je duk sembang2, main fb....sepatutnya motif mintak tolong adalah sama2 buat keje....
Baru la dengan senang hati n ikhlasnya aku akan tolong....sebab kesian kan...

Tapi aku buat la lambat2...lantak aku la...tu bukan kerja aku k...
Kalau keje aku, ade ke ngko tlg buatkan?

Bila aku x buat, mula la nak marah...
Kutuk sana kutuk sini...
Perli sana, sindir sini...
Pastu boleh lak nak mempertikaikan pendidikan aku...
Asal nak dengki sangat dgn aku punye DEGREE?? 
Sebab ngko xde? huh...


LEBIH BAIK DIAM DARI BERCAKAP PASAL HAL2 YANG BODOH...

29 July 2010

Asyik Aku Je....

Ini n3 x puas hati...
Huh..baru ingat harini nak bersenang lenang....ceh, nak makan gaji buta ke?
Arini nampaknya kena buat keje orang lagi..kena tolong org buat keje la...kena ganti tempat org bercuti la...agak2 nya seumur hidup aku keje kat sini memang kena buat keje orang je kot...sabau je la Ani...dlm hati, ko tunggu la aku jadi PEGAWAI nanti...siap la.... hehe..ada hati tu..

Aku x kisah la dia nak bercuti ke apa ke...dah cuti tu memang hak setiap staff. tapi kalau selalu sgt, ponat den..Tapi masalahnya kenapa asyik aku je yang kena? Mana orang lain? Sudah pupuskah PKP kat opis nih? Adakah kerana aku ni orang baru, maka aku telah diperkotak-katikkan dan dibuat seperti bola? Hmm..time ni lah baru menyesal kenapa aku x pilih kerja yg sesuai dgn kelayakan aku je...tapi, mampukah aku? Time ni jugak la baru nak terfikir, kan bagus kalau duk kampung je....uruskan bisnes mak aku...maunya untung riban-riban....ko ader?hehe...

Ahh..sudah lah...x payah nak fikir pasal benda nih....nanti nampak berkerut lak muka aku ni....dah la pakai mekap baru arini....baru ingat nak perasan cun skit arini....*wink* 
cite pasal mekap baru dalam entri lain k....

27 July 2010

Lalai a.k.a. cuai.....

xtau cmne nak start....emosi aku sangat serabut sekarang ni...

Arini aku dah lakukan satu perkara yg paling bodoh....sangat2 menyesal.....
Tadi masa tengah menyusukan Adam, aku gatal2 tangan nak capai hanset...
Tiba-tiba x sampai sesaat pun, hanset tu terjatuh terkena kepala Adam....kepala ok!!!
Adam terus nangis sampai nak habis nafas....dah x kuar suara...risau nya aku Allah je yg tahu....dah la aku sorang2 je kt umah...

Aku try la tuam kepala dia dgn tuala...tiup2 skit kepala dia, baru la dia stop nangis....kalau Adam nangis x berenti gak, aku cadang nak mintak tlg makcik dpn umh dah...
Bila Adam dah x nangis, aku lak yg sambung nangis....sambil tuam, sambil nangis...kesian sgt kt Adam....Aku takut sgt...takut jadi pape kat Adam...sb ia melibatkan kepala....nauzubillah....
Tapi Alhamdulillah, Adam xde pape....xde nampak benjol ke bengkak mane2...

Mama mintak maaf Adam...mama tak sengaja...mama janji lepas ni mama letak barang2 jauh dari kepala Adam k....Mama harap Adam ok...Dapat membesar dgn sihat mcm kanak2 lain...


Nyawaku.....


22 July 2010

First Food......Sembelit!!

Waaaa.....ni aku tolong jeritkan utk Adam. Adam sembelit!!!

Alkisahnya 3 ari lepas first time bagi Adam makan nestum. Aku bagi sikit je..just letak dalam 1 sudu pastu cairkan dgn susu. Antara sebab musabab aku bagi dia makan sebab dia asyik nangis je. Bagi susu pun xnak. Pas tu tanya mak aku, dia cakap Adam lapar kot...nak makan...dia suruh bagi nestum...

