29 April 2011

Bestnya duduk di teratak PINKY MOMMA ;)


Nak masuk bloglist pinky momma?

Segmen ni bertujuan utk letak blog kita kat bloglist pinky momma...... 

Aku kenal blog ni melalui GA ni....tertarik join GA ni sebab hadiahnya ialah banner...lagipun blog ni tak de banner lagi....tapi, tak berjaya...huhu....tak pe, kalah menang adat bertanding.....

Cun kan header tu? pink..i like...blog pinky momma ni pun kaler pink.....
  
Apa lagi??
Terjah blog pinky momma 

Due:
1 mei

MRS FIZA GIVEAWAY!!


Nak join??
 
Due:
18 Mei

Win Hong Kong Disneyland Fridge Magnets & Designer Fabrics!!


Nak join??

Dah share kat fb:



Due:
30 April

Umur dah bertambah hari ni....


Alhamdulillah.....syukur dengan limpah rahmat dariNya aku masih lagi dapat bernafas di sini....semoga aku diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezeki selalu.....amin....

Happy birthday to me!!!
Happy birthday to me!!!

Jadi, dengan ini aku isytiharkan isnin cuti!!! 

Hari ni merupakan hari lahirku yang ke.....berapa??? cer teka cer teka....hehe...nak tahu ke??hakhak....lempang kang aanie ni....hehe..ok ok, tahun ni merupakan tahun terakhir aku bergelar 2 series....tahun depan dah masuk 3 series dah!! huhu.....nampaknya tua dah makin mengejar aku.....wrinkles  pun dah nampak sana sini....tak suka...tak suka...

Hmm, agak-agak dapat lagi ke hadiah birthday?? hari tu dah bagitau kat encek suami tahun ni jangan bagi bunga lagiiii (hakhak siap warning lagi).....sebab encek suami ni suka bagi bunga....tapi aku ni serba salah bila dapat bunga.....bukan tak minat bunga ke apa, tapi tak reti nak jaga...nanti kang esok je dah layu....kuyu.....tamo tamo....sedih tengok bunga tu....huhu....


P/s: Nak request apa ek???? haha, ngengada tul.....dah dapat hadiah nak mintak lagi....
P/s: Hope gaji encek suami dah masukkkk....*wink....

28 April 2011

Teka-Teki by Cute Mum


Nak join??

Due:
29 April

Nuffnang belanja tiket wayang

Assalamualaikum.....


Alhamdulillah....rezeki berblogging....setelah dapat cash out kali pertama, kali ni nuffnang bagi hadiah lak....kali ni nuffnang bagi 4 tiket wayang free kat TGV cinemas sempena birthday aku 29 April ni....kira macam hadiah birthday la kan....hehehe...thanx nuffnang....sayang kamooo ketat-ketat la...tapi kalau dapat BE baru lagiiiii la sayang yang tak terhingga.....hehehe.....



Emel ni dah lama gak duk peram....baru semalam encek suami berkesempatan pergi collect kat ofis nuffnang tu...nasib baik encek suami jenis kerja luar, kalau nak harapkan aku pergi collect, memang TAK la kan...hahaha...

sape nak join???hmm, nak tengok cite apa ye??


Thanx Nuffnang dan TGV cinema sebab pilih blog ni sebagai salah seorang yang bertuah tu!!!!seronok tak terperi bila nuffnang belanja tengok wayang ni....rasa macam tiap-tiap bulan nak birthday....hehehe....

P/s: Nuffnang, nanti bagi BE baru lak ye...*wink wink....


My first Contest !!!


Nak join??
 
Tag:
Cikpuanhady
Aju
Lela farouk

Jawapan:
Saya rasa kak elly nak cerita pasal labu sayong.....maybe nak pergi bercuti kot...maybe perak....^_^

Due:
30 April

First GiveAway at My Life On Pixel

Nak join??
Tag:
Cikpuanhady
Aju
Lela farouk
Due:
16 Mei

GA Cuti-cuti Hatyai


Nak join??

Due:
13 Mei

Menang GA karipapsayur!!!

Assalamualaikum.....
Hari ni nak share pasal kemenangan aku dalam berGA di blog ni....
Alhamdulillah, aku bertuah dalam April Giveaway yang dianjurkan oleh blog karipapsayur....
Menarik kan nama blog ni???
Karipap dan sayur.....karipap aku makan la, tapi sayur tak makan...uhuk...

Terima kasih buat rakan-rakan blogger yang sudi inform pasal kemenangan ni iaitu kak fadzillah, cikpuanhady dan azni....

