30 November 2011

Bila vicks jadi minyak rambut.....

Assalamualaikum.....

Malam tadi adam betul-betul buat mama pening.....mana taknya...masa tengah dinner, adam mintak air...dah bagi air, masa dia jalan, air tu tumpah.....takpe la...mama tak marah pun.....tapi, adam lak nak nangis beria macam kena marah lak.....pujuk-pujuk pun tak mau....huhu....hangen betul....

Lepas tu rehat-rehat sambil tengok tv, adam main-main la.....bila mama tengok adam tengah khusyuk, mama pergi la toilet kejap....keluar je toilet tengok adam dah pegang botol vicks.....kat tangan dan rambut dia penuh dengan vicks.......dia pakai vicks tu macam minyak rambut!!! adoi, pengsannnnnnn....
   
Tak pasal-pasal aku dah membebel-bebel malam tadi....

Berminyak sesangat...dah 3x syampu pun tak hilang minyak tu.....*nak nanges

Pagi tadi bangun nampak berminyak je rambutnya.....keras semacam je....

Nak marah, nak gelak, nak nangis semua ada....ni mesti dia tiru macam abah dia pakai minyak rambut......adoiyai...laa...yai.....


 vicks


vs


minyak rambut


Tak sempat nak snap gambar adam.....sebab sibuk nak membebel...ngengehngeh.....


29 November 2011

No more FB......blog macam mana pulak??

google

Assalamualaikum......

Salam mesti kena bagi dulu walau nak marah or bengang macam mana pun.....

Jumaat lepas dapat 1 memo dari HQ bagitahu semua staff tidak dibenarkan menggunakan facebook, twitter, youtube dan segala macam jaringan sosial lain time opis hour.....

Dah tak boleh main fb....ok, fine....tapi, kami juga tak boleh bawak tab or ipad or watever pad apa pun yang hak milik sendiri.....sakit tak hati?? - macam asrama sekolah adik aku yang tak dibenarkan bawak henfon lak....

Nampaknya tak boleh nak berblog sakan la pas ni.....nak buat entri auto-publish malam-malam pun tak de masa....pc ada 1 je....terpaksa berebut dengan hubby la nampaknya.....arghhhh...tension...rasa macam nak mencarut....

Tapi rasanya tak dinyatakan tidak boleh berblog lak....hohoho.....
Nak g cari blackberry lah kalau camni.....itu consider phone la kan.....*pftttt....


Selamat menempuhi hari yang bosan......kita bukannya fb sokmo...time ada keje, kita buat keje...time free, bukak la fb kejap......barulah kita dapat keje dengan happy......huhu...APA PUN TAK BOLEH LA......:(


27 November 2011

Happy Birthday suamiku


Selamat ulangtahun yang ke-33 abang......
Tahun ni jatuh pada 1 Muharram...hari yang baik....
Semoga panjang umur, dimurahkan rezeki dan cita-cita abang tu tercapai.....
I will support you....

TQ for being the best abah to adam......
Time kasih kerana menjaga kami dengan baik selama ni.....


Semoga kita dapat hidup bahagia hingga ke hujung nyawa......



Actually aku hampir terlupa akan birthday hubby ni.....dia yang ingatkan aku (tapi dalam bahasa kiasan la).....huhu....


P/s: Selamat Pengantin Baru buat MAI.....jap lagi kami datang kenduri.....^_^

24 November 2011

Banjir di Kelantan....



Assalamualaikum......

Pagi tadi dapat call dari abang aku menyatakan umah aku kat kampung dah naik air....masih belum masuk dalam umah lagi....tapi kat bawah umah dah naik air dah.....huhu...risau sebenarnya sebab kat rumah tu sekarang hanya tinggal mak dan abah aku je....abah aku tak berapa sihat.....adik pompuan aku tengah spm....adik laki aku ada kat sini.....huhu....