Jadi disebabkan mak aku yg suruh, aku buat la...Kalau org lain, jgn harap la....sebabnya before this pun MIL aku sibuk tiap-tiap ari duk suruh aku bagi Adam makan...sejak dari dalam pantang lagi...tension tul...Tapi aku ni x berani nak bagi. Tapi ada sekali tu tanpa pengetahuan aku dia bagi Adam makan, nangis2 aku...eh, dlm pantang mana blh nangis...Ye la, kecik lagi kan...Doctor pun x sarankan...

Malam tu aku bagi sikit je. Tu pun dia xnak makan....x sedap kot....then, esoknya aku dah x bagi dah sebab nak observe dulu dia punya uk uk.....seharian x uk uk....risau gak...pas tu semalam masa amik Adam kat nursery, diorang cakap Adam duk nangis2 je..xnak tido...dia tanya Adam ada uk uk x? aku ckp xde...dia ckp mgkn Adam sakit perut...tp xleh nak uk uk...waaa...cuak...menyesal pun ada bagi dia makan awal...

Dalam kete, Adam duk nangis2 je...nak bawak kete pun x tenang... bila nak smpi umah tgk Adam dah peluh2 sampai basah baju...Ya Allah anak aku...sangat kesian ok....sampai je umah abah dia ajak g klinik...mula2 takut gak nak cite kt doktor aku dah bg makan...tp doktor ckp xpe, dia dah blh makan dah, tp kena cairkan lagi...mungkin sebab dia x serasi lagi...fuhh, lega....doktor dah bagi ubat sembelit...tapi smlm x uk uk lagi...mintak2 kat nursery ni dia uk uk...

20 July 2010

Perlu ke update status setiap hari??

Pagi tadi on de way g keje dengar radio H**fm....diorg discuss la topik pasal perlu ke update status kat Facebook setiap hari? Sebabnya macam2 status diorang letak...termasuk la hal-hal opis maki-maki bos kat status, hal rumahtangga buka pekung sendiri, dan macam2 lagi la....yang paling menarik ada 1 company tu diwajibkan ada facebook sebabnya bos diorang suka bagi arahan keje kat facebook je...biar betik.....huhu....

Ni lak pendapat aku...mak x kesah.....hehe....sukati diorg la nak update status setiap hari pun....dah diorang punye wall...lagipun kalau xde status terbaru, bosan gak tengok wall yang sama je.......boleh gak nak busybody hal-hal diorg...kekeke....tapi ada gak yang jadi friend aku tapi status dia hide kan utk pandangan aku.....xtau apa motifnya......xbaik tau...perlu x aku buat mcm tu kat dia gak?hikhik...

Kalau blog lak aku kagum dgn org yg boleh post entry setiap hari...banyak betul cite ko nyah.....memang jenis pandai menulis la.....aku rasa la mesti masa sekolah dulu karangan BM diorang panjang berjela-jela...ada je idea diorang....

Aku ni dulu x suka buat karangan....nak dapat 80 patah perkataan pun payah....sengal tul....cmne la org blh terima aku jadi cikgu ganti BM...kekeke.....

Walaupun xpandai menulis, tapi gatal gak tangan nak ada blog....hehehe....dah la xde org follow...huhu....eh eh ni ada kaitan ke dgn entry?

13 July 2010

Milestone - 4 months old

Adam dah masuk 4 bulan dah.....waaa...dah besar anak bujang mama....rasa macam baru je habis pantang....masa dlm pantang rasa mcm bertahun je.....

