30 May 2012

Wordless Wednesday | Cubaan memakai heels

Assalamualaikum....
Actually ni gambar lama......






Suka mencuba......
Tak kira la tu untuk gegirl ke boboy ke......
Yang bestnya adam boleh jalan tanpa jatuh pakai heels tuh....huhuhu....

29 May 2012

Demam rindu......

Malam tadi adam demam.....maybe dia demam rindu kat abah dia kot......sebab sebelum tu dia ok je.......tapi masa aku tengah masak, dia sibuk nak tolong......bila aku marah, dia nangis panggil abah dia......lepas makan, aku lipat baju.....pastu dia pun tolong gak la.....tapi tetiba dia nangis.....macam beria sangat nangis......aku dah pelik dah.....

Pas tu masa tengok tv nampak dia duk melepet je.....sekali tengok badan dia dah panas dah.....terus bagi ubat n tido awal.....

Pagi tadi dalam kul 5.30 pagi adam dah kejut aku bangun.....ingatkan nak mintak susu, tapi rupa-rupanya pampers dia dah penuh mintak tukar.....dah salin pampers tu boleh lak dia amik remote suruh bukak tv.....adoi...nak tengok cite apa la pagi-pagi buta ni......hehe....macam-macam hal....


Sebenarnya bukan adam je rindu kat abah, abah pun rindu kita gak....hehe....malam tadi abah suruh send gambar mama ngan adam.....katanya rindu serindu-rindunya......hikhik......maklumlah, dah dekat 2 minggu dah tak jumpa.....huhu...cepat la balikkkkk!!!!


main bedak je keje dia.....huhu.....


28 May 2012

Kejadian kali kedua

Dulu duduk kat rumah yang takde security Alhamdulillah tak penah jadi apa-apa kat kami.....cuma takut time diorang gaduh sesama diorang je.......tapi sekarang duduk kat rumah yang ada security 24 hours pun belum tentu selamat......

Sabtu lepas masa keluar tengahari tu aku nampak macam ada lubang kat belakang kete aku.....rupanya ada manusia yang dilaknat dah cungkil (korek) bonet kete aku....


kesan cungkil (korek) kat tempat kunci bonet......

Ini kali kedua kejadian ni berlaku.....first time kena aku ada cerita masa kat entri ni......sangat ralat bila benda ni jadi kat aku....sekarang ni nak jalan ke tempat parking pun dah takut......

Semoga Allah melindungi kami......


25 May 2012

AZAB MENINGGALKAN SOLAT

Dosa Meninggalkan Solat Fardhu :

1. Solat Subuh : satu kali meninggalkan akan dimasukkan ke dalam neraka selama 30 tahun yang sama dengan 60.000 tahun di dunia.
2. Solat Zuhur : satu kali meninggalkan dosanya sama dengan membunuh 1.000 orang umat islam.
3. Solat Asar : satu kali meninggalkan dosanya sama dengan menutup/meruntuhkan ka’bah.
4. Solat Magrib : satu kali meninggalkan dosanya sama dengan berzina dengan orangtua.
5. Solat Isya : satu kali meninggalkan tidak akan di redhai Allah SWT tinggal di bumi atau di bawah langit serta makan dan minum dari nikmatnya.


6 Siksa di Dunia Orang yang Meninggalkan Solat Fardhu :

1. Allah SWT mengurangi keberkatan umurnya.
2. Allah SWT akan mempersulit rezekinya.
3. Allah SWT akan menghilangkan tanda/cahaya soleh dari raut wajahnya.
4. Orang yang meninggalkan solat tidak mempunyai tempat di dalam islam.
5. Amal kebaikan yang pernah dilakukannya tidak mendapatkan pahala dari Allah SWT.
6. Allah tidak akan mengabulkan doanya.


3 Siksa Orang yang Meninggalkan Solat Fardhu Ketika Menghadapi Sakratul Maut :

1. Orang yang meninggalkan solat akan menghadapi sakratul maut dalam keadaan hina.
2. Meninggal dalam keadaan yang sangat lapar.
3. Meninggal dalam keadaan yang sangat haus.

