31 January 2012

BE dah takde....cashout je lah.....

Assalamualaikum.......

Dah hujung bulan.....
Amount pun dah cukup-cukup untuk cashout.....
Boleh la cashout sekarang.....
BE pun dah takde langsung......
Agaknya cuti panjang sempena CNY kot.....


Ini cashout kali ke-3.....
Duit untuk cashout Pertama dan ke-2 belum guna lagi......
Boleh la campur ketiga-tiga cek ni dan beli apa yang dihajati.....
Tapi tak cukup lagi untuk beli Laptop atau Galaxy tab.....:(
Cukuplah untuk beli.....



MICROWAVE......

Hanya ini yang aku mampu......


Thanx Nuffnang.....Thanx Readers.....^_^

30 January 2012

2 tahun

Assalamualaikum.......

Hari ni lambat bersiaran sebab pepagi bz sikit......aku memang selalu taip entri fresh from oven.....sebab tu ayat selalu tunggang-langgang.....tak sempat nak buat scheduled entry malam-malam.....pc hubby dah conquer....hmmm....nak laptop....

Sebenarnya semalam genap 2 tahun aku berblog.....hehe....pencapaian takde la memberangsangkan sangat.....follower baru je 700++....cashout baru 2 kali.....total entri sebulan makin menurun......tapi yang positifnya, komen makin meningkat!!! kalau dulu, komen paling banyak pun 2-3 komen per entri.....hehe....ini menunjukkan ramai yang sayang adam......kekeke....




Sepanjang 2 tahun aku berblog ni, banyak yang aku dah belajar......contohnya, kalau follower ramai tak semestinya ramai yang datang baca.....tapi, kalau komen banyak, maksudnya ramai yang datang baca (walaupun kadang-kadang ada yang tak baca sampai habis..hehe...).......sebab tu sekarang aku dah TAK gilakan ramai follower lagi.....kalau dulu nangis hentak kaki bila ada yang unfollow blog aku.....tapi sekarang tidak lagi....:)



Tapiiiiii......




Bukan bermaksud aku tak nak follower ramai.....cuma bukan priority....
Banyak tujuan orang berblog.......semuanya terpulang pada diri sendiri......

Macam entri muhasabah diri lak.....^_^


Korang baca balik tak entri-entri lama korang?
Aku jarang nak baca balik entri-entri lama aku.......sebab bila baca balik rasa macam kelakar lak.....malu dengan diri sendiri pun ada......maybe dulu tak matured lagi kot...macam la sekarang dah matured.....muahahaa......


Ingat nak buat entri pasal AJL semalam, tapi macam takde idea lak......
Malam tadi ada idea, tapi macam dah hilang......tunggu jap aku perah idea.....^_^




27 January 2012

Kembali

Assalamualaikum.....

Semalam aku dah start keje.....amik cuti sehari je.....rabu dah balik kl balik....kalau ikutkan aku nak duk lama sikit, tapi sebab risau takut jalan jem hari sabtu ahad nanti, jadi aku balik lebih awal la......tapi rupa-rupanya ramai gak yang amik cuti macam aku.....jalan jem kat raub dan bentong.....tapi kat jalan biasa tak de la jem sangat.....orang balik berperingkat-peringkat.....

Cite balik kampung tak banyak sebab aku banyak makan tido je.....hajat nak ke PCB makan colek pun tak kesampaian...nak shopping kat Wakaf Che Yeh pun tak dapat....hmmm...bukan selalu dapat balik kampung pun...:(

Tapi yang bestnya aku happy sebab dapat membahagiakan ma dan abah aku bila tengok mereka happy melayan karenah satu-satunya cucu lelaki, adam.....dah la adam ni suka makan......jumpa makanan, nak makan.....

Rumah mak aku tu rumah papan.....yang kelakarnya masa nak g dapur, adam takut nak jalan atas papan tu sebab antara papan ada jarak yang boleh nampak tanah kat bawah tu.....meraung-raung suruh pegang......kahkahkah....kelakar tul.....




ni gambar-gambar lama...masa makan kat Jaring kat sunway......saje tepek untuk menyerikan entri ni....^_^







20 January 2012

Balik kampung......

