23 December 2013

Alhamdulillah....dah selamat bersalin....

Alhamdulillah.....aku dah selamat bersalin......
Kami berdua sihat.....
Harini dah boleh keluar hospital......
Gambar baby later ye......
Tunjuk rambut je dulu.....hihi.....

21 December 2013

38 weeks+ | Dah keluar tanda nak bersalin....

Pagi tadi dah keluar tanda (darah)...
Pegi check kat hospital, doktor kata dah bukak 2cm..tapi contraction tak kuat lagi..
Aku pun takde rasa sakit sangat lagi....
Doktor tanya nak admit ke tak....
Aku cakap nak balik dulu...
So..doktor bagi balik dulu dan kalau rasa contraction makin kuat dalam 10 minit sekali baru datang balik.....
Sekarang ni asyik tengok jam je la...

Kawan2...doakan saya ye....semoga dipermudahkan semuanya.....

18 December 2013

WW: Boleh pulak tidur camni......

Mama tengah tengok tv kat sofa belakang.....
Adam tengah tengok upin ipin kat hp.....
Adam terpaksa duduk sini sebab hp tengah cas.....

Sekali tengok adam macam keras semacam je.....
Bila bangun tengok.....larhhhhh...dah tido rupanya......
Hmmmmm......
Boleh pulak kan dia tido camni.....??




17 December 2013

Hytex Warehouse Sale @ Puchong | 27-29 Dec 2013


Hytex Garments Cartoon Clothes Warehouse Sale at Puchong


Hytex Garments is having its Cartoon Clothes Warehouse Sale at Puchong now. Enjoy discounts price as low as RM3 only on cartoon clothes brands like Winnie The Pooh, Looney Tunes and Issue for baby, kids and adult – apparels and accessories.
- While stocks last.
- Terms and conditions apply.
- Starts from 10am to 6pm.
Date: to 
Venue: Dewan Serbaguna Taman Kinrara, Jalan TK 1/1, Taman Kinrara Seksyen 1, Puchong, Selangor

P/s: Dah lama teringin nak pegi....tapi selalu dia buat kat tempat jauh-jauh....kali ni dekat sikit dengan umah.....boleh la pegi.....tapiiii....dah dekat sangat dengan due date.....huwaaaa!!!!!

38 Weeks....

Minggu ni aku dah masuk 38 weeks.....kalau ikutkan edd yang doktor bagi ada lagi 2 minggu lagi.....cepat betul masa berlalu.....

Kat ofis aku ni ramai betul yang pregnant tahun ni.....unit aku je ada 4 orang.....2 orang dah selamat bersalin dah....lepas ni turn aku lak....huhu...takotnya....


khas buat sue yang nak tengok sangat perut aku....hehe....
ni time 8 bulan ye....
bukan tak nak letak gambar pregnant, tapi takde.....
entah la...rasa macam tak minat nak bergambar....
sebab nampak berisi sangat!! tengok la muka pun tembam semacam je......
walaupun sebelum ni memang berisi pun kan...haha....

Berisi tak berisi sampai patah la katil......
Tak pasal-pasal dapat katil baru.....kehkeh....



P/s: Pagi ni ada check up kat kkia....

13 December 2013

Barut dan bedung bayi bercorak yang comel

Sekarang ni barut dan bedung baby dah ada macam-macam corak dan warna.....cantik-cantik belaka....tak macam dulu....putihhhh aje la....putih pun ok je...suci murni gitu.....

Tapi biasa la, aku ni mudah terpengaruh.....nampak macam comel je...macam cantik je mesti nak beli....so, aritu terbeli la barut baby yang bercorak yang comel-comel.....


comel-comel kan...??
very the gegurl punye corak.....
 aku beli 5 yang bertali dan 1 yang berzap....
sebenarnya aku suka yang bertali....tapi saje je la beli yang berzap...standby....

semalam baru lepas mendobi barut-barut adam yang dulu.....
yang kaler putih la....
risau bila tengok barut-barut dia dah kekuningan.....
ingatkan dah takleh pakai dah....
rupa-rupanya bila dah cuci terus hilang yang kuning-kuning tu....lega....



yang ni lak bedung baby.....
aku tempah dengan kawan ofis aku....
comelnya.....comelnya..... *over kan?? haha....


12 December 2013

Pulut mangga


Aritu teringin sangat nak makan pulut mangga.....
Cari kat Kg Baru sebab ada 1 kedai ni jual pulut mangga ni...
Sekali takde lak masa pegi tu.....