3 Siksa Orang yang Meninggalkan Solat Fardhu di Dalam Kubur :

1. Allah SWT akan menyempitkan kuburannya sesempit sempitnya.
2. Orang yang meninggalkan solat kuburannya akan sangat gelap.
3. Disiksa sampai hari kiamat tiba.

3 Siksa Orang yang Meninggalkan Solat Fardhu Ketika Bertemu Allah :
1. Orang yang meninggalkan solat di hari kiamat akan dibelenggu oleh malaikat.
2. Allah SWT tidak akan memandangnya dengan kasih sayang.
3. Allah SWT tidak akan mengampunkan dosa dosanya dan akan di azab sangat pedih di neraka.


Mengenai balasan bagi orang yang meninggalkan Solat Fardu: "Rasulullah SAW, diperlihatkan pada suatu kaum yang membenturkan kepala mereka pada batu, Setiap kali benturan itu menyebabkan kepala pecah, kemudian ia kembali kepada keadaan semula dan mereka tidak terus berhenti melakukannya. Lalu Rasulullah bertanya: "Siapakah ini wahai Jibril"? Jibril menjawab: "Mereka ini orang yang berat kepalanya untuk menunaikan Solat fardhu". (Hadits Riwayat Tabrani, sanad shahih)

Sumber : Dari Buku Himpunan Fadhilah Amal - Maulana Muhammad Zakariyya Al Kandhalawi hal 107.

23 May 2012

BE baru tahun ni

Dah lama tak bercakap pasal BE ni sebab dah agak lama tak dapat BE.....lagipun kalau dapat pun malas nak excited lelebih.......nanti kang baru 2,3 hari dapat BE dah jadi ME.....dapat la dua posen.....maluuuuu.....


sekarang dah ada 2 BE.....Alhamdulillah.......harap-harap masyukkkk la.....


BE yang dah metered ada 1 je......belum cukup lagi nak cash out.....oleh itu, harap Nuffnang bagi lagi BE kat blog ni......muehehehe......

Apa-apa pun, time kasih kat Nuffnang dan anda (ye, kamu yang sedang baca entri ni) yang rajin jenguk blog ni.....tanpa anda, tak naik la earning tu.....wah, ayat bajet menang award bintang paling popular gituewwww.......


Kamsahamnida........saranghae...^_^

22 May 2012

Paradigm Mall, Kelana Jaya

Paradigm Mall ni terletak di Kelana Jaya......dekat je dengan opis aku......setiap hari lalu sini mesti tanya bila la nak siap ni......dah tak sabar-sabar nak berjimba-jimba kat sini......setiap jumaat confirm jumpa muka budak-budak opis kat sini....maklumlah, kat KJ ni mana ada mall sebelum ni......kekeke......

Paradigm Mall akan dibuka mulai esok 23 Mei 2012.......ada banyak kedai yang best kat sini antaranya ialah Tesco (sukerrrrr!!!), Focus Point, Harvey Norman, Popular, Padini, Charles n Keith, Toy 'R Us dll.....ohh ya, ada panggung wayang GSC jugak .......Sabtu dan ahad ni diorang buat opening ada artis Faizal Tahir dan Shila Amzah dan beberapa artis cina.....best...nak jumpa Faizal tahir....





 dari level 2


 dari level 5





bagi yang nak ke sana, boleh ikut jalan ni....

Parking rate: RM 1 for the first 4 hours on weekdays, RM 2 for the first 4 hours on weekends, subsequent hour is RM 1 (sumber)

Mengikut twitter Paradigm Mall, ada free bus shuttle dari LRT Kelana Jaya ke Paradigm Mall....bestnya.....


P/s: Semua gambar dari sumber yang dinyatakan.....tunggu gambar dari aku lak bila sempat melawat ke sana......^_^

Kisah adam 2

Alhamdulillah......semput adam dah makin baik....adam pun dah lasak macam biasa.....makan pun dah berselera macam biasa......macam kata Aju....bila dia dah berselera makan tu maknanya dia dah makin sihat.....bila tengok adam macam tu, rasa lega sikit hati ni.......

