28 March 2012

Insya-Allah jadi......

Assalamualaikum.....

Entri semalam memang aku tengah serabut giler......sampaikan masa nak solat semalam pun aku tersilap pakai kain.....nasib member aku tegur.....huhuhu.....

Masa tengah berserabut tu tetiba Wonderpets datang membantu.......adik dan makcik aku yang duk kat kelantan tu setuju nak datang kl.....Alhamdulillah, rasa lega sikit sebab ada yang sudi tolong aku......sekurang-kurangnya takde la aku terkontang-kanting sensorang.....sebenarnya adik aku tu mana boleh dengar aku susah.......mesti dia nak tolong.....

Jadi, pagi tadi aku dah deal dengan beberapa benda dan dah confirmkan tarikhnya......insya-Allah, semuanya akan berjalan dengan lancar...semoga Allah permudahkan semuanya.......


Jadi, di sini dengan berbesar hati aku ingin menjemput sesiapa yang sudi datang ke rumah kami pada hari ahad ni.....nanti emel ke aaniea@yahoo.com.....nanti saya bagi alamat......harap ada la yang sudi.....^_^


27 March 2012

PENING itu STRESSED


Masuk rumah baru dah banyak bulan dah…..tapi masih belum berkesempatan nak buat kenduri doa selamat…..dulu ingat nak buat bila dah ada kitchen cabinet…..sebab senang nak masak pape…..


Tapi, kc lak siap bulan 2…..dah alang-alang tu, ingat nak bersekalikan dengan besday adam bulan 3……


Bila bulan 3 yang ditunggu-tunggu lak ada banyak masalah lak…..takde orang nak tolong, mak ayah jauh……tak cukup kakitangan….nak masak sendiri tak reti….dalam kuantiti yang banyak lak tu….setakat nak masak untuk kami 3 beranak boleh la….nak catering? Kos tuh…..


Tetiba stress balik…..ari tu dah tak fikir sangat dah sebab dah give-up…. sebelum ni dah beberapa kali postponed…..kata nak buat, tapi tak dapat buat jugak…benda ni kena buat jugak….selagi tak buat, selagi tu la hati aku tak lega, fikiran aku tak clear dari memikirkannya…..nak tak nak kena buat jugak…..


Ini baru kenduri yang simple je…..belum lagi kenduri kawin adam…tak biasa memang macam ni…..

26 March 2012

Misi mencari rak tv


Sabtu dan ahad lepas kami keluar cari rak tv……susah kemain nak jumpa yang berkenan di hati……en suami lak tak membantu langsung dalam memberi pendapat…..semua nak serahkan kat aku…..apa yang aku suka, dia anggukkan aje…….hmmm, ye la…yang terpaksa hadap tv hari-hari pun aku jugak……dia tak kisah sangat pasal tv ni…..pc lagi penting……


Dua hari berturut-turut kami cari…..habis round satu kolumpo ni…..dari kelana jaya pegi jalan klang lama, lepas tu pegi lak bandar kinrara, taman medan, puchong.....cuma tak sempat masuk bangi je.....:) dari kedai mahal ke kedai perabot biasa……ada la dalam lebih kurang 20-30 kedai kot duk keluar masuk…..tapi, tak jumpa-jumpa gak….


Aku nak cari yang betul-betul macam yang aku bayangkan……nak yang nampak mahal, tapi nak murah….ada ke?? kekeke…..nak yg ada pintu dan laci tapi jenis pintu yang adam tak reti nak bukak…..nak yang tak rendah sangat, sebab takut adam panjat….nak yang ada tempered glass tapi nak harga murah…...isy, macam-macam…..*geleng kepala


Nampak macam fussy sangat……tapi sebenarnya takde la macam tu pun……sebab benda-benda gini bukan selalu beli….jadi, kena la pilih yang betul-betul….. lain la kalau boleh tukar tiap-tiap tahun..hehe….*wink

jom tengok budak tecik beraksi kat kedai orang.....
 adam cakap dia nak buai ni.....dia nak duduk dengan mama.......
itupun kalau boleh tampung berat mama......





 ini hari sabtu punye.....



ini hari ahad punye....singgah giant jap...makan.....
adam masa ni baru bangun tido terus naik benda ni......makan pun taknak......
 

 muka macam mamai lagi......kekeke....


last but not least, rak tv comey kami.....",)
  gambar gelap sikit.....takpelah, biasa-biasa je pun ni.....

