31 October 2013

Cashout kali ke-5

Amount untuk setahun......hehe....


Alhamdulillah......ni cashout kali ke-5 sepanjang aku blogging.......
Untuk tahun 2013, ni baru kali pertama.....^_^
Jenuh kumpul setahun......hehe...

Walaupun tahun ni dapat banyak BE, tapi tak membiak pulak duit tu.....
Hehe....takpe la....rezeki jugak tu.....alhamdulillah......

30 October 2013

WW: Siakap Masak Pedas

Weekend lepas g mydin.....
Jumpa siakap ni....
RM4.99 je seekor......
Tanya hubby nak makan siakap tak?
Dia kata tak nak...
Aku amik la seekor je ----> untuk aku....
Sekali dah masak dia makan jugak.....^_^

Pastu aku cakap tadi cakap tak nak....
Dia cakap mana ada dia cakap camtu.....
Hmmm...hantu dia la tu yang cakap tak nak tadi.....kihkih....


29 October 2013

Shopping di Aeon Member Day @ One Utama

Dah lama tak shopping kat Aeon Member Day ni....dulu merata tempat aku pegi semata-mata nak shopping murah-murah.....sekarang ni pegi Aeon Day kat mid valley je sebab aeon day sekarang tak se'best j card day dulu-dulu.....

Minggu lepas aku pegi aeon day kat ou.....dulu aeon kat ou tak best sangat.....tapi sekarang ni lepas dia renovate, macam best lak shopping kat sini sebab lebih luas dan banyak pilihan....

Sampai-sampai je kat ou terus terjah tempat baby sebab dah aim nak beli barang baby.....


wipes tissue - tak cukup ni.....nanti beli lagi....
lampin - lampin adam dulu tak tahu pegi mana.....kali ni beli yang printed lak.....bagi baby nampak comel-comel sikit.....:)
towel - 2 helai
sarung tangan dan kaki - 3 pasang
Free - wipes tissue sebab beli barang pureen above RM30.....
Baju - 2 pasang (tiada dalam gambar)
Maternity jeans untuk mama......


Itu je yang sempat beli sepanjang 2 jam shopping......
Tak sempat nak berlama-lamaan.....huhu....

Ada banyak lagi nak beli, tapi nak tunggu pureen warehouse sale lak.....
Harap-harap ada la rezeki baby nak borong sakan kat sana nanti....




28 October 2013

Murtabak Raja @ Diraja dari Kelantan

Sebelum balik kampung raya haji aritu pesan kat adik suruh belikan Murtabak Raja @ Murtabak Diraja kat kelantan......tetiba terasa nak makan murtabak ni padahal sebelum ni tak penah try pun.....

Bayangkan kami orang kelantan sendiri pun tak tahu pasal murtabak raja ni.....ye la, murtabak yang biasa jual kat pasar pun dah sedap menjilat jari.....memang tak terfikir pun la nak cari murtabak yang lagi sedap.....kat kl tak yah cakap la...semua tak sedap....kehkeh...

Maka, dengan bersusah payah la adik aku bersama makcik aku mencari murtabak untuk mak buyung ni.....kihkih...kesian betul.....makcik aku siap pesan nanti jangan mengidam yang pelik-pelik, nanti susah nak cari....haha....



 Murtabak Raja punya kotak.....
Aku pun tak sure betul ke tak yang ni.....
Sebab bila aku google banyak je brand lain.....
Harganya RM18 sekotak.....




 Adik aku siap belikan 2 kotak besar lagi.....daging dan ayam.....
Penuh fridge letak dia je.....
Tak tau berapa bulan baru boleh habis ni.....
Kalau ada orang datang umah, aku hidang murtabak ni je la.......
Expired lambat lagi....tahun depan....




 Comel kan tangan model tu?? hehe...

Murtabak ni tebal giler.....
Memang tak habis makan sebijik tu.....
Tapi rasanya sedap......
Makan dengan pencicah yang dia bagi.....fuhhhh.....




Isi murtabak ni macam ada 3 layer......
Aku potong kepada 4 bahagian.......
Baru makan 1 bahagian.....
Itu pun dah kenyang giler.....


P/s: Sesape yang datang kelantan, sila la cari murtabak ni ye.....^_^


22 October 2013

Penting ke set bersalin untuk ibu berpantang?

Aku sekarang tengah konfius nak beli set bersalin mana.....aritu pening tak tau nak bersalin kat mana (sampai sekarang takleh decide lagi).....sekarang ni tengah pening nak pilih set bersalin lak....

Masa adam dulu aku tak pakai sebarang set bersalin pun waima jamu or supplement apa pun.....pati ikan haruan pun tak makan.....memang aku tak prepare langsung untuk keperluan aku lepas bersalin.....tak teringat langsung nak buat preparation untuk diri sendiri sampaikan kena marah dengan nurse yang menopous pasal darah nifas.......bayangkan masa aku bangun dari katil, darah tu macam mengalir keluar dengan banyak.....maunya aku tak gelabah....sekali kena sound katanya aku tak belajar ke pasal ni? cehh....