Sebenarnya adam memang ada lelah sebelum ni......tapi tak seteruk ari tu.....lagipun adam dah lama sangat tak kena lelah ni......last kena masa kat entri ni.......biasa dia selsema dan batuk sikit-sikit je......tak sempat kena lelah.....tapi ari tu batuk je terus lelah..... 


Kalau takde aral, insya-Allah hubby balik arini.....harap-harap cepat la keje dia siap.....


 hero mama......


Robocop....



P/s: Hari ni 1 Rejab......ramai yang berpuasa ari ni.....selamat berpuasa!!!

21 May 2012

Kisah adam.....

Petang jumaat lepas hubby outstation....malam tu abang aku call suruh datang umah mak mertua dia esoknya sebab ada majlis akikah.....aku dah setuju dah nak datang.......tapi tiba-tiba malam tu aku perasan adam duk batuk-batuk.....makin lama makin kuat batuknya......aku dah tak sedap hati sebab nampak dia macam nak semput......terus aku bagi ubat batuk dan lelah.....

Tapi, batuk dia tak jugak ok....jantung dia makin laju.......semput....malam tu memang tak boleh tido.....aku dah tak tahu nak buat apa dah......dah la aku sorang-sorang.....Allah je yang tahu macam mana takutnya aku masa tu......


Lepas tu subuh-subuh lagi aku pegi kjmc.....tu je tempat yang paling dekat dan bukak 24jam yang boleh aku fikirkan buat masa tu....aku gagahkan jugak walaupun masa drive tu macam nak terlelap.....sampai sana doktor terus bagi nebulizer.....adam macam biasa la meraung-raung taknak.....

Lepas neb tu doktor cek balik semula.....aku nampak macam adam dah ok sikit.....

Dah makan ubat, adam tido balik....aku pun tido sama sebab dah penat dan ngantuk sangat......tengahari tu bila bangun nampak adam semput balik.....aku bawak adam pegi klinik yang biasa kami pegi lak......doktor bagi neb sekali lagi.....kali ni adam redha je kena neb...dah tak meraung lagi.....

Doktor cakap kalau malam ni tak ok lagi, kena bawak ke klinik lagi....amik neb....jangan bagi adam main sangat.....bagi ubat, suruh dia tido je....doktor nasihatkan aku jangan jump dari satu klinik ke satu klinik lain.....tak elok......kalau nak jump pun kena bawak ubat sekali......ye la, maybe ubat klinik-klinik ni tak sama kot......huhu....

Lepas kena neb kali kedua tu baru nampak adam macam lebih ok.....balik dari klinik, masa isi minyak adam mintak air....habis 2 botol air vitagen dia minum......maybe dia dah berselera balik.....lepas tu singgah mc d beli bubur.....alhamdulillah, adam dah berselera nak makan.....lega sikit hati ni.....

Semalam adam dah bertambah baik......bangun-bangun je mintak air....haus sangat kot......Alhamdulillah....syukur.....dah tak tahu berapa banyak air mata yang keluar.....susah rasanya takde suami saat-saat macam tu.....mungkin ada hikmah di sebalik dugaan ini.....


Tolong doakan adam sihat macam biasa........


sayang adammm.......


17 May 2012

Pampers bukan untuk dijual

stok adam.....bukan 1, bukan 2, tapi 8......

Ini la hasil yang berjaya dirembat masa Sogo buat warehouse sale ari tu......

Dah habis ni, tak nak beli dah sebab nak ajar adam potty training......
Jimat sikit duit mama ni......
Boleh la buat simpanan di hari tua......kekeke.....

16 May 2012

Selamat Hari Guru


Selamat Hari Guru buat semua guru di seluruh Malaysia......