Umah aku kat kampung tu memang selalu kena banjir sebab berada di kawasan rendah......

Ingat lagi masa aku kecik dulu....musim hujan je mesti risau sebab boleh dikatakan tiap-tiap tahun aku kena berpindah....pernah beberapa kali gak umah aku kena banjir sampai tak nampak bumbung umah langsung...huhuhu..sedih je tengok....

Tapi sekarang ni dah jarang kena banjir besar macam dulu.....tapi still kena pindah gak....dah banyak kali dah aku suruh pindah, tapi mak abah aku taknak.....ye la, rumah kenangan la katakan......

Harapnya kali ni tak jadi la banjir kat kawasan umah aku tu.....amin....


23 November 2011

Alhamdulillah...dah dpat kunci

kunci rumah!!!!


Assalamualaikum.....

Alhamdulillah, settle jugak urusan beli rumah pertama kami tu (tapi bukan bawah skim rumah pertamaku tu).....huh, tak sangka...beli rumah ni makan masa berbulan-bulan gak ek.....dulu aku ingat lagi masa mak aku beli rumah tak de la lama macam ni....dah siap bayar, terus dapat...ini nak tunggu bank la, lawyer la (dah la lawyer sana lembap buat keje).....huhuhu....

Bila dapat rumah baru, perkara wajib yang kena buat:
  1. Pasang grill 
  2. Pasang lampu dan kipas
  3. Buat kitchen cabinet atau sekurang-sekurangnya table top (suka part ni)
  4. Langsir
  5. Api, air dll

Ok, itu je kot dulu....ada lagi tak ek?


Nak mintak tolong......ada tak sesapa tahu kat mana boleh dapat kitchen cabinet yang murah (tapi berkualiti)?? kalau ada, roger la ek....thanx....^_^


22 November 2011

Menang GA dan dapat BE baru

Assalamualaikum....

Menang GA
Agak lama jugak aku tak update blog contest dan dah tentu-tentu la dah tak menang apa-apa contest....tapi, semalam dapat komen dari mashi bagitahu aku menang GA nya.....nasib baik aku moderate komen tu....kalau tak, confirm tak perasan gak.....huhu....


Full result: Klik sini


Aku dapat hadiah saguhati....tak leh nak copy lak gambar hadiah.....hehe...apa-apa pun, thanx mashi....



BE baru
Alhamdulillah, lepas bank in cek Nuffnang baru-baru ni, dapat la BE baru seketul hari ni.....last dapat BE masa bulan sembilan hari tu...hohoho..lamanyaaaaa....


 BE Adidas Neo....
Ada 2 BE je sekarang nih....tapi mamil gold tu dah tak aktif dah.....


Betul la kata otai, kita kena selalu cash out, baru cepat dapat BE baru (ke kes aku ni kebetulan je?)....tak kisah la kan....janji hado....

Semoga BE ni bertahan lebih lama.....dapat la aku beli sesuatu untuk rumah baru nanti.....aminnnnn....

Tahniah Harimau Muda



Walaupun agak lambat, tapi tetap jugak nak ucapkan tahniah untuk skuad Malaysia sebab menang pingat emas Sukan SEA malam tadi....

Alhamdulillah, Malaysia menang!!!! 

Dari minit awal permainan lagi diorang main bermati-matian.....kita tengok pun rasa penat sama....semua perasaan ada.....berdebar-debar, seram sejuk, marah, geram, kecewa, happy......hohoho...dah lama kita tak rasa perasaan macam ni bila tengok bola kan....

Semua pemain harus diberi pujian terutamanya kapten kita, Baddrol....walaupun penalti dia gila suspen....apek sangat-sangat cemerlang.....caya la mu apek....aku memang confident bila tengok apek masa penalti tu....macam yang aku penah cakap dulu apek sangat profesional....pemain pertahanan pun aku tabik sesangat.....

