30 August 2012

2 Syawal @ rumah nenek

Raya kedua aku balik kampung abah aku.....daerah kampung aku jugak (kuala krai), tapi jauhnya dalam 70km gak.....dah macam nak pegi kota bharu dah....uhuk....

Plan asal abah aku ajak pegi raya pertama, tapi tak jadi sebab terduduk lama lak kat umah nenek aku (mak kepada ma aku) tuh.....



balik raya kali ni tengok nenek aku tu dah sakit....dah takleh bangun sendiri dah....dah tak kenal orang dah.....



sayu sebenarnya tengok gambar ni.....
walaupun abah aku pun tak sihat (jalan bertongkat), dia cuba jugak betulkan bantal kat kepala mak dia.....
semoga mereka dalam lindungan Allah....amin.....


Kebetulan kat sini makcik aku masak nasi arab....langkah kanan la kami....hubby siap tambah 2x...huhu..tak maluu...kekeke....


**********************


Lepas tu kami singgah umah mak sedara aku lak kat area situ jugak......adam terjumpa buai....apa lagiiiiii??? pucuk dicita ulam mendatang la.....

Gambar atas buai ni banyak, tapi rasa nak letak semua sebab sukeerrr........haha..layannnn....


 adam dengan sepupunya fatin (anak abang aku)....
masa kecik dulu fatin ni comel je.....bila besar...hmmm..comot...kekeke....




 jenis tak duduk diam.....lasak kemain....




 tengok ar tu.....sipi-sipi je duduk tuh.....




 adam tanya...."kak atin takut ker?? kehkeh...."




"adam tak takut.....siap boleh gelak besar lagiiii.......hahaha"

susah nak dapat gambar dia gelak besar camni.....yang banyak pun gambar muka takde perasaan....itulah adam....hehe....


P/s: Esok dah cuti 3 ari.....tapi bosannya laaaa....mesti takde buat apa....nak g jb.....huwaaaaa.....


29 August 2012

1 Syawal @ Kelate

Salam....

Nape la malas giler nak update cite pasal raya.......orang dah cite pasal raya enam dah.....aku ni raya pertama pun belum.....huhuh.....(salahkan ofis yang dah block blog)....

Raya tahun ni aku balik kelate.....aku balik sehari sebelum raya.....nasib baik tak jammed....

Tahun ni kami berjaya beraya sedondon buat pertama kalinya sebab tahun lepas tak sedondon......tema kami  favourite colour aku iaitu MERAH ang ang......diharap tiada yang muntah tengok kaler terang tang tang ni.....ini bukan gong xi raya ye....hehe.....



rumah aku kat kampung takde sofa kulit yang canggih-manggih......
jadi, bergambar la atas kusyen sahaja....kusyen pun dah sama umur dengan aku....hehe....
nasib dapat en somi yang tak banyak songeh......
mak aku dah tak kuasa nak membeli sebab tak larat nak pindah masa banjir.....
fyi, umah aku memang selalu kena banjir...huhuh.....




first time dapat snap gambar adam senyum simpul camni......
nak like banyak-banyak!!!!




erk, gambar ni nampak mukaku tembam...uhuk.....




kami bertiga......




dah tak nak duk diam.....ini je la gambar bertiga pun...huhu....





ok bagi can mama bergambar ngan abah lak ye.....



Lepas tu kami ke rumah nenek aku yang hanya beberapa km je....sambung bergambar kat sana lak.....



adam macam nampak kepala je...sebab baju dia dah tenggelam dalam baju abah....kekeke.....




bergambar dengan sepupu-sepapat aku......belum cukup lagi nih....ramai lagi yang tak balik......
dah besar dah semua.....ada yang jadi engineer, doktor, kuli (aku la tu).....




ni lak gambar adik-beradik ma aku dengan nenek aku.....pun tak cukup corum....


Raya kami memang simple.....jangan dicari rendang, lemang or nasi himpit kat umah kami.....yang ada nasi dagang, ketupat, sate, bihun goreng (ini menu wajib mak aku).....yang penting dapat kumpul sedara-mara.....^_^


28 August 2012

Happy Besday Ma!!!

Hari ni 28 Ogos merupakan hari lahir mak aku yang aku panggil ma......

ma bersama cucu-cucunya (anak abang aku).....
baru ada 3 cucu termasuk adam....
aku macam muka mak aku tak?? ^_^


Semoga ma panjang umur dan sentiasa dikurniakan kesihatan yang baik....amin!!!!

27 August 2012

BE raya....