Bestnya jadi cikgu.....
Adik-beradik aku takde sorang pun yang jadi cikgu......
Aku penah la jadi cikgu kejap.......cikgu ganti je la.....
 Mak aku teringin sangat aku jadi cikgu.....
Tapi masa tu aku tak minat.....


Sekarang adik aku lak kena paksa jadi cikgu....muahaha....
Tapi tak dapat pulak.....
Nak jadi cikgu sekarang kena dapat straight A....
Sebab adik aku cakap kawan-kawan dia yang straight A je yang dapat maktab...
Dia dapat masuk matrik je......
Kesian mak aku......
 

nak cikgu macam ni boleh??

15 May 2012

Ohh dapurku....kejadian yang tak diingini.....

Aku pasang kitchen cabinet bulan 2 tahun ni......tapi table top bulan 1....tapi yang menyedihkan tak sampai 3 bulan, tiles kat table top dah jatuh.....3 bulan je boleh tahan? bayangkan la, betapa sakitnya hati aku....

Kejadian ni berlaku masa aku buat housewarming dan besday adam ari tu......masa tu tengah sibuk-sibuk kat dapur......tapi nasib baik sebelum tiles tu jatuh, mak mertua aku dah perasan tiles tu macam nak jatuh.....nasib baik makcik aku (yang tengah masak) sempat pegang sebelum dia jatuh berkecai......


 hancur hatiku......mengenang dikau....
menjadi keping-keping.....lalala ~ ~

mula-mula sekeping je jatuh....yang tengah-tengah tu.......pastu aku try la cabut tiles yang belah kiri.....dengan kekuatan tangan comel aku ni senang giler tercabut.......lepas tu bila kontraktor tu datang, dia try cabut yang belah kiri tu lak.....pun senang tercabut......ni tampal pakai gam ke apa?



pandangan dari dekat.....


Bila call kontraktor yang buat table top ni dia cakap dia nak datang baiki......ok la kan....tapi, bercinta nak tunggu dia datang......nak siapkan umah orang lain la......pekerja takde la......cuti la......

Bila dah set time, katanya nak datang pagi....tapi dah tenghari pun belum sampai.....kebetulan ari tu aku cuti sebab kete rosak...aku call balik katanya lupa nak datang....bengong.......aku cakap kat dia....."nak datang ke tak? saya dah amik cuti ni arini...." pas tu dia kata "datang.....kul 2 la"......

Nasib baik bila dia sampai dia mintak maaf......tak de la aku rasa nak marah sangat....dia kata memang dia akan datang baiki.....kalau dah setahun pun jatuh lagi, dia tetap akan datang.....hmm, agak-agak aku nak percaya ke?? (nampak sangat tak bagus keje dia).....


14 May 2012

Putu Bambu World

Hari tu cite pasal putu piring......hari ni nak cite pasal putu bambu lak......

Sabtu lepas kami balik bentong lagi.....kami bertolak dalam kul 10 lebih kot.....tak sempat nak breakfast......kiranya bajet nak makan tengahari umah mak......:)

Masa berhenti kat Petronas kat tepi highway (aku tak sure kat mana), aku ternampak kedai Putu Bambu World yang femes amos ni......aku tahu pasal PBW ni dari blog-blog jugak.....semua duk cakap putu bambu ni paling sedap kat kl ni.....


 putu bambu world.......
makan panas-panas memang sedap.......nak-nak time tengah lapar.....^_^
rasa putu bambu ni memang lain dari yang biasa aku makan.....
adam pun suka.....:)



RM2.50
lain kali boleh singgah lagi......^_^


09 May 2012

Celebrate my birthday

Birthday aku ari ahad.....tapi dapat makan kek sehari selepas besday......walaupun lewat sehari celebrate besday aku, tapi aku hargai jugak la usaha murni hubby aku buat surprise untuk aku......walaupun sebelum tu aku dah kecik hati dengan dia (ingat nak balas dendam masa besday dia nanti.....kekeke....).

Malam isnin tu biasanya kami g pasar malam, tapi dia ajak makan kat luar......ala, orang dah kecik hati......nak pujuk le tu.....huhu....