Assalamualaikum.......

Lama tak update blog.....kekeke....2 ari je pun.....thanx rakan blogger, Sahrom sebab sudi tanya khabar.....2 hari ni aku agak bz dengan keje......aku kena bertugas untuk seminar yang unit aku anjurkan.....ni first time aku bertugas untuk seminar camni.......seminar tu kat Rennaisance Hotel, KL......ramai gak la Tan Sri, Datuk yang hadir termasuk menteri kitorang.....


ni je gambar yang ada...tu pun member aku yang amik.....aku tak de perasaan nak bergambar semalam......

Habis je seminar, kami terus ke HKL sebab ada sorang member opis aku ni admitted kat sana sebab denggi....platlet dia 28 je....huhu...aku dah serik kena denggi....seminggu kat hospital....sian mak aku kena jaga aku.....tiap-tiap hari aku kena amik darah sampai lebam macam drug addict.....setiap kali nurse datang nak amik darah, nangis-nangis dulu sebab sakit wooo.....muahaha.....buat malu jer......


Mulai esok, aku akan cuti seminggu....balik kampung.....malam ni balik bentong dulu...esok pagi baru bertolak ke kelantan.....harap-harap la tak jem dan semoga kami selamat sampai.....balik kampung ni aku dah plan nak g PCB makan colek....tak tahu la hajat ditunaikan ke tak....huhu.....

K la, selamat bercuti semua!!!!!! Jumpa lagi.......



17 January 2012

Bila dapur berasap......

Bila dah ada dapur baru, mula la nak try resepi baru (yakni yang belum penah try masak lagi).....

Maka dapat la hasilnya macam ni....


ayam goreng kicap berempah ala mama adam.......
ni percubaan yang ke-4 masak ayam nih.....kekeke....
yang kelakarnya masa first time masak ayam ni aku sendiri takut nak try.....suruh hubby try dulu....


ni lak percubaan pertama masak sotong celup tepung minyak lompat-lompat.......
rupa memang kureng, tapi rasanya sedap....kekeke....sendiri masak, sendiri puji......
memang fevret aku sotong ni......aku makan sorang je ni...hubby tak minat makan sotong.....fuhhh, selamat sotong aku....^_^


16 January 2012

DSLR Adam.....

Assalamualaikum.......

Hari ni takde idea nak tulis apa.....weekend tak ke mana-mana......bosan-bosan duk kat umah.....layan dvd, layan adam.....

Adam ni jenis bangun awal......aku tak tahu la baby lain macam ni ke tak.....tapi adam akan bangun awal....dalam 7.30-8.00 pagi camtu......maybe sebab dah terbiasa aku kejut pagi-pagi masa nak hantar dia pegi nursery kot.......jadinya, jangan mimpi la aku nak bangun lewat macam masa zaman anak dara dulu......

_______________________________xxx________________________________


Itu hari aku ada belikan adam kamera sebab dia macam berminat nak main-main dengan kamera.......yang sebenarnya aku tak nak adam kacau kamera aku.....hiks.....sebab bila aku sibuk nak amik gambar, dia pun sibuk sama gak....huhu....


 inilah dslr adam.....^_^



 hakhak...camni la cara adam amik gambar...letak kat dahi.....klik....klik......



hepi betul dia.....


13 January 2012

Pasangan 10


Assalamualaikum.....

Malam tadi tengok Semanis Kurma kat TV9 tajuknya Pasangan 10.....mula-mula, tak paham apa yang Pasangan 10 ni? sebab setengah jam yang awal aku tengok TV al Hijrah......30 minit bersama Ustaz Don......tapi, lama-lama barulah faham.....rupa-rupanya pasangan yang berbeza bentuk fizikal....sorang kecik, sorang besar.....(huhu....terasa.....)