Cumanya penyerang kita je membuatkan kita agak kecewa sikit....Fakri (masa penalti tu aku berharap sangat bukan fakri yang amik, sebab dah boleh agak apa akan jadi)....tapi, tak apa lah....yang penting kita dah menang!!!! aummmmm!!!

Kalau ikutkan aku yang paling kuat menjerit kat umah malam tadi....hubby aku rilex je....dah gol baru dia jerit (kesian adam, nak tido pun tak bleh)...aku dengan orang depan umah siap sambung-sambung jerit lagi (tapi dari dalam umah masing-masing la)....

Apa-apapun terima kasih Indonesia.....muahahaha......sakit hati kan tengok penonton diorang? 



Tengok kat fb tadi ada yang post Garuda dah jadi angry bird dah... hahaha..macam-macam....kreatif betul diorang nih....


P/s: Agak-agak dapat cuti tak?? marilah kita sama-sama berdoa.....:)

21 November 2011

Restoran Seri Murni @ SS2

Assalamualaikum.....

Masa lunch panjang hari jumaat lepas, aku dan member opis g makan kat Restoran Seri Murni.....RSM ni dulu ada kat SS2 Damansara je.....sekarang dah ada banyak cawangan dah...antaranya kat area Mentari Court....orang area sunway tahu la kot...

Masa bujang dulu selalu gak la datang makan kat RSM SS2 ni.....dulu housemate aku yang suggest makan/dating kat sini.....tak sangka rupanya hubby (time tu couple) pun tahu gak pasal restoran ni....kalau pegi OU, mesti datang makan kat sini.....tapi tak de la selalu sangat....pokai beb....

Baru je 2 minggu lepas aku makan kat sini...tapi member aku ni lak teringin nak makan kat sini...tak pe lah, g je la.....antara menu yang kami order.....

Nasi Goreng Maryland.....ni member aku punye....aku yang suggest suruh dia order ni.....tiap kali datang sini, aku mesti order nasi ni.....sedap sangat....ada nasi goreng, ada telur mata, chicken chop dll...memang kenyang yang amat kalau order ni......

Ada kisah kelakar kami dengan nasi ni.....masa puasa aritu, kami teringin sangat nak makan nasi ni.....hubby pegi la beli time nak berbuka tu....just tapau je sebab malas nak makan kat situ.... 
Ada 4 bungkus polisterine semuanya dia bawak balik.....ye la, portion dia banyak....
Bila balik, bukak je surpriseeee......
1 bungkus ada chicken chop je dan 1 bungkus lagi ada salad tu je....nasi tak de!!!
huhu...kecewa kami di situ....nak suruh hubby g amik nasi gorengnya, dah tak larat dah.....SS2 tu....jauhhh..bukan sebelah rumah....huhu...
Maka, makan chicken chop je la kami....hahaha....memang kenangan tak leh lupa....nak nanges pun ada....


ni pun member aku punya......Chicken Napoleon...aku tak penah try lagi sebelum ni....hmm, rasanya aku tak suka....


ha, ni yang aku order....Spagetti Carbonara Seafood......portion dia besar sangat......aku memang tak boleh habis sebab cepat muak.....lain kali kalau nak order, kena order 1 pinggan je untuk makan 2 orang.....i tell u......
Tapi, rasanya sedappp....


Minuman lak.....

 Manggo Special.....sedappppp.....beli yang small pun dah cukup......


air  I love you......member aku order.....agak kelakar nama air dia....ada i love you, ada i miss you......nak order pun segan....hahaha....


P/s: Pasal blog yang disabled tu aku dah suruh member aku tu create blog baru je.....malas nak pk...kekeke..kijam....
P/s: Alhamdulillah, cek Nuffnang aku dah clear dah.....nasib valid lagi....huhu...cuak makcik....


18 November 2011

Tolong......blog has been disabled

Assalamualaikum.....

Aku nak mintak tolong sesapa yang tahu selesaikan masalah Blog has been disabled ni....bila sign in, dia keluar macam ni....