GA ni lain dari GA lain yang aku join sebab banyak syarat....
Biasanya aku tak berapa rajin (dalam ertikata lain malas) join GA yang banyak syarat.....
Tapi ni aku TERrajin, maka TERmenang lak....^_^

Menurut kata tuan belog, kalau semua syarat dipenuhi maka akan dapat 13 points.....
Dan aku dapat markah penuh....yeay!!!
Thanx jugak buat Cikpuanhady dan Aju sebab kerana korang berdua jugaklah ai dapat markah penuh...hehe....

Dan hadiahnya ialah:

yeay, lepas ni boleh la pakai mask.....

Full result: Klik sini

Thanx Mak Qaiser aka karipapsayur......^_^


27 April 2011

Kisah tengok bola dengan adam

Assalamualaikum......


Tengok bola malam tadi??? dah tau keputusan kelantan lawan selangor?? tak tahu? ha, meh nak cite.....kelantan menang 1-0 ke atas Selangor....hahaha....aanie minat bola ke??tak jugak....tengok mood gak....tapi, sebab semalam aku tengok live, maka terpaksa la jadi wartawan sukan lak...hehe.....

Tapi, aku bukannya nak ulas perlawanan semalam....tapi, nak cite kejadian tengok bola malam tadi....al kisahnya, kitorang keluar makan malam macam biasa la kat kedai yang kitorang selalu makan.....pilihan aku of course la kedai mek kelate....tapi, kitorang pelik la apsal ramai sangat orang kat kedai ni?? dah la semuanya cakap loghat kelate....rupanya ada bola....aku tak tahu pun ada game malam tadi....encek suami pulak jenis bukan peminat bola....so, dia pun tak tahu jugak....hahaha...

Kitorang pun join je lah walaupun duk belakang sekali...dah alang-alang kelantan yang main....boleh la jadi tukang sorak sekali...lagipun malas nak pergi kedai lain....hehehe....masa minit-minit awal tu semangat la semua kan....tambah-tambah kelantan dapat jaringkan gol pertama pada minit ke-4...hahaha..memang gempak gempita la....macam nak runtuh la kedai....

Tiap kali kelantan ada peluang nak jaringkan gol, tiap kali tu la diorang bersorak.....maka, tiap kali tu la adam pun menjerit sama......bukan menjerit gol, tapi menjerit menangis terkejut sebab ketakutan yang tak dapat dibendung lagi....huhuhu.....sabar je la....

Jadinya, terpaksa la kitorang makan laju-laju supaya boleh balik rumah laju-laju...sampaikan kitorang pun tak tahu apa rasa makanan kitorang....huwaaaa.....potong betul....kalau macam ni adam memang tak boleh bawak pergi stadium la...huhu....


lepas ni kalau mama nak tengok bola, adam tak payah ikut...duk umah diam-diam je la ek......


Sekian laporan sukan tak rasmi dari saya.....berita perlawanan boleh klik kat sini.....


P/s: Tadi belek-belek paper tak keluar pun berita ni....musykil...apekah???


Milestone - 1 tahun 1 bulan

Patutnya kena publish masa birthday adam tapi, mamanya rajin sangat...postponed sebulan...huhu...sori ye adam...



Alhamdulillah, adam dah setahun dah...memang rasa cepat je masa berlalu...bayangkan dulu hanya sebesar tapak tangan, nak pegang pun takut sesangat....kena bungkus bedung siap-siap baru berani pegang....dan sekarang dah besar panjang dah....