Keletah Adam masa umur 4 bulan:
  • dah boleh meniarap seawal usia 3 bulan lebih......bagus anak mama....sejak pandai meniarap ni asyik nak meniarap je keje dia....tapi dia hanya pandai meniarap belah kanan je....nak kena train belah kiri lak nih....
  • tido lasak....kadang2 mama tersedar tengok Adam dah tido melintang dah.....haishh....ni yang x berani tido atas katil nih....
  • xnak baring atas riba dah....mesti sibuk nak angkat2 kepala....kalau dudukkan, baru dia duk diam....
  • suka sangat hisap jari..selalu masuk jari dalam mulut........ni mama tengah berkira-kira nak bagi Adam puting....mama kalau boleh xnak bagi puting.....tapi kalau terpaksa,xleh nak wat apa la...
  • dah boleh tengok muka mama ngan abah....kalau mama jalan depan dia, mata dia ikut je mana mama g....
  • dah pandai balas senyuman org...pandai gelak....kadang2 gelak Adam kelakar la....hehe...
  • skrg lepas mandi dah xde nangis2 dah.....
  • time mama makan depan dia, dia tgk je....maybe tengah belajar cara makan kot.....
  • dah pandai tengok tv......
Harapan mama semoga Adam membesar dengan sihat dan sempurna.....menjadi anak yang berguna untuk agama, keluarga dan negara....mama akan cuba cukupkan segala keperluan Adam sepertimana tok ma ngan tok abah cukupkan keperluan mama dulu....mama dan abah akan cuba berikan yg terbaik utk Adam...both of us love u sooo much.....mmmuah......

12 July 2010

Hadiah dari Anmum

Baru-baru ni anmum ada buat contest....sape-sape yang minum anmum tau la...kalau kumpul penceduk 3biji,dapatla freegift towel 1 helai....kalau 7 biji lak dpt alat tekanan darah...


Mama start minum anmum materna sejak 7 bulan pregnantkan Adam....skrg lak continue dengan anmum lacta...so,dapat la kumpul penceduk tu 7 biji....masa start minum tu xde contest lg....tapi mama saje2 je la simpan penceduk tu....tak sangka lak ada guna..hehe....

Tadaaaa.......ni lah hadiahnya.....



saiz dia cute je......muat utk pakai kat pergelangan tangan je......


07 July 2010

Sogo sale

Wahhh....entri aku semua pasal shopping je....hehe.....

Sabtu lepas gi Sogo ngan pasar malam Jln TAR.....
Dah lama gilerr rasanya x g Sogo....Lepas bersalin dlm 4 bln jgk la kot...
Sebab rasa mcm susah je nak bawak baby g pasar malam....
Ari tu pun berpeluh2 dia....kesian baby...
Kalau x, tiap2 minggu mesti kat sini la tempat yg selalu dikunjungi (dr zaman couple)....
Padahal xde benda pun nak beli.....hehe....
Saje je menghabiskan duit parking.....(bknnya murah parking sogo tu...haishhh)...

Kebetulan Sogo tengah sale baju baby (smpi sana buat2 terkejut ada sale....padahal dah google dah...hehe)
Rambang mata je tgk baju banyak2 tu.....gerrrammmm....
Sempat rembat 2 pasang baju ngn 3 pasang stoking je.....sebab x cukup duit....huhu...

Brand yang sale Baby Kiko, Anakku, Pureen dll......x ingat....hahaha...



Nose Shoes Warehouse Sale

Rasa macam nak pegi....tapi poket macam tak mengizinkan je....huhu...


Discount Duration : Mon, 5 Jul 2010 - Sat, 10 Jul 2010,
10am to 7pm


Company : Nose

Location : Lot 691 Wisma RSH (Malaysia), Jalan Lagoon Selatan, Off Jalan Kewajipan, Subang Jaya, Selangor, Malaysia

Telephone : 603 5123 2668

Promotion : Nose Shoes Warehouse Sale 5 days only!

Products Offered : Shoes, Bags

06 July 2010

Hasil tangkapan di OU

Masa lunch hari Jumaat lepas,mama kuar gi OU dgn Mai n Fatimah memandangkan waktu lunch hari Jumaat panjang....kitorang makan kat Nando's....hehe,abang jgn jeles ek...hehe...xbgtau abg pun....sori...