Ini bukan yang macam kes blog kena delete atau remove tu....sebab dia tak de mintak nombor telefon untuk hantar verification code tu.....tapi ni macam kena bayar atau fax/emel ic ke apa ntah.....sebab google nak pastikan blogger tu 13 tahun ke atas.....

Sesapa yang tahu, boleh tolong tak? aku dah buntu ni....
Ni bukan blog aku...tapi blog persatuan kat opis aku ni...member mintak tolong aku, tapi aku pun dah pening dah ni...huhuhu....*nangesss.....

Tolong ek....thanx.....

17 November 2011

Tag dari Cik Betty

Assalamualaikum......

Aku dapat tag lagi...kali ni dari cik betty aka cik rina yang come lote tu lak....dapatnya minggu lepas, tapi terpaksa bagi laluan untuk entri Penang dulu....ok kan cik rina? hehe....




Ini rules yang kena ikut.....

1. You must post these rules.
2. Each person must post 11 things about themselves in their journal.
3. Answer the questions the tagger set for you in their post . And create 11 new questions for the people you tagged to answer.
4. You have to choose 11 people to tag and link them on the post.
5. Go to their page and tell them you have tagged him/her.
6. No tag backs.
7. No stuff in the tagging section about "YOU ARE TAGGED IF YOUARE READING THIS" YOU LEGITIMATELY (a.k.a REALLY , TRUST, WITH ALL HONESTY) HAVE TO TAG 11 PEOPLE.
***********************************

Walaupun banyak rules, aku nak buat mana yang aku nak je....kekeke....sesuka ati je kan??


11 perkara tentang aanie:
  1. Suka kaler merah
  2. Suka cium bau udang time siang udang.....erk..
  3. Suka simpan resit....
  4. Suka mekap....
  5. Suka makan keropok.....stok keropok WAJIB ada kat rumah...bila kebulur yakni tiada makanan kat rumah, keropok la penyelamat.....lagi satu, kalau boring-boring tak tahu nak buat apa, g goreng keropok....kekeke....
  6. Tak suka membazir makan kat tempat mahal-mahal.....sekali sekala boleh la....kalau orang belanja, tiap-tiap hari pun boleh...^_^
  7. Tak suka tukar-tukar handbag.....nanti banyak barang yang tertinggal.....
  8. Suka makan maggi goreng yang dimasak oleh hubby.....
  9. Suka melawat shopping complex....
  10. Minat Siti Nurhaliza....
  11. Siti tak minat saya.....

Ini soalan dari cik betty yang saya kena jawab.....

1. Kalau ditakdirkan anda bukan manusia, anda nak jadik apa?
 Saya nak jadi pc suami saya.....sebab dia lebih banyak luangkan masa dengan pc dia dari saya...huhu...*pengakuan berani mati...

2. Andai kata anda diberi kuasa magis apa perkara yang anda hendak ubah?
Setiap kali bukak dompet, duit akan bertambah....hahaha..melampau tak?

3. Sikap buruk anda yang ingin diubah?
Suka pendam perasaan sorang-sorang.....

4. Drama/filem yang paling melekat di hati?
Titanic....tiap kali tengok, mesti nak nangis....uwaaaa.....(saya jarang feeling sampai nangis bila tengok cite tahu..)

5. Andai kata diberi peluang jadik hero/heroin filem, artis mana yang paling anda inginkan untuk jadik gandingan anda?
rain ( pelakon korea)...hensem...

6. Benda (kategori bukan manusia) yang paling anda sayang?
Duit, henfon, kereta....

7. Perkara paling tak masuk akal/memalukan/bodoh/mengarut pernah anda buat?
Setakat ni tak pernah lagi sebab saya budak baik..uhuk....

8. Masa sekolah anda golongan budak yang macam mana? (budak nerd/budak suka buat havoc/budak pandai/tak popular dsb)
Saya budak tak popular......

