31 December 2012

Corat-coret 2012

Tahun 2012 bakal berakhir beberapa jam je lagi....banyak kenangan pahit manis suka duka sepanjang tahun ni...

1) Tahun ni tahun pertama duduk di rumah sendiri....insya-Allah kalau ada rezeki tahun depan tambah sebijik lagi.....insya-Allah....


2) Tahun ni jugak la dapat berita yang paling gembira bila aku dapat bonus 2 bulan.....maka, tercapailah impian aku nak dapat sebijik smartphone idaman iaitu Samsung Galaxy Note walaupun time tu dah keluar S3.....ternyata pilihan aku tepat sebab Note adalah lebih baik dari S3....alhamdulillah.....


3) Tahun ni aku banyak berdikari sebab hubby selalu outstation.....tapi sebenarnya berjauhan membuatkan kami menjadi lebih rapat kot.....tapi sekarang dia dah tak outstation dah...site semua kat area selangor je...yes!!!!!


4) Bulan puasa tahun ni paling mencabar sebab tanpa suami di sisi.....sedih bila terpaksa sahur dan berbuka sorang-sorang.....:(


5) Genap 2 tahun 8 bulan adam dah tak hisap puting....happy sangat!! dan harap tahun depan boleh train adam untuk potty-training.....


6) Yang paling tak best tahun ni berat aku naik mendadak....dah la sebelum ni pun bukannya kurus...lagi mau tambah....huhuhu....so, azam tahun depan nak kurus!!! (untuk rekod, nak kurus adalah merupakan azam setiap tahun..kehkeh..)




Sebenarnya banyak lagi benda yang aku tak cite kat blog ni.....contoh perasaan sedih, geram, marah dan sebagainya.....pernah jugak cuba taip, tapi last-last delete balik......terpaksa simpan sendiri je....itu lebih baik.....



SELAMAT TINGGAL 2012

dan

SELAMAT DATANG TAHUN 2013!!!


Moga tahun 2013 adalah lebih baik dari tahun ni dengan diberi kesihatan yang baik dan rezeki melimpah-ruah.....amin....



P/s: Kalendar dan diari 2013 bila nak sampai ni???


27 December 2012

Mancongkam ke nasi ayam garing?

Isnin lepas tengok kak nani update pasal mancongkam ni....dia baru je g makan kat situ..dia kata kedai mancongkam ni dah tukar nama ke kedai Ina Jaguh Kampung....aku dah perasan dah kedai ni aritu....

Jadi malam krismas tu kami pegi sana lagi....punyalah teringin sangat nak makan kan...heheh.....

Bila sampai tu terus la tuju ke kedai tu....tapi dalam menu tak nampak pun nama mancongkam....tapi nasi ayam garing ada la....



Nasi ayam garing......
Harga tak mahal sangat.....



aku order nasi goreng ayam garing......
hubby order nasi goreng ayam (ayam dia macam nasi ayam)



Aku sebenarnya dah lupa camne rasa mancongkam tu tapi hubby kata ni bukan mancongkam....hmm, lepas ni terpaksa la kita g gombak ye...pastu nanti boleh la singgah uptown danau kota.....hehe....sempat je aku masukkan agenda shopping dalam list kan.....


P/s: Rupanya owner kedai tu yang masuk Jaguh Kampung kat astro tu...patut la macam kenal je akak tu....sebab dulu aku rajin gak la tengok cite tu....




26 December 2012

Mancongkam oh mancongkam......

Dah lama tak makan mancongkam atau nasi ayam garing ni.....hari tu nampak kat blog Kak Nani pasal mancongkam.....then, tetiba ada orang tu katanya rinnnnduuuu nak makan mancongkam....kat bini sendiri susah bebenor nak cakap rindu ke apa ke....hehe....takpe la, rindu mancongkam takpe.....jangan rindu benda lain dah la....uhuk....

So, kami pun pegi la cari kat shah alam...nak pegi gombak macam jauh sangat.....dah la sebelum pegi tu lupa nak google....call adik aku sebab dulu dia duk uitm, so mesti tau kat mana tempatnya....tapi rupanya dia sendiri pun tak tau....kena google jugak....

