22 October 2013

Penting ke set bersalin untuk ibu berpantang?

Aku sekarang tengah konfius nak beli set bersalin mana.....aritu pening tak tau nak bersalin kat mana (sampai sekarang takleh decide lagi).....sekarang ni tengah pening nak pilih set bersalin lak....

Masa adam dulu aku tak pakai sebarang set bersalin pun waima jamu or supplement apa pun.....pati ikan haruan pun tak makan.....memang aku tak prepare langsung untuk keperluan aku lepas bersalin.....tak teringat langsung nak buat preparation untuk diri sendiri sampaikan kena marah dengan nurse yang menopous pasal darah nifas.......bayangkan masa aku bangun dari katil, darah tu macam mengalir keluar dengan banyak.....maunya aku tak gelabah....sekali kena sound katanya aku tak belajar ke pasal ni? cehh....

Yang aku sibuk google masa tu hanya pasal penyusuan susu ibu je sebab masa tu memang berkobar-kobar betul nak breastfeed baby.....

Ok, berbalik pasal set bersalin.....kali ni aku rasa aku kena amik set bersalin.....macam mak bidan mengurut cakap "nanti cik abang lari kalau tak jaga......blablabla"...dulu apa nak kesah?? nak lari, lari lah.....aku boleh cari lain.....kemain ko....tapi sekarang bila dah nak masuk anak 2 ni dan umur pun dah 30an baru terfikir betul gak apa makcik tu cakap......badan nak pakai lama....sobsob....

Dalam set besalin tu yang penting boleh kuruskan badan aku, penjagaan dalaman, bagi luka cepat sembuh, boleh memberi tenaga dan tak mengganggu penyusuan aku nanti.....

Melalui apa yang aku google, memang banyak sangat set bersalin yang ada kat pasaran sekarang.....yang murah, yang mahal, yang lengkap, yang boleh beli loose....tinggal nak pilih je.....dan yang penting kesanggupan aku nak pakai je.....sebab ada yang jenis kena bancuh (leceh), jenis pil (ni aku takde hal), jenis serbuk teh (minum....gulp)...

Tapi takpe la...demi untuk kurus dan tak nak cik abang lari, akan kugagahkan jua......gittuewww......


bestnya semua orang buatkan......:)


P/s: Ada sesape boleh recommend ke set bersalin yang bagus?


13 org syg adam:

Kakzakie said...

Kakak anak sulung dulu 17 tahun dulu tau guna mustika ratu, masuk anak ke dua (14 tahun dulu) kakak guna Amway dan anak bungsu (10 tahun dulu) juga kakak guna set Amway. Amway siap ada bengkung tau aanie...

Suhaila Zahari said...

Saya pun sampai skrg xtau yg mne yg sesuai..tp masa berpantang aritu makan shaklee..mmg rasa bertenaga.

syawalsimpsons said...

pada sue tanamera pon nampak ok gak

Qhaifa Nur said...

macam kak nur... makcik bidan...ambil set kat dia saja..buat sendiri aanie..
sekarang ni pilihan dah banyak...senang nak buat pilihan kan

aanie said...

kakzakie: ok x amway? amway mmg dlm list yg sy nak....tinggal nak cari kwn2 yg blh bg member price je...hehe...

suhaila: masa pregnant skrg ni sy mkn shaklee...tp masa pantang xtau nak guna jgk ke x...

sue: penah dgr gak psl tanamera...

kak nur: skrg ni yg mkck bidan punye pun dah mahal kan kak...

Aju Mohit said...

aju dulu pakai nona roguy tp tak amik stu set tu aanie, aju beli krim barut, myk sapu, pil phytonatal, sebab pil tu mudah nak buang iar besor sbb tu yg paling fobia dlm berpantang owhh

Cho Zila said...

akak tak guna per2 sebabnyer dalam pantang ada darah tinggi.. mak bidan akak tak bagi memandai makan jamu... so dia buatkan untuk akak...

Myra Jay said...

Kalau myra proposed set bersalin dari Shaklee la, so far ada 2 org memb (beli dengan Myra) set bersalin alhamdulillah elok, badan kurus + susu banyak :)

Yg penting jagaan dalaman kan :D

aanie said...

aju: same la....mmg fobia sgt dgn sembelit....nangis2 dlm toilet...seksa...

cho zila: oo..darah tinggi xleh mkn jamu ek...sb panas agaknya kot...

myra: dlu amik shaklee lepas pantang sb nak breatfeed...

Kyla Pearlisha said...

salam perkenalan.Hmmm kne makan jamu juga ke ??? tp ramai kwn sy yg suggestkan set bersalin sendayu tinggi/bgus katanya.

eynda said...

Tak pernah ambik satu set ... tapi memang guna Jamu nona roguy setiap kali berpantang... supplement lain macam jelly gamat...air gamat... pati ikan haruan...pil ikan haruan... sebab bersalin cara ceaser...

~MommyAqilMedina~ said...

Macam aida..after Medina ,aida rasa set bersalin ni dah tak penting sangat..sebab kalau beli set,kalau ade item yang kita tak pakai, dah rasa membazir pulak..Hari tu Medina pro longed jaundice..semua pil tak boleh makan, semua herba tak boleh guna...membazir je rasa..huhuhu

Fiza Rahman said...

Macam saya. Masa anak 1st pakai amway. Tapi rasa rugi beli sebab tak pakai semua pon. Yang tertentu jer pakai.

2nd pakai brand campur2. Bila somi yg beli kan, main bedal jer.

3rd pakai set shaklee. Memang superb. susu banyak. Badan cergas. Tido lambat, bangun cepat tapi badan tak letih. Berpantang plak sendiri. Semua kena buat sendiri. Pantang x sampai 20 hari dah drive keta amik anak kat tadika.

Tapi pantang traditional pon buat juga tau. Mcm berbengkung. Sapu minyak panas kat badan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mama & Abah

Adam Hakeem

Our Baby