Masa tengah bersiap tu, rupa-rupanya hubby dan adam tengah bersiap gak kat luar.....bersiap nak tunggu aku potong kek.....keluar je bilik nampak ada kek atas meja......kekeke.....sedikit touching di situuu.....hiks....terus tanya "nape ada kek?? besday dah lepas la..."


besday girl pada malam itu.......^_^
ready nak potong kek.....



adam pun teringin nak potong kek lagi.....



nyum nyum.....kek yang sangat sedap......kek blueberry......
lupa nak snap gambar kek awal-awal.....
dah makan baru teringat.....huhu....
so, aku sambut besday yang ke-3 je la kali ni......hehe....



Lepas tu kami keluar pegi makan kat D'one Steak, Kelana Jaya....satu lagi surprise sebab aku tak penah bagitau nak makan kat sini lagi......rupa-rupanya hubby aku ni silent reader blog ni......masa kat entri ni aku ada bagitau masa besday aku nanti aku nak makan kat sini.....hehe.....


mengacau adam sambil tunggu makanan sampai......

  

 ni makanan besday girl.....chicken chop.....



ni makanan orang yang belanja......fish n chip.....



walaupun makanan kali ni agak kureng dari masa aku datang dulu tapi adam berselera je......
bagi adam.....ada aku kesah?? bedal aje lah.....

08 May 2012

Penyu Menangis Giveaway @ Jemari Asmara


Assalamualaikum......

Dah lama tak join GA.....
Kali ni nak try la.....

Nak join??
Sila klik banner....


Hadiah yang menarik:

Hadiah pertama:
Hadiah misteri bernilai RM50.00 dan Ganu FM

Hadiah kedua:
Hadiah misteri bernilai RM40.00 dan Ganu FM

Hadiah ketiga:
Hadiah misteri bernilai RM30.00 dan Ganu FM

Hadiah saguhati:
Ganu FM x 6 pemenang


Due:
10 Jun


07 May 2012

Picnic @ Hutan Lipur Lentang

Cuti 1 may lepas kami ke Hutan Lipur Lentang yang terletak di Bentong, Pahang......Lentang ni duk kat tepi Karak Highway tu je.....tiap kali balik kampung mesti lalu, tapi tak penah rasa nak singgah pun.....

Actually tak plan pun nak g sana.....asalnya hubby ajak balik bentong....tapi kebetulan lak pagi tu FIL cakap dia ada picnic kat Lentang tu.....so, apalagi? kitorang join sekaki la.....^_^

Aku tak buat preparation apa-apa pun.....ingat nak goreng keropok, tapi macam dah tak sempat......singgah lunch kat gombak je takut kat sana takde makanan.....



 aksi kami berfotogedik seketika.......


Kami sampai dah agak lewat sebab diorang dah habis main sukaneka pun......tapi tak kisah sangat sebab kami datang nak mandi je.....


adam ni jenis lambat panas.......tak biasa dengan orang....duk pandang keliling je....



agak ramai jugak yang berkelah kat situ ari tu.......


So, jom terjunnnnn!!!!


adam dan abah bersama sebahagian family besar kami......
gambar dengan kamera ni semua teruk.....tak tau apa masalah kamera ni....benciii!!! nak kamera baru....



 gliiran mama lak terjun......
time ni adam dah kesejukan dah.....
terketar-ketar duk peluk mama je....



 dah tak nak kena air.....kekeke.....



peace......saranghae!!!



 ok....jom lah kita naik.....sian adam.....



lepak-lepak tengok air.....


hahhh?? tengok apa tu?? melopong je mulut.......



 ada monyet? ke kera? ke beruk?? tengah lompat-lompat atas pokok......



hahaha....jatuhhh.....


 
expression muka yang sama??



dah, jommmm balik!!!
err, apsal aku nampak cam pendek ek?? - tak puas hati.....
hmm, okbai.....


P/s: Gambar-gambar di atas adalah dari 3 kamera yang berbeza....so, quality pun adalah berbeza.....kejap cerah, kejap gelap.....huhu.....:(

04 May 2012

Hadiah besday......