Dia cakap kat area Restoran Hakim lama....macam la aku tau kan?? guna gps jumpa gak la restoran hakim tu tapi kedai mancongkam takde.....pusing-pusing kat area situ pun takde....heran bin ajaib.....

Call orang tu...call orang ni....last-last adik aku cakap kawan dia cakap maybe kedai tu dah tutup kot.....huwaaaaa.....

Last-last ke Wong Solo la kita ye...makan ayam penyet tengah-tengah malam.....time tu dah pukul 10 malam dah.....huhu....


mancongkam takde.....ayam penyet pun jadi la.....


19 December 2012

WW: Bukan ikan siakap 3 rasa

Weekend lepas pegi mydin usj beli barang dapur.....masa jalan kat bahagian ikan tu nampak ikan siakap besar-besar.....harganya murah gile...RM6.99 seekor....bukan sekilo ye...perghhhh...ni kalo makan kat kedai ni maunya kena cas RM30 sekor....huhu....

Mula-mula pk gak nak beli ke tak sebab tak reti nak masak 3 rasa....lagipun tak penah masak ikan siakap pun....huhu...tapi last-last beli gak sebab hubby kata dia nak masak...kekeke...boleh caya ke?

Hubby kata buat masak merah biasa je sebab tak cukup bahan untuk buat 3 rasa (padahal tak reti)...part dia goreng ikan je..then aku buat part sambal...kekeke...



Lepas kluang klang klung klang.....

Taadaaa!!!

ikan siakap masak merah hancuq lebuq.....
of course la tak muat pinggan...kuali pun tak muat.....haha....

Ok la kan...first time masak siakap....memang puas hati makan....next time try buat 3 rasa lak......

18 December 2012

Cuci mata di Home Deco Expo 2012




Weekend lepas kami pegi Home Deco Expo 2012 di Stadium Malawati Shah Alam.....sejak akhir-akhir ni rajin pulak aku datang stadium nih...hehe....

Kebetulan kat luar tu ada booth-booth haiwan....tak tau la expo apa kat situ....singgah la tengok kejap....



 ada burung merak.....




 ini angsa kot....:)


Perasan tak kat tangan adam ada bunga telur...masa tengah jalan dari parking kete ke sini ada sorang makcik pegang bunga telur banyak-banyak.....siap pakai baju sedondon dengan husband dia....kitorang macam pelik ada orang kawin kat sini ke? kita salah tempat ke ni? pastu dia hulur kat adam sebatang......rezeki adam....hehe...




 ni kat kandang kuda....boleh naik kalau nak.....tapi kami tak naik pun.....
yang kelakarnya kuda-kuda ni syok lak mengadap kipas.....agaknya dia panas kot.....




adam menjerit-jerit tak nak dekat kuda.....takut ker???

Lepas tu ada demonstrasi anjing K9 tangkap pencuri.....
Aku tengok je...malas nak amik gambar.....tak minat....hahaha....


Lepas tu baru kami masuk dalam stadium tu.....tak shopping apa pun...just jalan-jalan cuci mata je.....tengah cuci mata tu tetiba ada orang datang tegur aku.....


hah, tu dia....jumpa blogger pulak kat sini....hahaha....
ni lah Cik Jue.....tak sangka lak boleh jumpa kat sini....
yang kelakarnya dia cam adam dulu......hahaha...itu memang biasa.....:)
kalau aku tengok farisyah dulu pun boleh cam...




sekeping lagi.....
TQ cikjue sebab sudi tegur....^_^


P/s: Internet ofis sekarang macam siput sedut.....kejap ok kejap tak.....dah susah nak melawat blog kengkawan......time dia ok boleh la jenguk 1-2 blog.....kalau tak sempat tu jangan marah naa......

