27 September 2013

8 BE tengah running


Sekarang ni ada 8 BE tengah running kat blog aku.....
Paling banyak rasanya dalam sejarah blog ni...sejarah gituuuww....
Alhamdulillah.....syukur...
Masih ada rezeki dalam blog.....
Walaupun amount untuk setiap BE tu tak banyak, tapi boleh la dari takde.....:)


26 September 2013

Nak bersalin kat mana?

Sekarang ni pening betul aku nak decide nak bersalin kat mana.....masa adam dulu aku bersalin kat PPUM....banyak kenangan pahit berbanding kenangan manis kat sana....ramai yang cakap ok, ramai yang cakap tak ok.....bergantung pada rezeki masing-masing la.....lagipun aku duk kat hospital tu agak lama.....10 hari.....sebab adam ada G6PD....

Bila dah duduk lama kat wad, macam-macam perangai nurse la aku jumpa termasukla perangai budak yang hantar makanan.....

Tapi, kat wad sebelum bersalin  nurse-nurse dia baik-baik belaka.....tapi yang tak tahannya serabut dengan doktor pelatih je la.....kalau ada 5 orang doktor pelatih duk keliling kita, tiap-tiap orang duk check benda yang sama je.....kalau sorang duk ketuk perut, yang lain pun buat benda yang sama.....dah macam bahan eksperimen pun ada....sorang dua dah la...yang lain pegilah ketuk perut patient lain lak....huh...tension....

Jadi, sekarang aku dah tak nak bersalin kat ppum lagi....


Tapi, masalahnya sekarang itu la satu-satunya hospital kerajaan yang paling dekat dengan umah aku.....nak tak nak kena bersalin kat sana jugak melainkan aku kena keluar duit sikit bersalin kat swasta....orang kata sakit bersalin semua sama, tapi masalahnya dah la kita ni tengah sakit, orang layan kita lak ala kadar je lagi la bertambah sakit.....

Aku dah tanya hubby, dia dah bagi greenlight untuk aku bersalin kat swasta....lagipun company aku akan cover sikit bayaran hospital dan yang selebihnya aku boleh bayar ansuran melalui potongan gaji kat company aku....kan bagus kalau dia cover semua.....boleh la aku bersalin kat prince court...kehkeh....


So sekarang ni aku dah listkan beberapa hospital swasta yang dekat dengan area umah aku dan dalam kemampuan aku.....ni pakej bersalin normal yang paling murah la tak termasuk additional charge......

1) KPMC, Puchong - RM1190 

Setakat ni 3 hospital ni je aku jumpa.......tapi ada pro n cons la.....KPJ tu takde lagi member yang bersalin kat situ.....so tak tahu servis dia macam mana....takut jugak sebab kalau tengok pakej dia memang la ok tapi takut nanti ada cas tambahan yang bukan-bukan....

Kpmc tu paling dekat dengan umah aku.....tapi tak tahu macam mana servis dia....kena tanya mommyaida la....tapi aida kat ok.....hmm, boleh dipertimbangkan......:)

Az-zahrah lak dah ada kawan-kawan aku yang bersalin kat sana.....feedback semua ok.....lagipun masa dalam labour room dia siap pasangkan zikir dan doktor pun siap berdoa lagi untuk kita....sama-sama perempuan pun dia jaga aurat kita....memang islamik betul.....aku suka! aku suka! tapi masalahnya kat bangi tu....jauhh...huwaaaa....


Pening.....pening.....Ya Allah, permudahkanlah semuanya.....aminnn....


23 September 2013

Cramp masa mengandung

Pregnant kali ni baru aku rasa cramp yang orang panggil simpul urat atau simpul biawak.....masa pregnant kat adam dulu aku cramp kat jari kaki je.....lepas tolak-tolak jari kaki, nanti dia ok la......tapi kali ni punye cramp tangkap betis woo.....perghhh.....sakit!!! nangis-nangis aku sebab sakit.....pastu mula la terfikir kaki aku dah cacat la apa la sebab dia macam tertarik-tarik ke kiri or kanan......huhu..nauzubillah....