9. Hantu yang paling mengerikan bagi anda?
Hantu kak limah....enjit-enjit semut...hahaha...tak de la....ntah, tak tahu......hantu kopek lanjut kot.....muahaha....

10. Dah daftar mengundi ke belum?
Belum..uhuk...

11. Blog/blogger yang menjadi idola anda?
Blog Zack Zukhairi


Ok, setel....tak nak tag orang sebab tak tahu nak tanya apa....kalau langgar rules ni tak kena saman kan? hehe...

Okbai...


P/s: Pagi ni saya g banting jap...melawat rakan sekerja.....ayahnya baru meninggal malam tadi....al-Fatihah....


16 November 2011

Wordless Wednesday | Cek Nuffnang kedua

Assalamualaikum......

Alhamdulillah, cek Nuffnang yang kedua dah sampai awal bulan sebelas ari tu.....agak lama jugak kumpul untuk dapat cash out yang kedua ni.....cek yang pertama dapat masa bulan 2....8 bulan gak baru dapat cash out....

Walaupun tak banyak, tak cecah seratus pun, tapi kena bersyukur.....bukan senang nak dapat tu....blogger lain mungkin senang la....tapi bagi aku, sangat susah.....huhuhu....

Trafik pun teruk....aku lak tak berminat main SEO bagai (kadang-kadang tu boleh la).....cukuplah sekadar tempat bercerita dan berkongsi.....orang sudi baca pun dah rasa dihargai sesangat......


 ni cek pertama...belum bank in lagi.....lama giler duk peram.....
mungkin sebab tu kot nuffnang tak nak bagi BE kat aku dah.....mesti dia ingat aku tak sudi......
aku sudi, tapi sayang nak bank in.....*ngeng


cek kedua.....alhamdulillah.....
tak boleh reveal, nanti orang kata riak macam kena kat blog eyriqazz....huhu...


Lepas ni tak tahu bila pulak la boleh cash out sebab tak de BE dah.....huhuhu....*kecik hati

Time kasih buat semua yang sudi bertandang ke blog kecik ni......*terharu



Eh, macam tak wordless jek.....kekeke.....


15 November 2011

Penang in Love | Bukit Bendera

Bukit Bendera.....Yiahuuu!!!!!


Assalamualaikum....

Lepas kami ke Botanic Garden, kami terus ke Bukit Bendera...niat asal tak nak naik pun sebab dengar kata mahal sangat train nak naik ke atas tu.....lagipun aku kan takut gayat.....hahaha....tambahan lagi tak de parking kosong....kami terpaksa parking jauh yang amat....huhuhu....

Tapi kan.....bila dah sampai sana rasa macam rugi lak kalau tak naik....ye la, nak datang penang lagi tak tahu bila....jadi kami gagahkan diri jugak tengok harga tiket.....masa mula-mula aku tengok, harganya RM30.....gulp, tergamam aku di situ....lama giler berdiri depan notice board tu....

Macam tak percaya...tapi, yang hairannya ramai giler orang beratur nak beli tiket.....diorang ni biar betul?

Aku amati balik kat notice board.......tengok kat kertas sebelah rupanya RM8 je untuk 2 hala.....yang RM30 tu untuk yang takde ic aka pelancong asing.....fuhhh...

Jom naik......^_^

nasib tak nampak sampai kat bawah....kalau nampak, sumpah aku gayat......


 view dari atas Bukit Bendera.....


ramai orang beratur nak bergambar kat sini....hehe....*bohong


 ini satu-satunya gambar kami bertiga kat sini....huhuhu....itupun ada sorang cina tu yang offer nak amik gambar kami......tq....


ramai jugak orang yang naik pada hari tu.....meriah.....


 wahh, suka gambar ni.....


 lagi view dari atas Bukit Bendera.....walaupun baru lepas hujan, tak de la rasa sejuk sangat kat sini.....ke kulit aku yang tebal??erk....