  1. Berat dah 9.2kg masa pegi cucuk setahun.....patutlah sakit pinggang mama ni bila dukung adam....
  2. Dah boleh jalan dah!!! (22 april 2011)....alhamdulillah...memang saat yang ditunggu-tunggu oleh mama dan abah...
  3. Makan bubur 2x sehari....makanan lain pun makan gak...huhu...
  4. Minum susu pun still banyak kali gak...mama biasa buat 4oz sekali minum...tapi kat nursery lebih dari ni kot...(stok susu 1kg seminggu)
  5. Dah jarang bangun malam....dalam sekali ke 2x je....minum susu, then tidur balik...
  6. Sekarang minum susu dutch lady 123....boleh dikatakan dah stop breastfeed...pasrah..
  7. Gigi dah ada....tapi tumbuh gigi taring atas dulu...gigi kapaknya belum ada...pelik la....ada sapa-sapa boleh explain tak???
  8. Suka memanjat, tapi bila nak turun dia main turun macam kaki dia sampai je kat lantai tu....huhuh...
  9. Dah pandai tunjuk sesuatu guna jari telunjuk....
  10. Dah boleh sebut mama, abah, hah? (seolah-olah nak tanya sesuatu), bird (kalau keluar rumah, dia cari la bird tu)
  11. Bila nampak mama pakai tudung, dia pun sibuk la nak dukung....nak ikut la tuuu...
  12. Dah pandai nak menari-nari bila dengar muzik (kelakar bila adam buat tarian punggung)...suka main tepuk-tepuk tangan...
  13. Dah pandai buat bunyi-bunyi lidah...(apa nama tuu ek??)
  14. Bila tengok orang bukak pintu peti ais, laju je dia datang....best kot main-main peti ais tu...sejukkk...
  15. Suka geleng-geleng kepala....hehe, comel je....
  16. Dah boleh tidur tanpa buai dah....lega rasanya..tak payah nak usung buai tu g mana-mana lagi....
  17. Kalau panggil nama adam, dia akan pandang sambil dongak kepala dan angkat kening sekali tu....seolah-olah nak tanya: "apa?"......haish, mana la dia belajar...
  18. Dah faham maksud susu, nenen, jom, nyum nyum (makan), bird, tidur (kalau dulu sebut tidur mesti dia pandang buai...tapi sekarang kalau sebut tidur, dia cari bantal terus tidur.....hehe..sangat mencuit hati kami).....
  19. Dulu takut makan ubat, sekarang rilex je bukak mulut bila bagi ubat....
dulu macam nak perang bila makan ubat....



suka gelak besar macam ni.....huhu....adam, cover skit gelak tuh....

    SEMOGA ADAM MEMBESAR DENGAN SIHAT DAN SEMPURNA DAN JADI ANAK YANG SOLEH....AMIN...
     

      26 April 2011

      asleenda 2nd Giveaway


      Nak join??
       
      Tag:
      Aju

      Due:
      30 April


      MY 1ST GIVEAWAY (ZUE)


      Nak join??
       
      Tag:
      Cikpuanhady
      Aju
      Lela Farouk

      Due:
      1 Mei

      Oyat Ceritera First Giveaway


      Nak join??

      Due:
      29 April

      Jawapan:
      3 pasang

      Novesta 1st Giveaway


      Nak join??

      Tag:
      Cikpuanhady
      Aju
      Lela Farouk

      Due:
      30 April

      Alahai adam...

      Aku baru je sampai opis ni.....lewat ek???hehe...
      Hari ni lambat skit sebab hantar adam pegi klinik dulu.....
      Ekzema adam makin teruk lak....
      Malam tadi tak boleh tidur...duk menggaru je.....
      Kejap-kejap garu kepala, pelipat tangan, kaki, leher, punggung.....
      Kita yang tengok ni pun naik risau.....

      Malam tadi dah la tidur lewat....sebab duk menggaru je....
      Bangun lak pukul 3 pagi sampai la 4.30 pagi baru tidur....
      Bangun tu siap g main peti ais la, lompat-lompat katil la....
      Yang geramnya, time main-main tu tak de lak dia nak menggaru....
      Bila suruh tidur je mulalah aktiviti menggaru dia tuh....

      Masa nak datang kerja pagi tadi bukan main liat nak bangun.....
      (biasanya kalau angkat je terus dia terjaga....)
      Lepas je adam minum susu masa dalam kete tu terus dia sambung tidur.....
      Lega rasanya.....
      (boleh dikatakan ni first time la dia sambung tidur balik kat dalam kete...^_^)

      syok tido tuu....

      sweet dream ek adam......


      P/s: Dah dapat ubat tu harap adam dapat tidur la malam ni......tak mau garu-garu lagi ek.....

      25 April 2011

      BEN CARI BLOG BARU LAH


      Nak join??

      5 blog lama yang aku suka:
      1. http://honeykoyuki.blogspot.com/
      2. http://meandmylife1376.blogspot.com/
      3. http://kisahlynna.blogspot.com/
      4. http://www.sahromnasrudin.com/
      5. http://inibelogsaya.blogspot.com/

      5 blog baru yang aku suka:
      1. http://kupukupukecik.blogspot.com/
      2. http://cikbetty.blogspot.com/
      3. http://roqrock.blogspot.com/
      4. http://www.ceritaindahkami.com/
      5. http://azfar9897.blogspot.com/

      Due:
      Malam ni

      Jangan lupa undi ben kat SINI
       

      Segmen Terjah bersama ceritaindahkami.com


       Jom ramai-ramai join segmen dari cikpuanhady ni......
      Di samping dapat memperkenalkan blog kita, cikpuanhady juga akan review blog kita...