Habis makan,on de way nak g kat kete,lalu la kedai Mom's care....apa lagi,masuk la...nak2 lagi ternampak botol Avent tersusun cantik je memanggil2 nama mama....kebetulan mama kena pulangkan pam Avent tu kat Kak Ima hari ni...tapi masalahnya botol susunya mama dah bagi Adam pakai kat nursery....siap BS tulis nama Adam ngan marker lagi....waaaa....terpaksa la ganti yang baru...

Tengok harga dia ok la....mama beli yang set ada 3 botol....



Pastu,terbeli lak sepasang baju jalan untuk Adam...memandangkan Adam xde lagi baju jalan....yang ada pun x sesuai sangat la...duk umah boleh la....hehe,alasan...



Huh,kalau shopping barang Adam,memang rambang mata...rasa macam semua benda la nak beli...tu nasib baik anak laki...kalau anak pompuan,borong 1 kedai kot....hehe....

Ikan siakap 3 rasa......yummy.....



Fuhhh...tak tahan tengok ikan kat atas tu...
Malam Jumaat lepas kitorang g makan luar....(eh,mcm la selama ni aku masak kt umah....hehe)....
Malam tu abah Adam ajak mama g makan ikan siakap 3 rasa....uuhhh..bestnya....dah lama tak makan ikan siakap....time kasih abang.....



Adam ngan abahnya yang kekenyangan....



02 July 2010

Kelebihan seorang ibu

Di sini aku nak copy paste ayat seorang blogger yang telah menyatakan kelebihan menjadi seseorang ibu dan fadhilat meyusukan anak.

Kelebihan seorang ibu...
1. 2 rakaat wanita hamil lebih baik dari 80 wanita yang tak hamil

2. Wanita hamil dapat pahala puasa di siang hari dan pahala ibadat di malam hari

3. Wanita yang bersalin dapat pahala 70 tahun solat dan puasa dan setiap kesakitan pada satu uratnya dapat satu pahala haji

4. Satu titik susu yang disusukan kepada anak itu dikira satu pahala

5. Wanita yang memberi susu badan pada anaknya yang menangis, Allah beri satu tahun pahala solat dan puasa

6. Wanita yang menyusu anaknya sehingga tempoh 2 tahun, maka syurga wajib untuknya

7. Seorang ibu yang tidak selesa tidur malam kerana menjaga anaknya yang sakit mendapatkan pahala seperti membebaskan 20 orang hamba

8. Seorang ibu yang tidak cukup tidur malam kerana menjaga anaknya yang sakit akan diampunkan seluruh dosanya

9. Bila dia hiburkan hati anaknya Alllah beri 12 tahun pahala

10.Apabila seorang wanita membasuh pakaian suaminya maka Allah mencatat baginya 1000 kebaikan dan diampunkan 2000 kesalahan dan setiap yang disinari matahari akan memohon ampun baginya dan Allah mengangkat 1000 darjat

Rumah baru

Hari ni hari kedua Adam duk kat rumah baru (taska baru)....maklumla,babysitter yang jaga Adam sebelum ni dah resign...xnak jaga baby lagi dah....menurut katanya,dia dah dapat keje baru...tapi taktau la betul ke tak....sebabnya umur dia pun xde la muda lagi,ada lagi ke yang nak amik dia keje?aah..lantak la....yang penting mama dah dapatkan rumah baru untuk Adam....tapi kali ni kat taska la....

Hanya Allah yang tahu macam mana perasaan aku bila memikirkan Adam dalam jagaan orang....Aku serahkan segalanya kepada Allah...Hopefully,Adam ok la kat sana...mintak2 diorang boleh jaga Adam dengan baik...sayang Adam macam anak sendiri....walaupun x sama dengan kasih dan sayang kami kepada Adam....


Adam...Permata hatiku....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mama & Abah

Adam Hakeem

Our Baby