14 December 2012

Cek keempat Nuffnang

Alhamdulillah...cek keempat dari Nuffnang dah sampai dah.....
Walaupun basah sikit kena tempias hujan kat dalam kotak surat tu......
Cek berjaya diselamatkan walaupun sampulnya dah basah kuyup.....hancur hati aku tengok.....
Benda yang bukan senang nak dapat tu.....
Nak buat camne, blog suam je earning pun naik 20sen je sehari (itupun kalau ada BE)....jenuh gak....hahaha....
Nak kena belajar dengan Aju teknik SEO nih....^_^




Jumlah yang paling banyak antara keempat-empat cek tu.....hehe...
Boleh la kumpul lagi buat beli microwave.....^_^ (dari tahun lepas lagi cakap nak beli, tapi tak jugak beli....kehkeh)

Time kasih buat semua yang rajin datang sini......yang rajin komen, silent readers, yang google-google terjumpa blog ni...hehe....TQ semua!!!

TQ Nuffnang!!!



P/s: Semalam amik adam kat taska jalan kaki je....pastu tunggu taxi depan taska......penat gile.....susahnya hidupppp bila takde kete ni.....


12 December 2012

Aeon Member Day Mid Valley (12&13 Dec 2012)



Aku baru je balik dari Mid Valley ni......
Tak banyak pun shopping....kejar masa.....
Sampai-sampai je kena renew jcard dulu sebab dah expired....
Kat situ je dah 20 minit.....kaunter ada 2 je.....huhu....





Uniqlo @ Paradigm Mall



Uniqlo kat Paradigm Mall baru je dibuka pada 6 December 2012....aku pegi masa second day opening....memang banyak diskaun la...staff dia pun peramah gilerr....kalau jumpa je mesti sebut "welcome to uniqlo" (walaupun jumpa orang yang sama 10x)

Orang pun agak ramai ari tu maybe sebab baru bukak lagi kot.....ada jeans yang murah giler RM49.90...aku dah nak beli dah.....boleh pakai g pasar ke....tapi saiz paling besar 29.....tapi saiz 29 dah habis stok.....tinggal saiz 28 je......grrrrr...mana muat?? uwaaaaa.....



baju ni pun cantik.....kain dia memang best.....tak macam kain yang biasa tu.....
harga asal RM129 rasanya.....
saiz paling besar L.....
aku tak jadi beli gak sebab tak muat jugak.....uwaaaa.....



 ni kat bahagian kids....
comel-comel bajunya...geramm...




 nanti kalau jadi g Paris, i nak beli baju kat belakang tu la.....ahakz......paris la sangat.....




akhirnya adam jugak yang untung.....beli seluar untuk dia je.....
ada diskaun 50%....



P/s: Lepas ni H&M lak nak buka kat paradigm mall ni....uhh, tak sabarnya....tak sabarnya......



10 December 2012

Adam kat ofis

Jumaat lepas aku balik lambat sebab hubby pakai kete g site kat nilai....dia lak kena balik lambat nak siapkan keje dulu.....kunci rumah ada dengan dia dua-dua lak tu....kalo tak, boleh gak gagah naik teksi dulu....adoi, jem pala otak......

Sebelum member balik, terpaksa mintak tolong member g amik adam kat nursery dulu.....sebab tak tau kul bape baru boleh balik....dah tu, duduk la berdua je kat ofis sampai bosan-bosan tak tahu nak buat apa dah.....tapi, nasib baik adam ada...takde la bosan sangat.....

Kebetulan ada kuih tepung pelita dalam fridge...memang beli pagi tadi untuk nak bagi kat adam.....takde la lapar sangat budak nih...


 kami yang kebosanan....




 hello abah.....cepat la balik....kul bape nak balik ni???




hah, on de way dah?? okey bai.....


Dekat kul 9 baru boleh balik rumah.....huhu...lapar....nasib baik adam tak bising lapar....


P/s: Esok selangor cuti.....jadi, belog pun cuti gak la....tak sempat nak ngadap pc kalau hari cuti.....


SIMPLE GIVEAWAY - PINK ORANGE SHOPPE


 Nak join??

Tag:
Jassnani
Aju
Azni

Due:
26 Dec

07 December 2012

1000


Dah 1000 entri dah rupanya aku ni.....
Start blogging 2010.....
Bilangan entri sehari 1 entri je....itupun kalo rajin....hahaha...
Kalau dulu ada la 3,4 entri sehari....

Hmm, follower bila nak cecah ke angka 1000 lak ni??
Pageview lak bila nak cecah sejuta??

