30 July 2012

Menu berbuka kecil-kecilan


Ni menu berbuka hari sabtu lepas....tak larat nak g param sebab dah 2 kali keluar ari sabtu tu....pagi g klinik, petang lak g shah alam punggah barang adik aku...dia dah habis belajar dah.....

Jadi, masak je la......cukup la untuk makan dengan adam....

Published with Blogger-droid v2.0.6

26 July 2012

Menu berbuka 2 hari berturut-turut

Juadah berbuka aku beli je kat Pasar Ramadhan dekat area ofis sebab kat area umah takde param ni....bulan puasa aku balik awal 15 minit.....4.45 dah keluar....

Lepas je punch terus ke param laju-laju sebab kena amik adam sebelum kul 5.30......lepas 5.30 dah dikira ot.....malas nak ot....bukan berkira apa, tapi aku tak suka amik adam lambat-lambat.....

Bayangkan la, aku ada masa lebih kurang 45 minit je untuk shopping plus minus cari parking, jammed dan sebagainya.....huhu..berpeluh jugak la.....balik umah confirm flat......sampaikan nak marah adam pun dah tak larat......serius!! *bagus jugak...tak elok marah-marah bulan puasa nih......

Disebabkan masa tak banyak, aku just beli je apa yang nampak dan terasa nak makan.....tak sempat nak pk sangat.....round pun separuh jalan je pastu patah balik.....

Makanya, 2 hari berturut-turut aku makan benda ni je la......


nasi kerabu takde ulam dan budu.......
 aku memang tak makan sayur, so tak letak la ulam.....
walaupun aku made in kelate, aku tak makan budu......hehe.....



.jalan depan sikit jumpa ayam percik.....yeay!!
tak senonoh gambar ada buluh lagi....^_^


Untuk adam lak aku beli laksam......tak sangka dia suka makan.....banyak lak tu dia makan...aku pun tak sempat try.....


 P/s: Takpe kot entri makan pagi-pagi.....bukannya ada orang nak datang baca punnnn....:(

25 July 2012

Bonus setengah bulan gaji untuk penjawat awam

KUALA LUMPUR 25 Julai - Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini mengumumkan bahawa kerajaan bersetuju membayar bonus setengah bulan gaji dengan bayaran minimum RM500 kepada penjawat awam.

Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan turut mengumumkan bahawa kerajaan bersetuju memberi Bayaran Khas Kewangan sebanyak RM500 kepada pesara kerajaan.

Bayaran itu akan dibuat pada 9 Ogos ini, katanya dalam kenyataan di sini.

Pemberian bonus dan bayaran khas itu akan memanfaatkan seramai 1.27 juta penjawat awam persekutuan dan 657,000 pesara kerajaan.

Najib berkata pemberian bonus dan bayaran khas kewangan itu dibuat berdasarkan kedudukan dan kemampuan kewangan kerajaan.

Beliau berkata bayaran itu akan melibatkan anggaran perbelanjaan sebanyak RM2.2 bilion. - BERNAMA

Testing via blogger droid

Ehem..baru nak belajar update entri guna blogger droid.....lebih senang rupanya....tak payah nak log in blogger dulu pun.....ni kira express rakyat sikit la.....
Tapi yang tak bestnya susah nak upload gambar....maksud aku susah nak edit gambar...biasanya gambar-gambar dalam blog aku ni aku kecikkan saiz dia dulu...
Tapi takpelah, kena godek-godek dulu fon ni kot-kot boleh kecikkan saiz ke tak...
Daaa....jumpa lagi...
Published with Blogger-droid v2.0.6

24 July 2012

Tefal....kuali tak melekat eh?

Sejak keluar iklan Tefal kat tv, terus aku rasa nak beli sebabnya kuali tu tak melekat.....terpengaruh la kiranya ni...haishhh....

Bila tengok kat pasaraya, harganya kemain mahal....tak mampu kot nak beli kuali semahal tu.....tapi, kebetulan baru-baru ni tefal ada buat warehouse sale kat area opis aku ni.....rugi la kalau tak g cuci mata kat situ kan......


 geram tak??? geram tak???