22 March 2012

Nuffnang kesian gak dengan aku ni......

Tak habes-habes aku nak share cite Nuffnang kan? lantak la....aku takde idea nak tulis apa....kahkahkah...

Masa kes status Glitterati geli hati aku tu, aku ada hantar emel kan kat diorang? dah alang-alang tu, aku tanya la sekali pasal BE ni.....nape la diorang tak nak bagi BE kat aku? tak kesian ke kat aku ni?? panjang lebar gak dia reply emel tu......kekeke.....takpe la, aku redha je......"Redha itu pasrah" - kata Lisa Surihani dalam filem Ombak Rindu.....^_^

Dalam emel tu dia suruh aku selalu update survey dia.....jadi, aku pun update la semalam.....tup tup arini dapat la 1 BE......hehe..syukur Alhamdulillah.....

 orang kata kalau nak tunjuk nuffnang jangan tutup amount tu, nanti orang menyampah.....aku takut orang menyampah, aku tak blur la amount tu......^_^


Jadi, korang-korang, kalau nak dapat BE, sentiasa la up to date dengan nuffnang.....sebab sekarang kan dah banyak blog, maybe dia terlepas pandang blog kita ni......blog pemes macam korang, lain la.....^_^

Sebenarnya yang paling aku happy sebab unique visitor (uv) aku dah capai 100uv sehari dah sekarang ni....sebelum ni nak nangis rasanya sebab susah giler nak dapat 100.....camne ek korang senang-senang je dapat 300-400uv sehari?

kecuali 18 mac sebab hari ahad.....orang jarang online kot ari ahad......


Last but not least.....
Time kasih banyak-banyak kepada korang-korang semua readers blog mama adam ni sebab sudi datang sini......^_^

21 March 2012

Result SPM dah keluar........Tahniah adik!!!!!



Pagi ni aku agak berdebar-debar gak sebab arini dah keluar result SPM adik bongsu aku tu.......
Sebenarnya aku sendiri pun tak tahu arini keluar......
Tapi, kebetulan lak malam tadi masa masak kari ayam untuk dinner......
Tetibe kari aku jadi pelik semacam je.....
Santan berketul-ketul.....tak cantik dah.......tak pernah tau jadi camni.....
Pastu aku call la mak aku camne nak buat (sumber rujukan paling pantas) kekeke....
 
Bile sembang-sembang, mak aku cakap la esok (hari ni) adik aku dapat result SPM......
(panjang tul intro dia ek...hehe)

So, dipendekkan cite, pagi tadi aku call la dia......
Dan alhamdulillah adik aku dapat 7A1B1C.....
Ok sangat dah tu......

Aku paham kalau adik aku frust sikit.....
Semua orang nak straight A's.....
Tapi takpe, dah rezeki adik......
7A pon ok maa......
Ma & abah dah happy camtu.....

Nanti masuk U amik course yang kita dah discuss tu k.......hehehe.....
okbai......

Gunting rambut

Lamanya tak update......takde idea sebenarnya.....mood pun takde....bukak je blog, rasa macam bosan....taip entri sikit, delete balik.....ada la bw ke beberapa blog, tapi tak tinggal komen....takde mood....hmm....


Ahad lepas kami bergotong-royong mengerjakan rambut adam......sebab ramai cakap rambut adam dah panjang.....actually aku dah lama sedar dan memang berniat nak potong, tapi abahnya macam takde usaha ke arah itu.....kalau ikutkan nak je aku bawak adam g kedai gunting mana-mana.....


 ouh, seksi sikit....



adam ni tak reti potong rambut kot.....asyik tunduk je...camno nak potong?



 takut ke geli??
lentok semacam jer....



misi GAGAL.....
sempat potong sikit je.....

lepas tu, sebab aku geram sangat, aku g potong sendiri dalam bilik air......
habis senget benget....belasah je la.....