Hari ni takde cite raya sebab gambar raya belum transfer.....yang ada hanyalah cite pasal BE raya.....hehe....time raya blog pun cuti.....takde mood nak update.....lagipun takde orang pun nak datang baca...kekeke....


be volkswagen......baru dapat RM1.30....hehe...jadilah tuuu...
wajah baru Nuffnang ni kadang-kadang confius gak antara BE dan ME.....hmm, biarlah dia....



Btw, TQ Nuffnang!!!


16 August 2012

Selamat Hari Raya......Maaf zahir batin

Assalamualaikum.....

Esok insya-Allah aku dah start cuti.....sepatutnya hari ni dah cuti...tapi aku cancel cuti sebab tak boleh balik kampung awal sebab hubby tak dapat cuti.....jadi, esok aku teruskan je la cuti untuk kemas-kemas barang apa yang patut....malam esok terus balik kelantan kot (tapi singgah bentong dulu).....tengok la camne...

Sedihnya rasa tak dapat balik kampung awal....takpe la, mana tau ari sabtu kete dah tak banyak sebab semua dah balik awal kan....

Ok la...di kesempatan ni aku nak ucap Selamat Hari Raya Aidilfitri buat semua pembaca blog mama adam ni.....dengan rasa rendah diri aku nak mintak maaf jika ada terkasar bahasa dalam penulisan di blog ini mahupun dalam komen di blog korang.....

Berhati-hati ketika memandu.....semoga kita semua selamat sampai ke destinasi......


dari kami sekeluarga......


15 August 2012

Shopping raya di Jakel, Shah Alam

Malam tadi kami ke Jakel, Shah Alam....malam sebelum tu aku dah ke jalan tar, tapi tak menarik baju-baju kat sana.....mahal jerr...kalau baju yang murah-murah lak macam baju stok tahun-tahun lepas.....baju melayu pun agak mahal.....maybe diorang nak tunggu malam raya kot baru nak turunkan harga.....

Kat jakel SA ni macam best sikit nak shopping....bagi aku la...sebab tak pack sangat dan tak panas......kalo kat kl pack sangat kot....

Semalam dapat la rembat baju melayu hubby dan adam.....harganya lebih murah dari yang kitorang jumpa kat jalan tar tu....ok la...buat apa mahal-mahal.....pakai satu hari di hari raya je.....hehe....


adam try baju melayu.....
kecik je anak aku ni.....pakai saiz 1 je.....
tapi tema kami bukan hijau ye...
tema kami adalah warna favourite aku....hikhik....


Disebabkan aku dah ada baju raya, jadi takde la aku nak beli lagi.....aku just beli baju kurung biasa untuk pakai kat ofis je.....dapat la harga murah...katanya tengah happy hour....harga asal RM100++......happy hour dapat la RM50 sahaja.....murah gilerr sebab baju siap ada batu dan ada lining......terus rembat 3 pasang....beli untuk adik aku sepasang......


P/s: Malam ni nak g Jusco Bukit Tinggi lak.....tiap-tiap malam shopping ^_^....


11 August 2012

Nak shopping raya

Insya-Allah, esok hubby balik.....
Dia akan ada kat rumah sampai lepas raya...yeay!!! happy sesangatt...
Haishh, tak sabar ni nak g shopping raya.....
Baju raya adam ngn hubby je belum beli.....
Baju raya aku dah beli before puasa lagi....<--- itu yang beli siap....
Yang dah tempah pun dah siap.......hehe..semangat....
Kuih raya yang dah tempah pun semua dah dapat.....
Tahun ni macam semangat sikit persiapan raya aku......
Maklumlah, raya kat kelate tahun ni.....
Dah lama tak balik.....huhu....


Hari tu temankan member aku g Radiusite kat shah alam......
Nak cari tudung raya yang glamour tu la.....
Tapi dah habis la pulak......
Singgah la kat kedai sebelah.....Sugarscarf nama dia....
Ada gak tudung yang lebih kurang Radiusite tu.....
 
 
Dapat la tudung raya untuk aku....
Tapi tudung ni tudung biasa je....
Segan nak pakai tudung yang luar biasa......^_^


Teringin nak tudung cenggini tapiiiii macam meriah sangat je.....tapiiiii cantikkkkkk......sebab modelnya cantik......cer aku yang pakai....???


08 August 2012

Resepi Murtabak Maggi Mudah dan Ringkas

Pagi tadi aku tunjuk gambar murtabak maggi......ada gak yang mintak resepi.....sape lagi kalo bukan sue dan cutemum.....hehe.....terpaksa la turunkan ilmu memasak aku yang ciput ni.....kalo ada salah dan silap harap dimaafi ye.....