Mengidam durian crepe jugak la......

Susah jugak eh nak dapat durian crepe ni? malas nak cari sebenarnya....banyak je orang jual...cuma jauh ngan dekat je....

Kebetulan kawan sekolah aku ada jual durian crepe ni...tapi dia duk putrajaya....jauh gak nak pegi tu....kalo suruh dia hantar, kena cas lak...hishh, berkira tul....hehe...

Dia cakap kalau aku amik banyak, dia tak cas la duit delivery tu....aku pun pakat-pakat la dengan member ofis...dapat la order 8 peket.....dah order banyak ingatkan dapat la diskaun harga kawan-kawan.....kekeke....takpe la, support bisnes member ^_^.....


 order dari kawan-kawan ofis.....
dia hantar hari ahad....jadinya kena la simpan dalam fridge aku dulu.....



 adam kan memang suka durian.....
bila dah terbau-bau tu, memang cepat je la dia nak makan.....



ada 6 biji semuanya...RM10...adam dah amik sebijik....gebu-gebu belaka......
tapi kawan-kawan aku tak suka sangat sebab katanya banyak krim.....
takpe la, nak buat camne....aku pun tak tahu lak jadi camtu....
aku tolong belikan je pun.... **sentappp!!



06 December 2012

Roti canai kuah sardin

Breakfast weekend lepas....tak tau nak makan apa....kebetulan ada roti canai frozen dalam fridge.....beli dengan makcik yang bukak booth kat ofis....


rasanya boleh la tahan.....




 makan dengan sardin....
nak buat kari pepagi buta ni memang tak la kan...hahaha....


05 December 2012

Tupperware: Year End Celebration (3-31 December 2012)

Cool Square Round : RM71.00
pwp : Mini Square Away : RM12.90

Turbo Chopper : RM109.00
PWP : Kitchen on the move : RM118.00
Medium Handy Bowl : RM33.00
FreezerMate Small III : RM64.00
FreezerMate Small Medium III : RM49.00
FM Small III + FM Medium III = RM85.00


Precious Baby Collection : RM67.00
Modular Bowl : RM72.00
Eco Family Set : RM70.00


Mini Pack N Stor : RM31
Spice Saver with Spoon : RM46
FreezerMate Set : RM119.00
Square Round : RM51.00
Blssom Plates : RM33
Eco Pink : RM14


B2B Slice & Stor : RM41
Multipurpose Shears : RM78
Can Opener : RM61
Elegancia Bowl : RM80
Tupperware Table Cloth : RM19.90
Ginger Body Cream : RM42


Runway Eye : RM15.00
NaturCare Colostrum : RM51.00
Vegesafe : RM67.00
Replacement Cartridge+Enhancement Tank : RM570
PWP : RM120 and above : Party Star Bag : RM3.90


Berminat??
Sila emel ke:
aaniea@yahoo.com 

Diserang malware pulak.....

Pagi tadi blog aku diserang oleh Malware.....kurang ajar ko ek....aku baru je nak taip entri baru nih....try la google cara-cara nak remove malware ni....ada yang susah, ada yang senang...pening pala aku...

Last-last, bila aku baca betul-betul warning dia, rupa-rupanya malware tu datang dari link blog red mummy.....lepas buang link tu baru la hilang malware tu....fuhhh, lega....tapi tak pasti lak berkesan ke tak ni...


P/s: Er, korang boleh baca ni kan? maknanya dah hilang la kot......

04 December 2012

Hadiah untuk hubby

Thanx semua yang komen kat entri lepas....terharu....:) arini aku dah masuk keje walaupun masih rasa sakit lagi...especially kat pinggang la.....sebenarnya time jalan tak sakit, tapi time duduk, hazabbbb...dah la duduk je keje aku ni.....huhu....


Masa kat entri lepas aku ada cakap aku ada kezutan untuk hubby kan.....kezutan tu berupa hadiah la.....hadiah biasa-biasa je tanda ingatan tulus ikhlas....gitttuuewwww....