      Nak join??

      Jatuh cinta lagi dengan Kryolan

       (macam tak cukup je 2 entri...hehe...)





      Due:
      25 April

      Terjah, jangan tak terjah!!!!

      Putera William kahwin 29 April | My birthday

       

      Putera sulung mendiang Puteri Diana Putera, William akan melangsungkan perkahwinan dengan tunangnya, Kate Middleton pada hari Jumaat 29 April depan, di Westminster Abbey di sini. 

      William, anak sulung Putera Charles dan mendiang Diana berkenalan dengan Middleton hampir sedekad.

      “Kami tahu dunia akan mengikuti (majlis ini) pada 29 April dan pasangan ini mengharapkan detik itu akan menjadi contoh klasik terbaik dari Britain,” kata Jamie Lowther-Pinkerton, setiausaha sulit William kepada para pemberita.

      Katanya, Westminster Abbey dipilih sebagai lokasi kerana ia berkait rapat dengan sejarah keluarga diraja– Reuters
       
       Kad kahwin mereka....simple je....


       
       
      Hmmm, tetiba rasa bangga lak dia kahwin masa birthday aku.....hehehe....
       
       
      All picture from google

      Inner itu saya punya


      Nak join??
       Ni gambar paling saya perasan ayu la....sebab ada reben kat kepala tu...hikhik....
      Lagipun gambar ni encek suami buat wallpaper kat henset dia...ahakz....
      Jadi, saya patut menang inner-inner tu supaya lebih banyak gambar saya kat wallpaper henset encek suami...
      Lagipun saya suka pakai tudung syria dan shawl, jadi boleh tambahkan koleksi inner saya tu...


      Tag:
      Cikpuanhady
      Aju

      Due:
      7 Mei

      Menang cenderamata dari europe!!!

       Assalamualaikum....

      Petang jumaat lepas, tengah bersiap-siap nak balik, dapat 1 komen dari Trigyy bagitahu aku menang GA Europe Lucky Draw by Trigyy....
      Nasib baik tak sempat publish komen tu sebab trigyy siap bagi password untuk pemenang...wahh, kellasss u.....^_^

      Alhamdulillah....
      Rezeki berpihak pada mama adam untuk Lucky Draw tu....
      GA ni dianjurkan oleh blog Trigyy
      Pemenang cabutan bertuah (based on Function Random from MATLAB)



      Dan hadiahnya ialah:

      diambil dari blog beliau.....

      Full result: Klik sini


      22 April 2011

      GA SERASI BERSAMA SUDAH BERMULA


      Nak join??

      Tag:
      Cikpuanhady
      Lela_Farouk
      Aju

      Due:
      25 April

      Jom Join Give Away Aimi !


      Nak join??

      Tag:
      Cikpuanhady
      Aju

      Due:
      30 April


      CONTEST mummyHaza~ Uniknya Ayah & Anak


      Nak join??

      Saje jeles tengok encek suami tidur....try la letak adam kat situ...sekali tengok adam posing comel lak....terus la snap gambar....hiks...

      Tag:
      Cikpuanhady
      Lela Farouk
      Aju

      Due:
      30 April

      Pakai voucher borong clinique

      Assalamualaikum.....

      Pada entri lepas ada ke yang tertanya-tanya apa yang aku duk shopping sakan tu??? ha, azni cakap aku borong baju bajan adam???ohh, untuk pertama kalinya aku keluar shopping tanpa membeli baju adam...(mentang-mentanglah tak bawak adam)....sebabnya aku ke kaunter clinique dulu baru la start nak shopping barang adam....paham-paham la bila dah pergi sana dulu, banyak la duit yang keluar...huhuhu....tapi tak pe, still dalam bajet....TAPI, geramnya lah hai nape lah clinique ni dah naik harga....asyik naik harga je, bila la dia nak turunkan harga ek??kang aku tukar pakai cap lain baru tahu....kang dah hilang sorang customer...ahakz...


      Aku rembat 3 barang ni je....sebab yang ni je dah tinggal nyawa-nyawa ikan....tapi nyawa-nyawa ikan pun rasanya boleh tahan berbulan-bulan lagi tu....clarifying lotion tu dah ada formula baru iaitu twice a day exfoliator...botol yang pertama tu make-up remover...aku tak pernah try tapi dah lama usha....memandangkan aku selalu duk tepek foundation tebal-tebal, maka terpaksa la pakai make-up remover ni....