Maka, tiap-tiap ari la mintak hubby belikan.....
Selagi tak dapat kan....??
Bila dah dapat, habis pun tak...
Sebab tekak cakap pulut durian lagi best....kekeke....

Nak kena cari pulut durian la pulak.....^_^


09 December 2013

Shopping @ 6th Maternity and Children Expo, Mid Valley

Dah agak lama tak menjebakkan diri ke arena expo baby ni....zaman adam baby boleh la g.....boleh baca kat sini dan sini.....sejak adam dah besar ni dah tak relevan lagi dengan expo baby.....tapi sejak pregnant balik ni kena la start balik cari expo-expo baby.....^_^

Aku pegi hari ahad sebab sabtu tu hubby keje...bz sokmo....

So, sampai-sampai je terus beratur amik goody bag....ingatkan banyak la barang dalam tu.....tapi, kertas je yang banyak....hahaha....boleh la....


 beg biru tu la goody bag nya.....
beg merah abc tu dapat masa shopping kat booth pureen.....




 kat booth pureen aku beli baju-baju untuk baby.....
yang atas RM15 sepasang.....
yang bawah RM10 sepasang.....
cantik-cantik.....rambang mata dibuatnya....
kalau banyak duit, maunya aku borong semua....

ni time sebelum pegi Pureen Warehouse Sale tu.....
aku main beli je masa tu sebab tak tahu lagi tarikh warehouse sale....
bila dah beli baru tahu ada warehouse sale.....huhu....

tapi sabun-sabun aku tak beli pun sebab nak tunggu warehouse sale.....




kat booth tommee tippee....
botol tommee tippee ni murah sangat-sangat.....
harga asal RM59.90 jadi RM26.95 je (rasanya la...lupa lak)
ni first time aku beli botol tommee tippee.....
biasa adam pakai avent....mahal...
dulu-dulu boleh la beli....
tapi dah anak 2 ni kena la berjimat sikit (kot).....
beli botol murah-murah sudah.....kekeke....
harap-harap la baby boleh terima botol ni....aminnn....


Kat booth Fabulous Mom aku beli 2 helai nursing bra dan storage plastic....
Sebelum ni dah pegi butik FM kat puchong tu beli 2 helai nursing bra.....
Tapi rasa macam tak cukup je....
Nasib baik kat expo ni ada stok saiz aku.....hehe...



P/s: Puas hati shopping kat baby expo kali ni.....sampai ke hari ni semua barang baby dah cukup....tinggal nak beli minyak telon je dan set pantang untuk mama....


06 December 2013

36 weeks....check up @ KPJ Selangor

Akhirnya aku dah buat keputusan untuk bersalin kat KPJ Selangor.....sebelum ni ingat nak bersalin kat KPMC Puchong je sebab dekat dengan rumah.....tapi satu-satunya doktor perempuan islam yang ada kat situ iaitu Dr Haslinda bercuti lak time aku EDD nanti...cuti 2 minggu lak tu....maka, terpaksa la tukar hospital lain....

Kat Kpj ni pun ada sorang je doktor perempuan islam iaitu Dr Siti....harap-harap la dia ada time aku bersalin nanti...dan yang penting aku sempat check up dengan dia 2 kali.....sebabnya syarat nak bersalin kat kpj ni kena check up at least 2 kali kat situ....hari ni baru first check up....

Sekarang ni aku dah 36 minggu....tak lama lagi dah.....berdebar-debarnya.....semoga Allah mempermudahkan semuanya.....


Sebelum ni arwah abah yang sediakan air selusuh untuk aku.....sekarang ni abah dah takde.....takde sape yang nak buatkan.....abah....:(



04 December 2013

Pengalaman shopping barang baby @ Pureen Warehouse Sale

Dah lama tak shopping kat Pureen Warehouse Sale ni....aku penah pegi sekali je dulu masa adam kecik.....serikkk...sebab aku datang dah petang, so baju-baju memang dah habis langsung.....yang tinggal sarung tangan, sarung kaki, towel dan barang-barang toiletries biasa je....

Aku ingatkan Pureen Warehouse Sale ni biasa-biasa aje.....tapi rupa-rupanya luar biasa!!

So, kali ni aku dah buat persediaan mental dan fizikal untuk mengharungi warehouse sale ni lepas baca review dari bloggers....