Lepas balik dinner tu aku ngan adam naik dulu....hubby g parking kete...punye la lama tunggu.....yang tak sabarnya adam la...aku suruh dia pegang, nanti abah masuk, bagi kat abah....tapi dia sibuk nak bukak..adeih....kang tak menjadi lak kezutan aku nih.....

Tapi comel betul tengok adam bagi hadiah tu...nak bukak pintu siap letak kat lantai lagi hadiah tu....pastu baru bagi....siap mengaku dia yang bagi....haha...apa-apa je la...


kad buatan sendiri......
tetiba rasa nak jadi kreatif buat kad sendiri....
hubby siap tampal kat pc dia lagi....- rasa dihargai lak....



ini isi di dalamnya.....
yang dalam kotak biarlah rahsia.....
yang pasti brand di kotak tak sama dengan brand barang di dalam.....



fm yang comel macam aku.....
geram rasa macam nak gigit je...



03 December 2012

Jatuh kat bilik air





Semalam aku jatuh kat bilik air.....masa tu adam nak poo poo kat toilet...lepas aku letak dia kat toilet, aku nak tunggu la kat pintu tu je...masa aku jalan (undur), tetiba kaki aku tergelincir....sekelip mata je jatuh gedegang, punggung terkena bucu lak tu.....sakit gileee!! sempat aku dengar suara adam panggil "mama!!!" huhu.....

Lepas jatuh perkara pertama aku fikir nasib baik tak pregnen (sebab aku dah rasa aku pregnen sebab period lewat)....lepas tu aku fikir patah ke? retak ke? dah tak boleh beranak lagi ke? semua benda aku fikir....

Lepas tu sapu minyak....adam tolong sapu sekali.....pastu aku panggil la nama abah dia.....boleh lak adam jawab "abah work", mama, abah work" sambil sapu minyak.....huhuhu..terharu....dia lak cakap camtu kat aku.....

Sekarang ni tempat jatuh tu dah jadi biru hitam (lebam)......sakit lak tu....tak leh baring...kena mengiring je.....pinggang pun sakit ni....tadi dah jumpa doktor, harap-harap cepat la baik.....




29 November 2012

Celebrate besday hubby

Celebrate kecil-kecilan je kat rumah.....beli kek, main potong-potong je.....hihi....



 kek pun kecik je.....hehe....
tu pun tak habis-habis lagi.....
adam kejap-kejap mintak bukak fridge sebab nak main potong-potong nyanyi hepi besday to you (tapi adam nyanyi "abah to you".....) huhu.....




 besday sape-sape pun adam jugak yang tukang potong kek nya....hehe...
dari sini nampak kecik gile kek tu.....
actually nak beli kek besar sikit, tapi semua yang ada kek coklat je.....aku kureng sikit kek coklat ni....
beli je la brownies ni....ni pun dah last slice.....heheh.....




 bersungguh-sungguh potong.....:)




Lepas tu kami celebrate kat luar lak.....makan-makan kat Sri Murni.....kalo celebrate besday or anniversary, tema dia mesti western...kehkeh....(dari dolu-dolu lagi kan bang?)



 fish n chip besday boy.....




menu aku chicken chop special.....
nama dia special sebab ada 2 keping ayam, tengah-tengah tu ada cheese...hoverrr tau.....
gambar salah angle lak....patutnya si ayam tu yang jadi hero (duk tengah-tengah)...
kalau ayam tu letak tengah-tengah, pasti lebih menarik (ayat ala-ala papa joe)....



Next entri....ada kezutan untuk besday boy....heheh.....


28 November 2012

Adam dah tak hisap puting

Sebelum ni adam dengan puting ibarat isi dengan kuku, best-friend forever!! sebelum minum susu, nak puting....lepas minum, nak puting....nak tido, cari puting.....tengah nangis, cari puting...

Mak mana yang tak risau kalau anaknya kat mulut tu asyik duk sumbat puting je.....sakit mata satu hal....nak membeli tu pun satu hal (sebab asyik koyak je) orang duk cakap nanti gigi rosak la...apa la....(taknak sebut perkataan tu)....