Maka, hasilnya jadi macam ni.....

tak pendek mana pun (macam takde perubahan).....tapi, senget.....^_^
nampak adam happy je dengan rambut baru dia....




siap korek hidung lagi.......hehehe......


20 March 2012

Dah dapat balik status Glitterati

Pagi tadi bukak akaun Nuffnang, akhirnya diorang dah kembalikan status Glitterati aku tu......
Lepas aku hantar tiket, dan puncanya sebab blog contest aku tu dah tak aktif.....
Jadi, terpaksa la aku delete blog yang tak berapa aku sayangi itu.....

ok, bertukar sudaaaa.....

Sebenarnya penting jugak status Glitterati bila bersama Nuffnang ni....
Contohnya kita senang nak dapat BE....semua pun tahu ni.....

Contoh lain macam kat bawah ni....


petak tanda merah tu aku dapat masa kempen CPC (status ordinary) - RM0.15 per click
petak tanda biru pulak masa kempen CPC (status Glitterati) - RM0.25 per click

beza seposen je......tapi kalau banyak? 
dalam kes ni aku rugi enam posen je.....:)

15 March 2012

Lawak ke der?


Dah tengok dah cite "Lawak ke, der" ni? cite ni memang serius kelakar tak hengat punye....nak-nak lagi bab si Jozan tu.....

Cite ni main kat Istana Budaya, tapi aku tak pegi sampai ke sana la....ada anak kecik, susah......


Mula-mula keluar si Nabil (pakai legging wife dia tu) menari.....part tu pun dah kelakar......

Look at the perut Harith,
Look at the hidung Jozan,
Look at the telingaku yang capang
Look at the gigigigi Osbon.....
(lebih kurang camtu la lirik dia....tak hapal sangat)
 


Bila keluar Jozan, lagi la.....diorang sendiri pun tak tahan gelak sampai tutup-tutup muka....

Antara dialog yang aku ingat:
"Siew Ling, ke belakang sikit"
"SPM!! SPM!! SPM!! SPRM"

 Jozan


Part boboi lawak jugak la kadang-kadang.....:)
Aku tak tengok Maharaja Lawak (sebab tak langgan astro mustika tu).....terpaksa buat-buat faham part boboi ni.....

 boboi


Part Harith Iskandar pun aku suka...lawak yang cukup sinis lagi selamba....^_^

Harith


Sesapa yang belum tengok lagi, sila la berbuat demikian.....^_^ 
Kat tenet ni pun berlambak boleh download.....kekeke....

All pic from google....

Jawapan Nuffnang tentang status Glitterati

Semalam aku tengok blog ayahsu.....dia cakap status Glitterati dia dah bertukar ke Ordinary....aku pun try la jugak bukak Nuffanng aku.....rupa-rupanya Nuffnang aku pun jadi sama macam ayahsu....terus hantar tiket kat Nuffnang.....aku pelik gak sebab aku bukannya letak iklan lain selain iklan nuffnang......

Jadi, ini jawapan Nuffnang.....

boleh baca tak? klik untuk pembesaran.....:)

Ohhh, rupa-rupanya itu masalahnya......blog contest tu memang dah lama terbiar bersawang....dah lama tak update.....traffic pun takde......aku sendiri pun tak masuk, apatah lagi orang lain.....kekeke.......so, camne ni? nak remove ke tak ek blog contest tu? nanti camne kalau nak join contest lagi? huhu....


Orang lain ada blog contest, kita pun nak ada jugak...tapi, tak pandai jaga.....huhu.....

14 March 2012

Membaca amalan mulia

Jumaat lepas ada Mesyuarat Puspanita kat HQ....dapat la hadiah Tupperware sebagai doorgift....sukerrr!!