 huarghhhh...ngantuk la pulak.....


so sweet time ni.....lepas adam menguap, terus adam sayang dan peluk mama kuat-kuat...geget diaaaa....hahaha...
thanx hubby sebab sempat snap sweet moment ni.....*nak nangis.....


macam dah besar dah anak teruna mama ni.....


 dah start nak buat lawak dah tu.....boleh jadi pak lawak macam abah dia...hahaha....


 abah suruh adam buat gaya terbaekkkkkk......


 sekali adam tarik rambut abah......hahaha....hambekkk...


lepas tu peluk dan sayang balik......hehehe....adam.....adam.....


Balik dari Bukit Bendera, kami terus check in....

Malam tu keluar lagi.....kami ke Komtar lak....dah alang-alang datang Penang, nak gak la kenal komtar tu even tak tahu jalan....malangnya kami pegi sesat, balik pun sesat....hahaha.....hubby tu poyo je lebih...konon terer sangat la jalan kat penang tu..hukhuk.....

Balik hotel, kepenatan.....adam lak buat hal, tak nak tido...duk lari sana, lari sini....hubby je la yang layankan.....mama nak tido....zzzzzz...



Esoknya pegi tengok ular kat Tokong Ular kejap....lepas tu singgah kedai jeruk. dan balikkkkk.......

sesungguhnya aku amat geli dengan binatang yang bernama u.l.a.r....huhuhuhu.....


sebelum balik, gambar di hotel yangtakbestlangsungtapimahalgiler.....



Terima kasih sudi baca entri panjang ni....^_^

14 November 2011

Penang in Love | Botanical Garden

Assalamualaikum.....

Alhamdulillah, sampai juga aku kat Penang buat pertama kalinya.....pertama kali juga aku melihat Jambatan Pulau Pinang yang gah yang menjadi kebanggaan orang penang.....kagum, teruja, tergamam semua ada....hubby kat sebelah pun duk gelakkan aku je bila lalu jambatan tu...mana taknya aku selalu duk sebut "wah"...."wah"...."wah"....jakunnya aku....hahaha...padahal tiap-tiap hari lalu klon Penang Bridge kat Federal Highway tuh....

 Penang Bridge.....
Gambar ni aku snap masa dah nak balik.....masa on the way ke pulau hujan sepanjang jalan...


George Town.....kami datang.....^_^


Lepas tu kami terus bertolak ke Botanical Garden....pada mulanya aku ingat kami nak menuju ke Batu Feringghi.....rupanya tak...huhu, kecewa....

 Botanic Garden...gambar google...lupa nak snap..
Masuk free je...


kat sini boleh tengok monyet je la.....monyet ni buat muka cengir (bengis) kat adam....hahaha.....(eh, aku speaking utara ek? baru belajar masa kat kedah ari tu...hehe)


 waterfall pun ada....pic google...hubby kata dulu dia penah mandi kat sini....hohoho....jeles....


 Disebabkan hujan gerimis, kami terpaksa naik train ni je.....tak dapat nak jalan-jalan sangat....bayaran RM2 untuk pusing-pusing dalam taman....


boring sikit la naik ni.....tapi tak penat...hahaha....


uiks, adam takut ke?


 kejap je pun pusing-pusing taman tu....adam tak puas lagi..nak naik train tu lagi...hehe....


 lasak tul.....

 
topi macam pelancong....kekeke....


masa tengah amik gambar adam posing-posing, mak budak pompuan tu lalu terus snap gambar adam guna kamera dia.....tergamam aku...adam ni artis kah?? hehe...*mak senyum bangga...


 topi dah tutup mata......dah la mata sepet....hehe....


 kekeke...gambar paling kelakar....*macam cendawan




Dah...jom kita ke Bukit Bendera laks.....weeeehuuuuu.....^_^
   


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mama & Abah

Adam Hakeem

Our Baby