Masa baby dulu aku tak penah ajar adam hisap puting....sampailah dia dihantar ke nursery.....masa aku g nursery time lunch, nampak adam hisap puting (ntah puting sape ntah).....bila aku tanya, pengasuh tu cakap takut dia mengutip, jadi dia bagi la hisap puting.... bila dah selalu sangat tengok dia duk hisap puting orang, aku pun terrrrpaksa belikan adam puting.....tapi takleh nak salahkan sesape.....sebab aku sendiri tak tegas cakap taknak puting....huhuhu....

Tapi, ada gak kebaikan puting ni....contohnya dia senang tido.....kalo melalak, sumbat je puting.....hehehehe......


Sekarang dah hampir 2 minggu adam tak hisap puting.....boleh dikatakan berjaya sebab sebelum ni paling lama pun 1 hari je....^_^

Alhamdulillah...lega sangat.....



kemain mama pangkah-pangkah bagai.....:)




27 November 2012

Hepi besday abg.....

Hari ni genap usia hubby yang ke-?? (jap nak kira)....34 tahun....hoh, dah tua....kekeke.....

Hepi besday to you....
Hepi besday to you....
Hepi besday to abg....
Hepi besday to you....
(malam tadi kul 12 tgh mlm dah nyanyi dengan adam....takde kek la tapi...)

Semoga abang panjang umur, dimurahkan rezeki yang melimpah ruah, dapat menjadi imam yang baik untuk family kita, dan sayang kami sampai syurga.....dan semoga cita-cita abg nak keje oversea tercapai walaupun dalam hati agak berat nak bagi (bawak kami sekali tau).....



comel tak? penat edit tau....


Tahun ni takde kek mahupun hadiah.....eh, tahun-tahun sebelum ni pun takde gak...hahaha.....dah penat pk nak bagi hadiah apa.....huhu.....


23 November 2012

Berjimba-jimba di Wet World, Shah Alam

Cuti Deepavali ari tu kami ke Wet World Shah Alam......actually tak plan sangat pun.....malam tu hubby tetiba tanya esok nak g mana nak bawak adam jenjalan....bila dah soalan macam tu maknanya bukan jenjalan ke shopping mall la.....terus aku suggest wet world....gittuewwww kan....

Jadi la tu wet world....masih mampumilik.....

Pagi tu bangun terus siap-siap segala....lepas pegi makan, kami singgah kedai berdekatan sebab nak beli pelampung.....time tu jugak la baru nak beli...nasib ada jual.....tapi tak beli pam.....dah sampai sana, jenuh lak aku nak tiup sampai kembung-kembung pipi-merah-merah muka.....^_^

Masa sampai tu tengok dah ramai orang......perghhh..maklumlah cuti....


 sementara tunggu hubby cari parking, lepak-lepak dulu....
nampak adam tak?
tengah ukur keluasan tapak wet world ni kot....hehe...



 dah penat ukur tapak, duduk jap......



yang kelakarnya masa tengah snap gambar ni tak perasan hubby dah sampai dah.....
tengah beratur dengan topi macam nak pegi kebun, dengan beg ikea nya.....hahaha....
masing-masing tak perasan sampailah aku jerit nama adam, baru dia tengok belakang...kehkeh....(macam besar sangat je tempat)



harga tiket.....tak mahal mana....tapi sebelum ni lagi murah.....
yang bestnya adam tak kena bayar lagi walaupun tinggi dia lebih sikit je dari pengukur tu.....
orang tu bagi lepas je sebab adam buat muka kesian.....kehkeh....


Gambar tengah mandi tak amik sebab henfon simpan dalam loker.....lagipun kami pegi bertiga je...takde orang nak amikkan...huhu....takpelah, janji kami mandi dengan happy.....:)


 ni gambar lepas mandi....
dah siap tukar baju nak balik dah....



 sayang je gambar ni adam tak pandang kamera....
dia memang tak suka posing dah sekarang ni.....



 tunjuk kat air nak mandi lagi ker tu???



 macam putih lak ini budak dalam gambar ni......
faktor pencahayaan....



Dah.....jom balikkkkk.....







penat dan ngantuk.....
makan mamee sampai tertido.....adeih.....


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mama & Abah

Adam Hakeem

Our Baby