Sebab aku tak pernah guna tefal lagi, aku beli 2 je la dulu...nak cuba try test.....1 kuali, 1 periuk......


 actually, kuali pun ada banyak jenis......aku ingatkan semua sama je.....
tapi aku belasah je amik yang ni......
harga asal RM89.90, tapi offer RM40 jek.......



aku pilih yang kaler hitam sebab amoi promoter tu cakap yang kaler hitam ni untuk yang hari-hari masak.....kaler merah lak yang jarang-jarang masak....
ahh, tak kira....aku nak hitam gak walaupun aku jarang-jarang masak......
mana tau ada tefal tetiba jadi rajin lak kan....kekeke....



periuk tefal......
periuk ni aku bajet nak masak sup or kari......tak tau boleh guna periuk ni ke tak......tapi amoi tu kata boleh.....


Kat situ ada satu lagi brand dia jual iaitu Supor.....yang ni murah sikit la dari tefal.....amoi tu kata supor ni anaknya si tefal ni.....tapi supor ni made in china...tefal made in france.....

Semalam aku dah guna kuali tefal ni....tapi panaskan lauk untuk berbuka je......ok la, kat dalam kuali tak melekat...cuma kat tepi-tepi bahagian besi tu je yang melekat......so far, ok jer...



TQ sudi singgah....^_^


P/s: Aku takleh bw kat opis.....blog kena block...sedih sangat......nanti balik, kalau ada masa aku bw key....

23 July 2012

10 minit pun sempat sahur

Pagi tadi tersedar dah kul 5.30 pagi.....bangun-bangun je terus g dapur goreng telur....tawakkal je 10 minit tu sempat sahur ke tak......sempat pk nak goreng telur je.....

Sambil goreng telur, sambil buat air....wah, tetiba jadi serba boleh lak......makan pun laju-laju...nasib tak tercekik...bila dah masuk waktu imsak, alhamdulillah sempat gak habiskan nasi......

Aku ni jenis tak boleh tak sahur...kalau sahur lak mesti makan nasi.......aku rasa aku takleh tahan setakat minum air or roti je.....maybe sebab dah terbiasa dari kecik kot....papepun bersahur ni ada rahmatnya......

Setakat arini adam tak bangun sahur lagi....hehe....

20 July 2012

Testing.....Selamat Berpuasa

Assalamualaikum.....


Arini blog lak kena block....terus tak leh nak update n3 or bw kat opis dah.....deng....

Ni update via note....takleh nak taip banyak2.....leceh.....

K la, Selamat berpuasa semua! 

17 July 2012

Telefon pintar pertama......ku

Akhirnya dapat jugak aku memiliki telefon pintar lagi canggih la jugak.......lepas dah fikir banyak-banyak kali nak beli henfon mana antara Samsung Galaxy S3 dan Galaxy Note, akhirnya aku pilih 














 Samsung Galaxy Note
Warna putih.....nampak macam korean sikit.....muehehe......



Mode: Happy sangat-sangat!!!!


Yang paling best hubby top-up duit dia sikit untuk beli henfon ni.....yeay!!! barulah rasa disayangi.....kehkeh....


P/s: Ofis tetibe dah block fb....jeles la tu dia takde akaun fb......bluekk....hmm, whateva....apa gunanya telefon canggih ni kan.....(mata ke atas, tangan di dada) muehehe...berlagak gilerrr....macam la tepon yang kononnya canggih ni ada internet...kahkahkah.....


16 July 2012

Teringin sangat nak makan mc d

Bukan aku, tapi adam....

Sekarang adam dah pandai tengok tv dan dah pandai nak meminta-minta benda yang diiklankan kat tv.....

Hari tu ada keluar iklan Mc D.....ralit je duk tengok iklan tu pastu cakap
Adam:  "Mama......nak"  - sambil tunjuk kat tv...
Mama: "Hah?? nak apa?"  - buat-buat tak paham.....kehkeh.....
Adam: "Nak ni"
Mama: "ooo....adam nak?? nanti kita beli ye..."  - dalam hati....adeih....