      Tapi disebabkan nak cukupkan RM350 supaya dapat free gift, maka terbeli la lip gloss tu...huhu....kalau body shop baru berapa hengget...terbalikkan no tu je...tu pun aku komplen mahal...cisss.....


      hmm, adam dah rasmi dulu....

      7 pcs free gift...hoyeah.....





      Ha, aku dapat lagi 1 free gift akak SA tu bagi....sebab dia menyampah kot aku duk mintak-mintak free gift lagi dari dia....hikhik.....tak de la, akak tu memang dah kenal aku....kalau aku lalu je pun kat kaunter tu, dia selalu duk panggil-panggil aku....

      make-up remover untuk mata dan bibir.....weeeee......^_^

       Dan aku dapat satu lagi free gift sempena bithday aku bulan ni.....

      card holder.....sape nak??kalau buat GA bagi hadiah ni aci tak???



      Tapi kalau nak tahu aku beli semua barang ni pakai voucher jusco je....voucher tu aku kumpul-kumpul ada la dalam RM200....ok la kan...berbaloi-baloi....boleh la pakai time emergency camni....uhuk...


      P/s: Ada sapa-sapa nak derma voucher jusco dia tak???hakhak.....


      21 April 2011

      Giveaway : SSC Lucky Follower April 2011


      Nak join??
      Klik banner

      Due:
      23 April

      Shopping sakan di j card

      Assalamualaikum.....

      Semalam seharian tak sempat nak blogwalking sangat.....
      Maklumlah, al-bizi lah katakan.....
      Mana blog yang aku sempat melawat, aku pergi la....
      Yang tak sempat, sambung hari ni.....^_^

      Ke mana aku seharian semalam????
      Ha, aku berdating dan bershopping sakan kat j card....
      Padahal baru 2 minggu lepas pergi j card fiesta kat Jusco Equine....huhu....
      Kalau nak tahu, aku ni hantu j card.....
      Dengar je ada j card kat mana-mana, mesti nak pergi....huhu...
      Nasib baik encek suami memahami wife dia ni bakal duta jusco.....ahakz...

      Semalam kami pergi berdua je....kan berdua lebih baik.....
      Dah lama kot tak keluar dating berdua....
      Sampai dah lupa cara nak pegang tangan...opsssss......


      Budak ni kena tinggal...tapi ni gambar kat j card taman equine hari tu....
      Alahai, tak boleh keluar tak bawak adam....duk teringat jer.....



      Meh skodeng hasil shoppingan semalam.....

      pampers harus la ada......uhuk....biasa beli drypers, tapi ni pakai pet pet lak sebab ada promotion....ngehngehngeh......

      Ha, nak tahu apa barang dalam plastik tu??cer teka...cer teka....
      Tunggu next entri ye.....


      P/s: Dapat la redeem voucher jusco RM45....hehe.....

      20 April 2011

      Tutorial: Cara nak unfollow blog | Stop follow

      Assalamualaikum.....

      Pada entri yang lepas, aku ada cerita kisah unfollow...banyak feedback yang aku dapat...ye la, tak semua oang suka kita kan???susah sebenarnya nak puaskan hati semua orang (macam ayat artis lak..hiks)....kemudian, ada seorang blogger iaitu eb ezrin komen cenggini.....




      So, ni just nak share tutorial untuk unfollow blog.....sebab kadang-kadang kita perlu juga manage blog kita dengan unfollow blog orang terutamanya blog yang dah bertahun tak update....hilang tanpa khabar berita....sebab mungkin dia dah bukak blog baru ke....kan??

      1) Mula-mula, pergi kat DASHBOARD, klik butang MANAGE



      Kemudian, keluar macam ni....scroll down la selow-selow cari blog yang anda nak unfollow tu....pastikan betul-betul ye...nanti tersalah unfollow lak....huhu....




      2) Kemudian, bila dah jumpa blog yang dicari, klik butang SETTINGS....dalam kes ni mama adam yang jadi mangsanya...




      3) Kemudian, akan keluar pop-up seperti kat bawah ni....then, klik STOP FOLLOWING THIS SITE


      Bila dia tanya are you sure??YES kan aje lah.....^-^

      4) Then, siap.....blog tersebut tiada lagi di dashboard anda....selamat mencuba ye!!! ^_^
      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

      Mama & Abah

      Adam Hakeem

      Our Baby