Bahan-bahan:
- Maggi kari (1 bungkus)
- Telur 2 biji
- Sedikit isi ayam/daging/udang - ikut yang mana suka
- Bawang putih
- Bawang besar (potong dadu) - ni aku tak letak sebab tak makan...heeee....
- Daun sup/daun bawang - tak letak jugak sebab takde.....:)


Cara-caranya:
  1. Celur maggi dan toskan.
  2. Tumis bawang putih dan bawang besar sampai harummm....
  3. Masukkan isi ayam/daging/udang. Letak garam sikit biar ayam tu ada rasa sikit. Masak hingga empuk.
  4. Pukul telur hingga kembang dan masukkan maggi yang dah dicelur, perencah maggi dan bahan-bahan yang telah ditumis tadi.....
  5. Panaskan minyak, tuang dalam kuali dan goreng macam biasa.....dan cukup masak, terbalikkan sebelah lagi......
  6. Siap....boleh dihidangkan dengan sos cili.....


murtabak aku ni tak jadi cantik sebab masa aku terbalikkan habis tunggang-langgang......kekeke.....sempoi......


Selamat mencuba!!!


Wordless Wednesday | Murtabak Maggi

Murtabak maggi tak berapa nak menjadi tapi nak jugak tepek kat blog ni.......wakaka.....


Ni first time aku buat murtabak maggi......weekend aritu aku tak pegi param, jadi takde la kuih untuk berbuka....maka, aku try la buat murtabak maggi ni.....tak menjadi sangat....hancur lebur.....ahaha...tapi rasa tetap ada la.....dah guna perencah maggi....memang tak lari la rasa dia......ahaha...tapi yang penting adam cakap sedap.....ahaha.....berani dia cakap tak sedap???? mama mogok taknak buat susu baru tau....ahaha.....

07 August 2012

Cerita puasa dan kurus.......

Hari ni macam pelik lak bila fb ngan blog boleh bukak.....adakah satu keajaiban telah berlaku di ofis ini??? atau ianya sementara je??

Ok, sementara boleh bukak ni, aku update dulu la yang mana sempat.....^_^


Kalau ikutkan weekend lepas hubby balik.....aku dah plan macam-macam dah.....sekali petang jumaat tu dia bagitau tak dapat balik sebab ada keje urgent la apa la.....memang frust menonggeng la....kenapa?? kenapa?? kenapa?? huwaaa!!!

Dalam bulan puasa ni baru 2 hari aku berkesempatan berbuka dan bersahur dengan hubby iaitu masa 1st day n 2nd day puasa......sedih, tapi apa boleh buat.....kena la paham.....tapi memang tak selera nak makan (ececeh...padahal dah minum air 1 jug mana nak selera makan nasi dah....hiks...)...tapi yang bestnya ada adam teman mama buka puasa.....walauponnnnn.....hmm, paham-paham je la....

Bulan puasa ni aku try buka puasa tak makan nasi.....dan alhamdulillah berjaya jugak beberapa kali.....sebelum ni TAK PERNAH tak makan nasi.....hmm penangan berjauhan dengan suami kah???

Dannnn hasilnya, ehem.....aku dah muat pakai jeans aku zaman muda-muda dulu.....ahakz....lepas bersalin, bulan pertama tu aku muat lagi pakai jeans tu....masuk bulan seterusnya sangkut kat paha....ohh tidak!!

Maka, selalu gak la aku dok try jeans tu....sampailah semalam masa nak kuar beli makanan berbuka, aku try sekali lagi....dannnn...wow....muat!! melompat-lompat aku kat situ jugak.....terlupa lak aku puasa.....bila adam tengok, dia pun melompat jugak.....erkkk?? sebok jer....^_^



P/s: Erm, korang dah kurus jugak tak?? hehe.....


02 August 2012

Karipap gergasi shah alam

Semalam berbuka makan karipap gergasi....adik aku belikan kat area umah dia kat shah alam.......memang besar bapak karipap dia.....sesuai dengan nama dia.....


karipap gergasi besar bapak uolsss...sampai tak muat pinggan......:)
first time jumpa karipap sebesar ni.....ada la dalam sejengkal tangan......
aku suruh adik aku beli 1 je...dia g beli 2...ntah sape yang nak makan.....



tengok la adam makan camne......nganga kemain sampai berkerut muka.......hahaha....lawak tul tengok....



dah tak muat mulut, dia korek isinya......



puas hati dapat makan??



P/s: Rasa bersalah lak update entri tapi tak bw.....malam aku tak sempat nak ngadap pc....ni pun update lepas sahur.....kalo nak bw pun time sahur ni la.....time kasih pada yang sudi datang walaupun aku tak sempat jengah korang.....kalau sempat memang aku akan jengah.....



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mama & Abah

Adam Hakeem

Our Baby