Tapi takde la aku terus beli sebab kalau boleh taknak g beli dengan dia.....nanti tiap-tiap hari dia ajak pegi mc d......dah la mc d tu on the way balik umah je......pengsan mama kalo tiap-tiap hari adam ajak g mc d.....sebabbbnyaaa, sekarang ni tiap-tiap petang lepas amik adam kat nursery aku mesti kena singgah beli goreng pisang dan kopok lekor dulu....kalo tak singgah kang, mengamuk-ngamuk dalam kete....buatnya dia nak mc d lak....camno??

Kebetulan ari tu adik aku nak datang umah.....jadi, aku suruh la dia singgah mc d jap.....tertunailah hasrat di hati adam nak makan mc d.....


dapat-dapat je terus nak ngap.....



 gigitan pertama.....









 suker la tu dapat makan.......



 adam cakap "mama, emm, dap..."



esoknya beli zinger burger kfc lak.....daebak....
tapi terlambat makan.....dah sejuk jadi keras kekonggg....



13 July 2012

Adam dah sihat....

Alhamdulillah.....adam dah sihat dari chickenpox....jadi, hari ni aku dah start keje....actually semalam dia dah ok, tapi aku tak berani lagi nak hantar dia ke nursery.....kebetulan semalam adam ada appointment dengan doktor pasal telinga dia tu..so, alang-alang tu aku tanya la skali pasal chickenpox adam tu...doktor kata dah ok, kalau hantar nursery pun takpe.....dah tak berjangkit kat orang dah...

Ohh ye, pasal telinga adam pun dah ok.....alhamdulillah.....


 ni hari ke berapa ntah....
walaupon tak sihat, tetap gak nak posing......
asyik la suruh amikkan gambar dia.......



 posing saranghae tetap ada...hehe......



Tiga hari duk kat umah aku rasa bosan gilerrr....makan, tido, layan adam, tengok tb (kemas umah n masak tu ada la...nanti kang orang pk aku duk rilek je kat umah...haha)....

Bila bosan, kepala aku asyik pk nak makan je....keluar depan jap beli biskut.....


 dah terpengaruh dengan kakak opis aku....dia suka sangat makan biskut ni......aritu dia bagi aku try, sekali aku pun terrrbeli jugak....kehkeh....



adam yang nak sebenarnya.....hahaha......




09 July 2012

Giliran adam lak kena Chicken pox

Masa amik adam kat nursery jumaat lepas, pengasuh adam bagitau ada bintik-bintik merah kat badan adam......pelik jap sebab pagi tadi masa hantar ok je....aku dah cuak dah....jangan la chicken pox....sekali g klinik, memang confirm chicken pox....

Hari ni aku keje sebab hubby ada kat rumah......esok hingga seterusnya giliran aku lak sebab malam ni dia dah nak bertolak ke jb.....huhu....kuatkanlah semangat aku untuk menjaga adam....

Aku ni tak tahu sangat petua-petua orang tua.....cuma doktor nasihatkan yang penting kena mandi (orang tua-tua tak bagi mandi).....tapi aku bagi mandi sikit-sikit je sebab adam sejak kena CP ni tak suka mandi.....biasanya pantang ajak mandi.....

Semalam MIL bagitau JANGAN bagi makan TELUR dan KICAP takut berparut......TAPI, dah termakan punnn......huwaaaa.....dah tu je yang dia selera nak makan.....lepas ni no no no.....tapi doktor kata takpe sebab dia kecik lagi.....dah besar nanti parut dia akan hilang.....harap-harapnya begitulah.....

Ada tak kawan-kawan blogger yang tahu petua-petua merawat chicken pox ni? kalau ada, komen kat sini ye.....dan rasa-rasanya ada yang buat entri pasal ni....kalau boleh, letak la link entri korang tu ye.....TQ in advance......


terimalah saranghae dari adam.......^_^



06 July 2012

Tefal Warehouse Sale


5-7 July 2012

Tefal Warehouse Sale

Save Up to 70% !!

Products Offered
Kitchenwares
Electrical Appliances
and more



 Time
9am – 5pm



Location (6017 387 3762)
Kelana Square
Unit GL 09, Block A
No.17, Jalan SS7/26
Kelana Jaya
47301 Petaling Jaya
Selangor
Malaysia




Adam pagi ni.....