Lepas habis mesyuarat, aku dan kawan-kawan seangkatan pegi la berjimba-jimba di Alamanda.....jumaat kan lunch lama....tapi langkah agak kiri jugak la sebab kedai makan penuh dengan orang.....terpaksa la masuk burger king.....tapi punya la lambat servis kat situ.....setengah jam beratur baru sampai turn......menggigil-gigil dah kaki aku sebab kebuluran yang melampau.....huh.....

Tapi, sebelum tu kami masuk MPH....tengok-tengok buku......aku cari buku resepi, tapi tak menarik sangat.....tapi bila intai-intai buku kanak-kanak, banyak yang menarik....


 aku beli yang ni sebab tengok isi kandungannya menarik.....

 
 bukan baca sebelum tido je.....bangun tido, lepas makan, tak kira la asal ada masa lapang.....


 posing baekkk punye....


 ini namanya baca buku sambil tengok tv.....hiks....


Adam happy sangat dapat buku tu....hari-hari duk baca (tengok gambar).....dia tengok gambar budak tu tengah berus gigi (budak tu naik atas bangku dan gosok gigi kat sinki), dia pun ikut sama sebijik macam budak tu buat.....tengok budak tu poo-poo, dia sebut poo-poo (yang ni tak reti tiru lagi).......tengok gambar mak budak tu dia cakap mama.....grrrr, mama ke tu??

Kalau macam ni, agaknya apa jadi kalau budak sebaya adam ni TERbaca buku "Where did I come from" tu??? huhu....nauzubillah......

Ramai orang kl/selangor tak mandi ek arini??? rumah aku tak terlibat, tapi opis terlibat..suspen gak tadi g toilet...kekeke.....

13 March 2012

Cerita Nilai 3

Assalamualaikum.....

Kembali bersiaran ye...semalam terpaksa cuti sebab kakiku lenguh-lenguh selepas berjogging di Nilai 3....bukan kaki je lenguh, lengan pun lenguh sebab dukung adam.....biasanya kerja-kerja mendukung, hubby yang buat.....tapi disebabkan berat aku dah naik 10kg, maka hubby telah mengambil kesempatan untuk membuli aku......huwaaaa....

Sebelum pegi aku dah masak bihun goreng buat alas perut.....takut nanti kang ada yang pitam sebab kelaparan....sampai sana dalam kul 11 lebih kot.....terus menuju ke kedai-kedai frame....pening gak kepala sebab harga tak sama....bila tengok kedai sebelah murah....tapi rupa-rupanya frame tu lebih kecik....

Dah habis satu round ronda, kami pegi lunch.....makan sup berdengung......tengah syok-syok makan, tetiba takde letrik.....memang rasa panas berdengung la wei.....tak tahan...

Lepas tu kami masuk KK Home Deco (sejuk sikit ada air-cond)......nak cari barang vantage la katakan.....tapi, aku tak beli pape pun....


 tumpang amik gambar je.....cantik almari tu!!!!


 adam bila jumpa katil, macam ni la....ari tu kat ikea pun dia buat macam kat umah je......duk guling-guling atas katil orang....huhu....


Lepas beli frame, kami cari hadiah besday adam lak.....ooh, kat kedai frame tu aku beli tikar buluh jugak....dapat la harga lebih murah dari yang aku beli dulu.....memang aku tawar betul-betul la.....

Hasil borongan belum amik gambar lagi...tunggu dia gantung comel-comel dulu la....en suami, agaknya bila ek dia akan tergantung? cermin ikea yang comel tu pun belum gantung lagi....frame ni tak payah drill 8 lubang kot.....uhuk.....(statement ni hanya dia yang paham...:p)

Last but not least, gambar comey kami.....^_^


poyo je mamat nih....


macho beb.....kalau anda perasan, jari manis dia ada sedikit menggelembung.....kesan terkena minyak panas......sibuk sangat nak tolong mama kan????


macam fake je gambar ni......kahkahkah.....