Masa mula-mula kena kat kaki kanan.....tapi sekali je la kena...lepas aku betulkan kaki, dia ok la walaupun sakit....lepas tu esoknya beberapa hari gak la hubby duk urut je kaki tu.....memang tak usik pun kaki kiri....sekali sabtu lepas kena kaki kiri lak.....kali ni tangkap 3,4 kali....tengah syok-syok tido tu.....

Mula-mula kena aku buat macam biasa la.....bila kena sekali lagi tu baru la aku jerit panggil hubby kat bilik sebelah (dia tak tido lagi.....main game ke tengok movie tak tau lah...)

Malam esoknya sebelum tido aku buat susu panas siap-siap dan telan pil kalsium....lepas tu lumur kaki dengan minyak panas......takut kena lagi.....serikkk....huwaaaa......




Agaknya apa ek punca kaki cramp masa mengandung ni? aku agak-agak je aku kurang kalsium sebab hari sebelum cramp tu aku minum nescafe tak hingat dunia....dah la tak minum susu....padan muka aku.....orang nasihat kurangkan minum nescafe tak nak dengar......hehe....

Sekarang ni setiap kali teguk nescafe mesti teringatkan kaki cramp......huwaaaa.....err, tapi masa breakfast tadi dah teguk dah.....*lempang diri sendiri



19 September 2013

Sesekali makan sedap.....

Seronok bila sesekali dapat makan benda yang kita suka......bahagia rasanya....:) Malam tadi hubby tanya nak makan apa....aku lak tengahari tak makan nasi....makan keropok je sebab tak lalu....bila dah petang tu for sure la lapar.....

Mula la fikir nak makan itu ini....hehe....nak makan nasi la, mekdi la, pizza la.....last-last hubby offer nak makan ikan siakap.....perghhh, meleleh terus ^_^.....


yummy!!! ikan siakap 3 rasa.....
hubby jenis tak makan siakap stim.....katanya nanti bau ikan....
redha je la....janji siakap....kehkeh....
heaven okeh....
siap mintak nasi tambah....dah lama kot tak mintak nasi tambah....(baby la ni.....kekeke)

Sekali sekala makan-makan macam ni seronok la.....
Tq abang....:)
Nanti kita makan lagi ye.....^_^




18 September 2013

WW: Macam ni pun boleh......



Cara hubby panaskan sup....
Belasah je la apa yang ada.....janji sup tu panas...ye tak??


12 September 2013

Sebaldi Lego untuk adam......

Masa raya aritu balik kampung adam bawak balik lego sepupu dia.....ada la lebih kurang dalam 10 bijik...pastu duk main la dengan lego tu.....kesian pulak tengok sebab tak cukup nak buat apa pun.....

So, cari punya cari jumpa la lego yang banyaaaakkk tapi tak mahal mana kat aeon big.....nak beli kat toy's r us memang tak mampu la.....duit den tak bertingkek-tingkek......

Masa tunjuk lego ni kemain adam suka sampai terloncat-loncat....hehe...comel tul....:)



balik umah terus tak sabar nak main.......




 hambekkk......sebaldi lego......ada la dalam 100pcs....
 happy betul adam....
tiap-tiap hari ajak main lego.....layankan aje lah.....
dah la suruh mama buat kapal terbang la...helikopter la....
macam la mama pandai buat....
suruh abah baru jadi......




 tu dah kenapa?
mesti tengah merajuk dengan abah ni....
ni kes berebut la ni kot....:)




ok, dah dapat kat adam balik dah.....


Bila dah main lego ni, kurang la sikit adam duk mengadap laptop....kalau tak, sepanjang masa ngadap laptop je....panggil pun buat dengar tak dengar je.....


05 September 2013

Singgah JPO

Masa otw balik kl, aku singgah JPO jap....saje la, dah alang-alang lalu kan....lagipun tak penah sampai JPO lagi.....bos pun ok je.....

Aku dah aim nak cari handbag.....:)


wahhh, seronok...seronok.....
tengok signboard pun dah happy......hehe.....
tak susah pun nak menggembirakan hati aku....haha....