Aku pegi ari sabtu pagi sebab orang cakap kalau nak beli baju baby kena datang awal-awal...tapi aku takde la datang sebelum gate bukak....aku sampai pun dah dekat pukul 11 pagi sebab kami sempat g breakfast roti canai dulu....kasi perut penuh dulu sebelum berjuang......

Sebelum pegi tu aku dah doa mintak-mintak ada la rezeki baby nanti dapat baju murah.....

Tapi kalau dah pukul 11 tu orang memang dah ramai lagi sesak la.....hubby drop aku kat gate, pastu baru dia g cari parking....adam lak macam biasa la.....bila nampak aku turun, dia pun sibuk nak ikut sama....kalau ikutkan aku taknak bawak dia sebab dah tahu macam mana keadaan dalam tu....tapi nak buat cemana....

Aku terus la menuju ke tempat baju-bajan....sekali tengok kat tepi-tepi walkway tu dah penuh dengan orang yang tengah buat penapisan baju.....sorang ada la dalam 2-3 bag ikea....haaaaa, jangan tak tahu....budaya shopping kat sini memang cenggitu....kau kaut semua baju yang ada kat bakul tu...then ko duduk la kat tepi-tepi tu untuk pilih baju-baju yang ko nak.....then baju yang ko tak nak tu nanti abang Rela akan amik dan tuang balik kat dalam bakul......cenggitu la flownya sampai la orang-orang belakang dah takde apa yang nak dibeli.....

Aku sempat la sambar beberapa helai baju kat dalam bakul tu....ada yang harga RM1, RM3, RM4 dan RM6 sehelai.....tapi bila orang dah makin ramai, adam lak tak selesa.....duk nangis-nangis....call hubby suruh datang amik adam, sekali kredit lupa nak top up lak.....public fon lak takde....hadoi...rasa nak baling je hp aku tuh...adam dah bising-bising dah nak keluar.....

Aku bawak la adam kat luar kejap sambil tunggu kot-kot hubby ada call....lebih setengah jam gak aku tunggu dia call....macam nak nangis...orang lak makin ramai masuk kat tempat baju-baju....cakap dalam hati....takpe la....kalau ada rezeki baby, ada la tu baju untuk baby....kalau takde, nak buat camane....nak jugak aku tebalkan muka pinjam tepon orang...tapi, maluuu....huh....last-last hubby call terus terharu nak nangis......

Lepas hubby dah amik adam baru la aku boleh pegi balik kat tempat baju tu.....dapat la tarik beberapa helai baju lagi....itu pun tinggal dah tak banyak dah...tinggal saki-baki yang abang rela tuang dari beg yang orang tak nak...aku dapat tarik baju yang harga RM3 sehelai je.....

So, inilah hasilnya yang aku dapat.....

 balik tuang kat rumah lak.....^_^



setelah aku pasang-pasangkan dengan pasangan dia, dapat la 12 pasang baju.....
Alhamdulillah.....ada rezeki baby....syukur sangat...
walaupun amik yang orang dah reject.....:)

itu pun ada yang baju saiz lain, seluar saiz lain....
takpe la, asalkan kaler dia sama.....

pastu ada yang ada seluar je....baju takde....
bila ada baju, seluar lak takde....
last-last terpaksa la letak balik.....

ohhh ya, baju baby girl memang banyakkkk sangat.....
baju baby boy memang takde pilihan....

baju basahan untuk adam pun aku beli gak.....
tapi tak banyak pilihan....
daapt 2 pasang je....

semua baju-baju tu aku dapat dengan harga RM3 je sehelai......
memang berbaloi sangat!!!



 kalau harga kat jusco RM15 sehelai....
tag pun dia tak bukak lagi.....



 ini yang paling mahal aku jumpa...RM37.90......  ***lap peluh



barang-barang sampingan....
ingat nak amik wet tissue dan sabun banyak-banyak sikit.....
tapi, tak larat lak nak bawak.....
takpe la, beli kat luar pun harga dia tak banyak beza pun.....


Bila nak membayar tu queue panjang la jugak.....tapi syukur sangat sebab Allah mempermudahkan segalanya.....lane yang aku beratur tu cepat je sedangkan lane satu lagi lambat.....tapi saspen gak masa kat cashier tu sebab takut over-budget.....mati-mati aku ingat total dia RM300-RM400 dah....tapi rupa-rupanya tak....hehe....


So, total yang dibelanjakan ialah RM180 je.....hehe....


P/s: Panjang betul entri hari ni...excited la katakan.....tq sudi baca sampai habis.....


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mama & Abah

Adam Hakeem

Our Baby