Entri yang agak panjang.....kesimpulannya, cuba teka apa hadiah besday untuk adam??

09 March 2012

Plan cuti sekolah........shopping!!!!!

Assalamualaikum.....

Cuti sekolah datang lagi!!! hehe....excited macam la aku sekolah lagi atau ada anak tengah sekolah....yang sebenarnya aku ada plan baeekkk punye weekend ni.....petang semalam dah berjaya menggoda en suami untuk ke Nilai 3....yeay!! sape nak ikut??? masa beli langsir kat sana ari tu tak tengok sangat barang-barang perhiasan rumah sebab busy survey langsir je.....

So kali ni ingat nak cari decoration rumah lak......antaranya frame, bunga ke, mainan adam ke, tikar buluh lagi ke, carpet ke, hiasan vantage ke.....erk, macam banyak je ni....bawak kete kecik je pun....beg duit pun kecik gak....^_^

Harap-harap cuaca baik la kat sana nanti......tak hujan or panas terik....amin.....



Sape biasa pegi sana boleh bagi suggestion tak kedai yang murah-murah?? TQ in advance....


08 March 2012

SBPA dibatalkan......SSM dikekalkan.....


Syukur la....

07 March 2012

Wordless Wednesday | Penjimatan berganda

Ni bekas susu yang dibekalkan untuk adam kat nursery.....
 Bila bawak balik untuk diisi semula, nampak ada tercatit sesuatu kat situ....

"4 scoop air 7"

Ohhh, patut la tak luak-luak susu tu......
Boleh tahan seminggu....kadang-kadang lebih seminggu ..... 
Ini betul-betul jimat....hehehe....



P/s: Bz lak minggu ni....keje yang tak habis-habis.....rasa bersalah lak tak bw......nanti dah setel aku bw ek.....bos lak asyik duk ulang alik je kat belakang ni.....nak skodeng le tu....nyampah.....

06 March 2012

Celebrate besday Adam

Sebenarnya takde la celebrate sangat......setakat beli sepotong kek untuk dimakan je.....sebagai tanda ingatan.....

Dulu mak aku rajin gak celebrate besday aku.....tapi biasa-biasa je la...main potong kek je....tiap kali besday aku, mesti tak sabar tunggu mak balik keje dengan harapan mak bawak balik kek sebijik....hehe...time tu rasa bahagianya hidup ni.....tapi sekarang, giliran aku lak buat untuk anak (-anak) aku.....^_^

Petang semalam balik keje terus g beli kek dengan adam.....tapi beli 2 slice je....cukup la untuk kami bertiga makan.....tu pun pagi tadi ada 1 slice tak makan lagi.....huhu.....


masuk je kete semalam adam dah mintak nak makan kek.....maka, tinggal la separuh ni je....


tapi wajib bergambar dengan kek sendiri......^_^


 ok, sambung makan balik.....


nyum nyum......


Lepas tu kami keluar lak sebab abah nak belikan hadiah untuk adam.....hadiah yang besaaarrrrr punye.....tapi takde yang berkenan di hati.....tapi ada satu yang adam suka, bila nak bayar, takde barcode lak.....cancellllll.....cari kat kedai lain je la......menyusahkan betul.....nak jual ke tak nak??

Lepas frust tak dapat apa yang dihajati, kami terus g dinner kat Restoran D'One Steak kat Kelana Jaya.....restoran ni kalau kat bangi agak femes gak.....tapi kat sini tak sure lak....tapi masa aku makan jam 10 malam tu agak ramai gak yang baru datang.

Tapi maaf la ye gambar makanan lupa nak snap......tengok makanan je terus ngap.....lapar sangat kot....tapi makanannya sedap gak.....ke sebab lapar?? hehe......takpe, bulan depan datang lagi...celebrate besday mama lak....hehehe.....


gambar besday boy je yang sempat disnap......^_^

 

Terima kasih atas doa dan ucapan kamu semua dalam entri yang lepas......

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mama & Abah

Adam Hakeem

Our Baby