.......untuk diri sendiri.....

Kat entri ni ada yang tanya apa dalam beg tu.......actually sogo bagi hadiah beg recycle tu je.....yang dalam beg tu la hadiah yang aku beli untuk diri sendiri.....huhu.... *kesian....


Tadaaaaa!!!!

2 bijik beg cap Sembonia......

Masa aku pegi sogo ari tu ada sale handbag cap Carlo Rino, Sembonia, Bonia dsb.......aku memang tengah cari bag pun sebab nak ganti sling bag aku yang dah putus....cari-cari jumpa lak beg merah tu.....tapi bukan sling bag la.....memang cun habis.....bila aku tunjuk kat promoter tu dia pun terkejut aku boleh jumpa beg tu.....dia cakap.."wa, ini mana u dapat? banyak cantik ni....." ---- kekeke....harga asal RM329 tuuu....

Sling beg kaler hitam tu lak ada aku jumpa sebijik macam ni harga asal RM199......tapi yang ni aku dapat murah gilerr.....macam tak percaya je diorang ni jual harga camtu.....

So, total 2 bijik hanbeg tu ialah RM99 je......mana nak cari?? kekeke......

Ada sesape berkenan nak beli ke?? aku jual dengan harga asal oke??? hihihi.....gurau je......



03 May 2012

MasterChef Selebriti Malaysia di Astro Ria


Buat julung kalinya, Malaysia bakal dipertontonkan dengan keletah serta aksi selebriti tanah air di dapur dalam program MasterChef Selebriti Malaysia yang akan bersiaran di Astro Ria (saluran 104) mulai 26 Mei ini.

Selain berpeluang melihat keletah mereka, Pengurus Saluran Astro Ria, Raqim Ahmad berkata program tersebut merupakan hiburan amal yang mana seramai 16 selebiriti akan berentap untuk menyumbang wang yang mereka menangi kepada badan-badan amal.

Antara selebriti tanah air yang bakal terlibat dengan program tersebut termasuklah Serina Redzuawan, Siti Sarah, Jehan Miskin, Tomok, Karl Shafek, Datuk Fazley Yaakob, Farouk Hussein, Major. Dr. Faiz, Angah Raja Lawak, Raja Azmi, Soo Wincci, Juliza Adzlizan, Thanuja, Salamiah Hassan, Azwan Ali dan Louisa Chong.

Mengulas lanjut mengenai pemilihan 16 orang selebriti tersebut, Raqim memberitahu tidak semua yang dipilih mempunyai kepakaran dalam bidang masakan sebaliknya ramai yang mahu mencuba bidang masakan.

"Proses pemilihan setiap barisan selebriti terlibat ini dilakukan dengan memngambil kira banyak elemen-elemen penting".

"Antaranya, termasuklah pengetahuan mereka dalam bidang masakan, kemahuan untuk mencuba sesuatu yang baru, latar belakang yang berbeza dari segi peringkat umur, bangsa serta bidang yang mereka ceburi".

"Ini adalah pening bagi memastikan produksi kami dalam mengumpulkan sekumpulan selebirti yang menarik dan pastinya mempunyai nilai-nilai komersial untuk menambat hati para penonton," tambahnya lagi.

MaterChef Selebriti yang baru sahaja memulakan penggambaran pada 27 Mac, bakal bersiaran di Astro Ria setiap hari Sabtu hingga Selasa, jam 9 malam bermula 26 Mei 2012.

MasterChef Selebriti Malaysia bakal ke udara selama empat kali seminggu selama 28 episod.


P/s: Tak sabar nak tengok.....^_^


Source: Murai

Kim Jong Kook - One Man (Han Namja) - Live


Suker gilerr lagu ni......

Kim Jong Kook!!!
Spartaaa!!!
The Commander!!!

P/s: Sape layan Running Man kenal la sape dia ni........^_^
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mama & Abah

Adam Hakeem

Our Baby