08 August 2012

Resepi Murtabak Maggi Mudah dan Ringkas

Pagi tadi aku tunjuk gambar murtabak maggi......ada gak yang mintak resepi.....sape lagi kalo bukan sue dan cutemum.....hehe.....terpaksa la turunkan ilmu memasak aku yang ciput ni.....kalo ada salah dan silap harap dimaafi ye.....


Bahan-bahan:
- Maggi kari (1 bungkus)
- Telur 2 biji
- Sedikit isi ayam/daging/udang - ikut yang mana suka
- Bawang putih
- Bawang besar (potong dadu) - ni aku tak letak sebab tak makan...heeee....
- Daun sup/daun bawang - tak letak jugak sebab takde.....:)


Cara-caranya:
  1. Celur maggi dan toskan.
  2. Tumis bawang putih dan bawang besar sampai harummm....
  3. Masukkan isi ayam/daging/udang. Letak garam sikit biar ayam tu ada rasa sikit. Masak hingga empuk.
  4. Pukul telur hingga kembang dan masukkan maggi yang dah dicelur, perencah maggi dan bahan-bahan yang telah ditumis tadi.....
  5. Panaskan minyak, tuang dalam kuali dan goreng macam biasa.....dan cukup masak, terbalikkan sebelah lagi......
  6. Siap....boleh dihidangkan dengan sos cili.....


murtabak aku ni tak jadi cantik sebab masa aku terbalikkan habis tunggang-langgang......kekeke.....sempoi......


Selamat mencuba!!!


11 org syg adam:

syawalsimpsons said...

nak try balik ni..nak kena print ni..buat kat umah..kakkakka..pregnant ni asik la ngan murtabak je..semalam pon murtabak gak

*azni* said...

nak try ptg ni..lgpon hubby takde boleh la mkn camni..kalau x mkn nasi aje manjanggg...

aanie,thn ni ry mn?

Cute Mum said...

heheh.. mekasih yer..nanti ada masa nak trylah...sekarang nie dok rumah mak lagi..

fieda said...

ermm..sedapnya..kena try ni..

fiza said...

Senang jer yer. Ada kluar iklan murtabak megi nih.

che'pi said...

wah... dah ade resepi... ok... kena buat weekend ni..... TQ kak Mama

Khai AngeL said...

wah Maggi.. ni mesti try ni..

ieedaz @ mama_isha said...

Masa zaman blajar dulu, selalu wat murtabak maggi ni :-)

Alin Marlini said...

tak menarik takpe janji sedap...hehehe

Huda said...

nak tryla ptg ni..tp xde ayam atau daging kat fridge..ade ikan n sotong je :(

IntaNBerliaN said...

zaman bujang dulu pnh bujang 2 3 kali.. sedap kan.. :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mama & Abah

Adam Hakeem

Our Baby