Aku ni memang dikurniakan dengan badan (rangka) yang besar sejak kecik lagi.....dalam hidup, aku tak pernah merasa kurus.....masa sekolah, aku la manusia paling besar kat sekolah...selalu kena ejek....sakit hati tak payah cakap la....

Bila dah masuk U, barulah aku start diet....makan ubat diet, kurangkan nasi, tak makan malam etc.....tu pun dah tahun ketiga kat U....jeles tengok kawan-kawan semua dah ada bf....malam kuar dating.....weekend lesap....huhu....

Bila dah diet tu sempat la merasa kurus kejap....
Baru la ada laki yang nak dekat....


Apa kaitan semanis kurma dengan cite aku ni?? tak de kaitan pun......^_^


Aku cuma nak bagitahu:
  1. Jangan kutuk atau mengata bila jumpa pasangan 10 ni......diorang sendiri pun tak nak badan camtu......orang gemuk pun ada perasaan gak....
  2. Si suami/isteri yang ada isteri/suami yang badan besar, jangan la pandang rendah atau nak jadikan alasan nak cari lain...sebaliknya bantulah pasangan untuk turunkan berat badannya.....tolong beli ubat diet ke, sponsor pegi gym ke....tak gitu?? 


P/s: Kalaulah boleh tukar perut dengan hubby....makan banyak mana pun tak gemuk-gemuk.....

12 January 2012

Hasil borongan di Sogo

Jumaat dan sabtu lepas sogo buat sale iaitu 18th Birthday Sale Preview untuk S Card members.....aku dapat tahu pun dah hari khamis.....apa lagi, esoknya el la.....nampak macam semangat waja je kan? macam tak leh pegi hari sabtu.....sebenarnya aku nak beli pampers adam....Pet Pet offer hari jumaat je....hari sabtu offer untuk Mamy Poko....

Mengikut pengalaman kami tahun lepas, jalan jem yang amat.....banyak jalan ditutup....parking sogo pun penuh....maka kami cadang naik LRT je......kami parking la kat KL Sentral......konon nak naik star kat situ....tapi, nan hado....salah tempat daa....mana ada star kat situ.....apedaaa hubby aku ni.....camni ke nak mengaku orang kl?? muahahaha....

Terus amik kete balik dan gamble je drive ke sogo.......alhamdulillah, kali ni jalan ke sogo clear giler.....tak ramai orang pun....aku rasa maybe orang dah banyak berhabis untuk anak masuk sekolah kot.....ngeeeee....

hasil borongan kami.....^_^
bila kumpul camni tak percaya lak boleh jadi banyak ni.....


Apa yang ada dalam plastik tu ye.......^_^

 
 baju cap Miki untuk adam.....dah lama sangat tak beli baju adam sebab memang nak tunggu pindah umah baru boleh beli.....hehe..kesian adam...duk pakai baju lama je.....banyak yang dah kecik.....
baju Miki ni memang murah giler.....t shirt tu RM10......yang berkolar tu dalam RM14.xx je.....tu yang amik sampai 3 helai.....giler jap aku kat situ....nasib baik tak bawak banyak duit......


 pyjama doraemonnnnn.......



 cuci-mencuci cucian.....



 minuman untuk menambah tenaga......muahaha.....
murah gilerr jugak....RM7.xx



 cadar...(ini pun nak tunjuk?)
promoter tu kata ni brand Akemi......tapi tak de tulis akemi pun....2,3 orang gak tanya betul ke ni brand Akemi?? promoter tu cakap memang akemi tapi low quality punya.....sebab tu dia murah sikit.....
aku yang tak tahu pape ni blur jap.....mahal sangat ke akemi? aku selalu beli cadar yang rege camni je pun.....


 dan last sekali......

pampers......aku beli 6, 2 lagi duk dalam kete lagi......^_^


adam sekarang memang suka jadi model......

Mula-mula aku bajet nak beli 4 pek je sebab maksimum 2 pek sorang.....tapi, sebab hubby kenal orang sogo itewwww, maka dapat la aku mintak nak beli 6 pek.....hehehe...nasib baik tak datang dengan lori.....kalau tak, habis aku angkut.....