Yang aku sibuk google masa tu hanya pasal penyusuan susu ibu je sebab masa tu memang berkobar-kobar betul nak breastfeed baby.....

Ok, berbalik pasal set bersalin.....kali ni aku rasa aku kena amik set bersalin.....macam mak bidan mengurut cakap "nanti cik abang lari kalau tak jaga......blablabla"...dulu apa nak kesah?? nak lari, lari lah.....aku boleh cari lain.....kemain ko....tapi sekarang bila dah nak masuk anak 2 ni dan umur pun dah 30an baru terfikir betul gak apa makcik tu cakap......badan nak pakai lama....sobsob....

Dalam set besalin tu yang penting boleh kuruskan badan aku, penjagaan dalaman, bagi luka cepat sembuh, boleh memberi tenaga dan tak mengganggu penyusuan aku nanti.....

Melalui apa yang aku google, memang banyak sangat set bersalin yang ada kat pasaran sekarang.....yang murah, yang mahal, yang lengkap, yang boleh beli loose....tinggal nak pilih je.....dan yang penting kesanggupan aku nak pakai je.....sebab ada yang jenis kena bancuh (leceh), jenis pil (ni aku takde hal), jenis serbuk teh (minum....gulp)...

Tapi takpe la...demi untuk kurus dan tak nak cik abang lari, akan kugagahkan jua......gittuewww......


bestnya semua orang buatkan......:)


P/s: Ada sesape boleh recommend ke set bersalin yang bagus?


18 October 2013

Salam Aidiladha

Aidiladha tahun ni aku beraya di kampung aku kat kelantan.....kebetulan taska adam tutup hari isnin dan rabu, maka aku pun terpaksa la bercuti jugak.....tapi best jugak sebab boleh balik kampung.....^_^

Tahun ni family aku takde yang buat korban sebab orang tua masing-masing sakit.....bak kata makcik aku la....setiap rumah (family kami) mesti ada orang sakit.....macam rumah aku, abah aku yang sakit.....rumah nenek aku, nenek aku yang sakit.....rumah makcik aku, makcik aku yang sakit.....jadi, raya tahun ni kami sambut sederhana je....

Walaupun tak korban, tapi mak aku beli gak daging dan perut lembu.....malam raya siap buat daging kerutuk, daging bakar, perut lembu asam.....perghh....tapi gambar takde la pulak....

Pagi raya tu pulak buat nasi dagang dengan gulai ayam....perghhh..... *lap air liur


P/s: Raya haji ni takde amik gambar la pulak waima gambar makanan pun takde mood nak amik....



10 October 2013

Dapat jemputan dari Clinique




Aku dapat satu panggilan dari Clinique Counter kat Mid Valley yang menjemput aku untuk sesi minum petang bersama Clinique.....memang teruja betul nak pegi lebih-lebih lagi hanya 10 orang yang terpilih saja yang dia jemput.....fuyyoooo....tapi, dalam masa yang sama aku takut.....tak penah kot pegi event macam ni..... **fuhhh, lap peluh.....

Tapi, apa-apa pun kena dapat persetujuan dari hubby dulu.....bila dapat greenlight baru aku berani confirm dengan diorang.....

Sebenarnya aku memang selalu beli barang clinique kat counter mid valley pun sebab senang....agaknya sebab tu kot aku terpilih....:)


P/s: Haih, nerves...nerves....nak pakai baju apa ek?? hakhak...tak payah nak poyo sangat ye puan aanie....

09 October 2013

WW: Tak cukup sebungkus......

mesti at least 2 bungkus sorang......
sebab sikit sangat.....:)
dulu aku beli 80 sen je sebungkus...
baru-baru ni dah naik 90 sen.....

sesapa yang duk kl tau la kedai ni.....
kat area kg baru.....femes katanya....


08 October 2013

Ayam Penyet Wong Solo, Seksyen 7, Shah Alam

Kemain tajuk seo....kehkeh....

Malam sabtu lepas makan-makan kat ayam penyet wong solo....kitorang ni asal makan malam je tak tahu nak makan apa walaupun masing-masing lapar.....aku tanya engkau, engkau tanya aku nak makan apa....alahai, susah tul.....

Sebab tu kalau ada stok lauk lagi dalam fridge, memang aku lebih rela masak je......masak simple-simple sudah.....haha....
 
Jadi malam tu mula-mula plan nak g makan kat tesco je sambil beli barang dapur....sekali jem teruk lak terus zasss ke wong solo....kebetulan memang lapar dan dalam kepala duk teringat wong solo je....^_^

 

muka budak moody sikit...
  jelingan tajam gitu....
 masa otw datang sini boleh pulak adam tertidur......
bukannya jauh pun....



 masa ni mood adam dah ok sikit.....



 ayam penyet....
memang favourite aku dalam banyak-banyak ayam penyet yang ada kat malaysia ni..... *kemain...
sambal dia tu yang terangkat tu.....
tapi yang aku tak puas hati nasi dia sikit sangat......
ayam pun kecik sangat.....mana cukup!! haha....



 so, sebab tu kena order nasi tambah siap-siap.....hahaha....