**melted**


Gambar pejam mata tu bukan sebab tido, tapi dia tutup mata sebab ada flash.....
Awal betul adam bangun hari ni.....
Pagi ni badan adam panas sikit maybe sebab terkena hujan balik semalam kot......
 Harap-harapnya adam ok sebab malam ni abah balik!!!
Kesian adam....tiap kali dengar orang bukak pintu, dia ingat abah dia yang balik.....padahal jiran depan and sebelah rumah......
Sabar ye, jap g abah balik......


05 July 2012

Malang memang tak berbau

Kalau berbau memang kita akan lari jauh-jauh dari malang tu......tapi dalam kes aku ni, malang ni boleh dielak....

Malam tadi aku masak.....adam macam biasa la mesti akan tolong aku masak......kadang-kadang dia lagi pandai masak dari aku.....dia yang akan bagitau aku nanti lepas ni nak buat apa, nak masuk apa.....

Lepas masak, aku angkat la periuk nak tuang dalam mangkuk.....masa tu dah tutup api dah.....dah tuang semua, aku letak la periuk dalam sinki......sekali sepantas kilat, adam cakap "mama, letak sini" sambil tangan letak atas dapur yang panas tu......serta-merta dia menjerit.....

TERKEJUT!!!

Cepat-cepat aku letak minyak gamat.....dalam hati dah menyalahkan diri sendiri sebab tak perasankan adam.....


kesan merah yang agak panjang.....
pagi tadi tengok dah menggelembung sikit.....


Malang yang kedua berlaku malam tadi jugak......adam korek sendiri telinga dia dengan putik kapas......tapi, dia terkorek dalam sangat....masa tu aku tak perasan tapi tiba-tiba terdengar dia menjerit sekuat hati.....tengok-tengok dia dah pegang telinga cakap sakit.....Ya Allah....

Terketar-ketar aku suluh telinga dia tengok ada darah keluar ke tak....

Mula-mula risau gak......tapi lepas tu dia macam dah lupa sakit tu dan main macam biasa.....jadi aku rasa takde pape lah....

Tapi, aku try gak bawak g klinik untuk pastikan dia betul-betul ok.....doktor bagi ubat titis dan minggu depan kena datang klinik check balik.....

Harap-harap adam takde pape la......aminnnn....


 masih ceria macam biasa.....



Risau yang teramat sangat......
Ralat sebab benda boleh elak......





04 July 2012

Wordless Wednesday | Adam and his cars

 3 kenderaan favourite adam.......



 keyboard adik aku jadi mangsanya.....



 main panjat atas keyboard......



 ralit je dia main camni......takde sape yang ajar.......



dah boring main kat bawah, main kat atas rak tv la pulok......


03 July 2012

Promo: Balang biskut raya Tupperware

Pink Ruby Counterpart 900ml



Menarik kan balang biskut raya ni? ianya kedap udara, ianya pink dan ianya sudah tentu la Tupperware......sila dapatkan balang ni dengan kadar segera sebab ianya mungkin terjual macam goreng pisang panas......

Harga retail ialah RM99.90...tapi saya hanya jual dengan harga RM85....menarik bukan?? 

Jika berminat sila komen di entri ni atau emel saya di aaniea@yahoo.com.

02 July 2012

Pengaruh wipeout

Adam memang suka sangat tengok wipeout.....pastu gelak-gelak bila tengok orang tu jatuh.....dia bukan cakap nak tengok wipeout, tapi cakap nak tengok JATUH......hehe....

Petang masa balik keje aritu bukak la wipeout......sekali, malam tu dia masuk bilik punggah pampers-pampers dia bawak keluar......ingatkan nak buat apa, tapi nak buat ini......


 main game macam wipeout......




dia tiru game mula-mula macam yang ni......




start.....



 lari...lari....



 jatuh......


Sebijik tiru wipeout......dalam hati "ish, budak ni ....suka sangat meniru......"
Nasib baik mama tak minat wrestling......kalau tak, habisla.......huhu....



budak notti mama......


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mama & Abah

Adam Hakeem

Our Baby