11 January 2012

Wordless Wednesday | TV LCD baru

  tv lama.....ohhh, bersepahnya.......


 model tv......mulut penuh dengan rambutan......


TV LCD Panasonic.......sponsored by my FIL....thanx sesangat!!!! (tak sangka sangat abah nak bagi tv sempena kami masuk umah baru)


10 January 2012

Langsir baru dah siap!!! Konsep English Style lah sangat......haha....

Assalamualaikum....

Update pasal rumah baru lagiiii.....harap korang tak jemu la ye.....

Itu hari kan dah tempah langsir kat nilai 3.....siap 3 jam je....ramai yang request suruh aku tayang langsir aku tu....jadi, meh sini aku tayang.....(kalau takde orang request pun aku tetap gak tayang...kekeke)

Sebenarnya susah gak nak cari langsir yang berkenan di hati aku.....dah la takde pengalaman.....nampak macam semuanya tak lawa.....kalau nampak yang lawa, mahal lak....rasa macam dah nak putus asa dah sampailah aku jumpa satu kedai yang jual kain corak English style....gila terpikat kot....dah la murah...RM5.90 semeter....

Terus bagitahu hubby nak kain tuh.....dia pun bagi green light je....yesss....kedai tu tak bagi amik gambar...jadinya aku tak nak la promote kedai dia...hahaha....

 sliding door.....English style lah sangat.....aku pakai rel besi biasa je....

Langsir kat sliding door aku buat tinggi sampai siling supaya konon-konon boleh nampak effect rumah nampak tinggi la sikit.....tak tahu la betul ke tak teori aku nih.....yang pasti, jenuh gak nak mendongak tengok langsir masa nak pasang ari tu.....


ni lak day curtain.....kena ada day curtain sebab rumah aku ni facing rumah orang......yang kelakarnya, hubby aku ingat day curtain ni pasang kat belah depan....adoi...patut la dia blur-blur bila aku cakap pasal day curtain nih.....


ni la kejenya bila mama nak amik gambar.....


Masa kat nilai 3 tu, nampak banyak sangat carpet yang lawa-lawa.....geram tengok....tapi, tak boleh beli sebab adam alergik habuk....dalam tak boleh beli pun sempat gak la tanya harga.....fuh, mahal gak rege carpet ni.....hmmm....


jadinya, aku beli tikar buluh je.....
untuk nak matching dengan langsir, aku beli tikar buluh bunga-bunga jugak.....
English style la sangatttt....tak kisah la orang dah berzaman pakai tikar ni pun.....


yang penting adam lena je tidur beralaskan tikar ni.....hehe....


Bila dah ada langsir macam ni, mula la fikir nak deco rumah gaya English style lak......bestnya!!!

09 January 2012

Table top konkrit

Actually dah lama siap table top ni.....dah siap rasmi dah dapur baru....tapi sebab malas nak transfer gambar....eh, bukan aku pun tukang transfer....aku tukang hulur je kat hubby suruh dia transfer...kekeke....

Baru 2 hari pakai dapur baru.....rasa macam seronok je masak walaupun masa mula-mula rasmi tu agak kelam-kabut jugak sebab barang-barang dapur macam periuk, kuali, etc semua duk dalam kotak lagi.....nak pakai baru amik dan basuh satu-satu.....

Tapi sekarang pun masih kelam-kabut jugak sebab kitchen cabinet belum buat lagi.....barang-barang pun letak merata-rata....pening aku tengok....minggu lepas kontraktor dah datang ukur...tapi dia datang pasang lepas raya cina sebab dia punya jadual sebelum raya cina dah penuh.....biasalah, cina kan raya lama.....tapi dia dah janji habis je raya, first day dia datang pasang umah aku dulu.....


proses membuat rangka table top concrete...