07 October 2013

Scan baby......^_^

Pagi tadi ada appointment dengan Vision College untuk scan baby.....aku dapat surat refer dari kk untuk buat detail scan kat sini...agaknya sebab kk tak scan kalau takde masalah, so dia sub je la kat orang lain....

Aku punye la excited nak scan sebab ingatkan scan 3d/4d...tapi rupa-rupanya scan biasa je....

Kenapa kolej? sebab yang scan tu student je......tak kisah la, yang penting free aje.....walaupon sejam lebih duk scan sampai teleng-teleng leher ni ha.......kekeke.....

So, resultnya:
  • baby ok....takde masalah....
  • berat baby sekarang 1.2kg....
  • edd: 22 dec (awal seminggu......b4 ni edd: 30 dec) - huu....neves...neves......
  • gender? - cer teka.....kekeke....



04 October 2013

Sepetang di IOI Mall

Ahad lepas makan tengahari kat ioi mall.....ingat nak makan kat kedai biasa je, tapi masa otw hubby ajak g ioi mall.....dah la aku tak bawak henbeg......adam lak pakai baju yang kat rumah je.....hehe...layan aje lah.....bukannya jauh pun ioi tu.....


adam sampai-sampai je terus ajak g main air pancut ni.....
dia dah tahu dah kat sini ada air pancut......



memang kena perhati je ini budak...silap haribulan, maunya dia terjun masuk dalam air tu.....
nak sentuh air la, nak letak kaki la.....



siap landing lagi ha......



Lepas makan, kami jalan-jalan la dalam ioi tu......
Terjumpa kuda ni.....


 Terus adam ajak naik.....
Bagi je la dia try....
RM3 per ride.....
Happy je muka.....



 Adam naik ngan abah je la sebab mama takut.....kahkahkah.....
Seumur hidup tak penah naik menda alah ni.....



Wah, macam dah expert je kan.....
Ni kalau datang lagi confirm dia nak naik lagi.....
Dah tau dah perangai dia.....




02 October 2013

Tupperware: OFFER (1 Oct - 9 Nov 2013)

Jom cuci-cuci mata dulu......

OFFER 15% Discount!!!
Sila emel ke aaniea@yahoo.com








Boleh beli untuk baby baru nanti....






Flask tu menarik betul!!!










































Harga:



TO ORDER:

1) Kenalpasti kod/nama item
2) Emailkan nama/kod item dan pilihan penghantaran (pos domestik/pos laju) ke

aaniea@yahoo.com

Confirmation stok akan diberikan melalui email.

4) Buat pembayaran ke no akaun yg akan diberikan.
5) Emailkan bukti pembayaran beserta nama penuh (seperti kad pengenalan), alamat penghantaran dan no tel.


PENGHANTARAN
Semenanjung Malaysia :
Pos Domestik Biasa : RM8.00 (2kg)
PosLaju : RM7.00 (500gm)

Sabah & Sarawak :
Pos Biasa : RM10.00 (1kg)
PosLaju : RM25.00 (500gm)

WW: Ikan terubok masin

Ikan terubok masin sarawak......

Teringin nak makan......
Sampaikan ajak hubby g sarawak......kehkeh.....
Nasib baik ada member outstation kat sarawak......
Kirim je kat dia.....
RM10 seekor.....
Beli 2 ekor......boleh la buat stok beberapa bulan.....

Dah siap potong kecik-kecik...senang nak masak nanti....
Malam tadi dah makan sepotong....
Nikmat betul....
Makan nasi putih dengan ikan terubok je walaupun ada lauk lain....:)



01 October 2013

27 weeks

Sekarang ni punye entri semua pasal pregnancy....dulu masa zaman adam takde blog lagi.....so, takde la bercerita pasal pregnancy sangat.....dah hampir nak bersalin baru ada blog.....buat blog pun sebab seronok nak bercerita pasal kehadiran orang baru......kenangan terindah.....:)

So, tadi baru lepas check-up @ 27 weeks kat kkia......hari ni siap awal sangat.....pukul 10 pagi dah boleh balik.....hari ini dalam sejarah.....sebab biasanya aku pukul 12 baru siap semua....tadi orang tak ramai agaknya....aku pun sihat, takde masalah...so, tak payah jumpa doktor....

Tadi aku kena suntikan anti-tetanus.....baru aku tahu setiap kali mengandung memang kena suntikan ni....cuma bezanya kalau pregnant anak first je kena suntik 2x.....pregnant kali ke-2 dan seterusnya suntik sekali je la.....

Tadi nurse bagi appointment minum air gula minggu depan.....ingatkan dah selamat dah sebab masa first check-up dulu dah kena dah....sebab katanya berat aku naik banyak.....9kg.....huwaaaaa.....tak pasal-pasal kena minum lagi sekali.....tu la, sape suruh makan banyak....dalam masa seminggu ni kena kurangkan makan/minum manis la jawabnya....


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mama & Abah

Adam Hakeem

Our Baby