Mula-mula jumpa butik coach.....bila nak masuk kena beratur dulu la pulak.....padahal orang tak ramai pun dalam tu....aku dan kawan-kawan aku beratur je la sebab depan kitorang ada sorang je yang tengah queue.......sekali bos aku jeling semacam je....agaknya dia cakap, 

"eleh, ada hati nak masuk coach"....

tapi memang betul pun....sebab masa kitorang beratur tu dia tanya, 

"korang nak beli ke? kalau tak nak beli baik g jalan kedai lain dulu....buang masa je beratur kat sini" 

Menyirap giler aku rasa time tu.....memang la aku tak mampu nak beli....tapi dah alang-alang sampai, aku nak la tengok-tengok......sebab kat sini macam tak malu sangat nak masuk...kalo kat kl tu memang aku tak jejak la......

Lagipun, kalau aku nak beli pun, takkan aku nak terussss beli? kena jugak survey dulu....benda bukan murah standard pasar malam.....ni main ratur-ratus, ribu-ribu.....huh.....emo betul aku......rasa macam nak sembur kat situ jugak.....gerammm........ -sori terpaksa luah kat sini....

Last-last memang aku takde mood nak shopping......kawan-kawan aku je yang shopping......takpe lah, next time datang ngan hubby......tunggu hubby dapat bonus ke.....hehe.....



04 September 2013

Makan-makan di Stulang Laut

Selama aku duk kat jb, aku tak penah berpeluang makan-makan kat stulang laut ni......ye la, student kan....mana ada transport nak pegi.....bf pun takde masa tu....kalo tak, boleh la dating-dating kat sini sambil pau bf kan....hmm...

Jadi, masa outstation ke johor minggu lepas aku ajak la bos-bos dan kawan-kawan aku datang makan kat stulang laut ni....masa tu kami menginap kat hotel selesa pasir gudang.....30 minit gak la nak sampai....hehehe....takpe, demi mu stulang laut.....

Kami tak makan kat medan selera stulang laut tu......tapi kami makan kat Restoran Pak Soh sebab kat google kata restoran ni best.....memula risau gak, kot-kot la restoran cina kan sebab mana tau kot-kot pak soh tu stand for Lam Pak Soh ke Kim Pak Soh ke.....tapi rupa-rupanya Pok Soh (orang kelantan)......hahaha....adoi la...


 So, menu special yang kami order malam tu ialah ikan siakap stim limau....
memang recommended...sedap!!!
perghhh, bila tengok gambar ni terliur lak.....
kang tak pasal-pasal aku ajak hubby g stulang lagi kang......




menu lain:
tomyam ayam, telur bungkus dan kailan ikan masin (tiada dalam gambar)......
tomyam dia pedas gilerr, tapi sedap.....

kami makan 5 orang.....total semua RM82....


Balik hotel dengan kekenyangan.....lena sampai pagi....hehe....


02 September 2013

Meatball Abang Burn

Sambungan entri sebelum ni.....

Balik dari nilai 3 terus pegi makan kat bangi.....aku ngan hubby memang tak biasa area bangi ni.....main redah je la....aritu ada terbaca kat blog kat sg ramal ada jual sate willy.....so, try je la pegi sana walaupun baru je makan sate willy tu.....sekali sesat daa....hehe...

Bila sampai je kat sg ramal tu, sekali kedai sate willy tu tutup lak....frust betul....so, makan la meatball abang burn ni....


 RM9.90 untuk 10 biji....
rasa dia biasa je bagi aku...takde la sedap sangat.....
lagipun daging dia banyak urat.....seksa jugak la nak makan.....
aku boleh makan setakat 6 biji je.....itu pun paksa-rela.....
tak kena ngan selera aku...agaknya sebab pembawakan budak jugak la kot.....huhu....



adam langsung tak nak makan sebab dah jumpa mainan ni....
letak dia dalam tu....
RM5 sekali masuk.....
main la puas-puas.....


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mama & Abah

Adam Hakeem

Our Baby