Aku buat table top konkrit sebab ia lebih kukuh.....bak kata sorang kontraktor tu, kalau gajah duduk pun tak runtuh......kekeke.....lagi satu yang aku suka pasal konkrit ni kalau kena air pun tak kembang....kita nak pakai table top ni untuk jangka masa lama....bukan tukar tiap-tiap tahun macam tukar langsir..... 

Table top aku amik dengan orang lain sebab dia paling murah.....kontraktor kc aku tu dia amik mahal sangat....aku duk survey orang lain pun mahal gak.....waimaaaa, aku tanya indon sekalipun dia amik dekat 2 ribu gak....melampau....mengalahkan warganegara lak nak demand-demand.....


 dah mula pasang tiles lak....aku pakai tiles 2x2 kaki kat bahagian atas....tapi bahagian bawah tiles 1 kaki je.....

Disebabkan kami dah duduk kat rumah tu, maka kami boleh tengok progress keje diorang tiap-tiap hari......

sekarang dah buat bahagian bawah lak.....scary tengok batang paip tu duk macam tuh.....tapi nasib baik masa aku balik tu dah takde macam tu.....gambar-gambar semua hubby yang amik...sebab dia yang rajin balik tengok.....


bila aku balik dah siap pasang tiles dah.....
sebab apa meja ni dipanggil table top? sebab di atas meja (table) ada sabun TOP.....kekeke.....(macam kena lak)


hari berikutnya dah siap pasang paip di sinki dan dapur.....kiranya ni dah settle la.....cun tak?? hehe....


 diserikan lagi dengan budak demok ni.......^_^


close-up sikit dapur masterchef mama adam ni......


Dah alang-alang diorang buat table top tu, aku suruh la diorang pasang tiles kat yard, balkoni dan depan umah.....sebab kalau tak buat sekarang, lepas ni confirm tak terbuat.....leceh duk apartment sebab terpaksa bancuh simen dalam umah.....macam kitorang, tiap kali balik umah kena mop lantai sebab berhabuk yang amat.....tapi nasib baik hubby rajin...dia la yang mop lantai...aku balik dah bersih dah....hohoho.....


yard.....kat sini la tempat diorang bancuh simen......sedih tengok dinding aku kena percikan simen ituuu.....nasib baik kat yard belakang......buat letak mesin basuh je....

Kos untuk buat table top konkrit ni ialah RM1300 untuk 10.5 kaki.......

Sekian entri menayang saya......^_^
Tunggu edisi kitchen cabinet lak lepas raya cina.....


Update: 
Sebab dah ramai mintak no contact kontraktor ni, aku bagi la....
Ni blog dia ye: Zestmark (boleh search kat google)
Tapi, aku tak jamin kualitinya ye.....boleh tengok kat entri ni.....



03 January 2012

Dah tahun baru pun......

Assalamualaikum.....

Alhamdulillah, dah masuk tahun baru 2012......8 tahun lagi 2020.....^_^

Semalam berlaku satu tragedi kat kami......sangat-sangat mencemaskan kami........tapi aku belum ada kekuatan nak cerita kat sini....nantilah aku cerita....sebab sekarang ni still rasa berdebar-debar lagi.....

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
First entri di tahun baru kenalah cite yang happy-happy je.....

Hari tu hubby ada tanya apa azam tahun baru aku? aku sendiri pun lupa nak berazam.....kalau azam tahun baru nak Galaxy tab, laptop, henfon baru, DSLR boleh dikira azam tak?  ok merepek....

Yang paling seronok cuti aku tahun lepas banyak lagiiiii......ada 13 hari....hohoho....boleh jadi pekerja cemerlang ni....tahun depan boleh la balik kampung lama sikit......pas tu boleh g cuti-cuti malaysia.....Langkawi ke....Cameron ke  ^_^

Bonus tahun lepas dah habis licin dah.....bonus aku habis kat kete je......tiap-tiap tahun pun memang camtu.....tak pernah dapat joli dengan duit bonus......


Akhir kata......

babai shoutmix.......^_^



P/s: Kenapa aku duk rasa berdebar-debar je ni???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mama & Abah

Adam Hakeem

Our Baby