09 January 2012

Table top konkrit

Actually dah lama siap table top ni.....dah siap rasmi dah dapur baru....tapi sebab malas nak transfer gambar....eh, bukan aku pun tukang transfer....aku tukang hulur je kat hubby suruh dia transfer...kekeke....

Baru 2 hari pakai dapur baru.....rasa macam seronok je masak walaupun masa mula-mula rasmi tu agak kelam-kabut jugak sebab barang-barang dapur macam periuk, kuali, etc semua duk dalam kotak lagi.....nak pakai baru amik dan basuh satu-satu.....

Tapi sekarang pun masih kelam-kabut jugak sebab kitchen cabinet belum buat lagi.....barang-barang pun letak merata-rata....pening aku tengok....minggu lepas kontraktor dah datang ukur...tapi dia datang pasang lepas raya cina sebab dia punya jadual sebelum raya cina dah penuh.....biasalah, cina kan raya lama.....tapi dia dah janji habis je raya, first day dia datang pasang umah aku dulu.....


proses membuat rangka table top concrete...

Aku buat table top konkrit sebab ia lebih kukuh.....bak kata sorang kontraktor tu, kalau gajah duduk pun tak runtuh......kekeke.....lagi satu yang aku suka pasal konkrit ni kalau kena air pun tak kembang....kita nak pakai table top ni untuk jangka masa lama....bukan tukar tiap-tiap tahun macam tukar langsir..... 

Table top aku amik dengan orang lain sebab dia paling murah.....kontraktor kc aku tu dia amik mahal sangat....aku duk survey orang lain pun mahal gak.....waimaaaa, aku tanya indon sekalipun dia amik dekat 2 ribu gak....melampau....mengalahkan warganegara lak nak demand-demand.....


 dah mula pasang tiles lak....aku pakai tiles 2x2 kaki kat bahagian atas....tapi bahagian bawah tiles 1 kaki je.....

Disebabkan kami dah duduk kat rumah tu, maka kami boleh tengok progress keje diorang tiap-tiap hari......

sekarang dah buat bahagian bawah lak.....scary tengok batang paip tu duk macam tuh.....tapi nasib baik masa aku balik tu dah takde macam tu.....gambar-gambar semua hubby yang amik...sebab dia yang rajin balik tengok.....


bila aku balik dah siap pasang tiles dah.....
sebab apa meja ni dipanggil table top? sebab di atas meja (table) ada sabun TOP.....kekeke.....(macam kena lak)


hari berikutnya dah siap pasang paip di sinki dan dapur.....kiranya ni dah settle la.....cun tak?? hehe....


 diserikan lagi dengan budak demok ni.......^_^


close-up sikit dapur masterchef mama adam ni......


Dah alang-alang diorang buat table top tu, aku suruh la diorang pasang tiles kat yard, balkoni dan depan umah.....sebab kalau tak buat sekarang, lepas ni confirm tak terbuat.....leceh duk apartment sebab terpaksa bancuh simen dalam umah.....macam kitorang, tiap kali balik umah kena mop lantai sebab berhabuk yang amat.....tapi nasib baik hubby rajin...dia la yang mop lantai...aku balik dah bersih dah....hohoho.....


yard.....kat sini la tempat diorang bancuh simen......sedih tengok dinding aku kena percikan simen ituuu.....nasib baik kat yard belakang......buat letak mesin basuh je....

Kos untuk buat table top konkrit ni ialah RM1300 untuk 10.5 kaki.......

Sekian entri menayang saya......^_^
Tunggu edisi kitchen cabinet lak lepas raya cina.....


Update: 
Sebab dah ramai mintak no contact kontraktor ni, aku bagi la....
Ni blog dia ye: Zestmark (boleh search kat google)
Tapi, aku tak jamin kualitinya ye.....boleh tengok kat entri ni.....



75 org syg adam:

fiza said...

Nampak kemas. Harga pon murah.

Izan Ishak said...

cantiknya table top tu aanie. lepas ni mesti lagi berseri2 lepas siap pasang semuanya kan. nak masak2 pun happy aje!

Qhaifa Nur said...

cantiklah...suka gak table top ni nampak kemas dapur jadinya...

chiah_ismile said...

cntik...tp mhal gak eak kak wat table top..segitu je da 1300..haish!

MamaYatie said...

kalo tengok ruang dapur anie,lebih kurang jer umah saya..duk pikir2 gak ni, nak wat ke tak tabletop..

hoho..sabun top! wakaka

ajumohit said...

Wahhh Aanie tgh mood rajin masakla ye skrg ni, heheeh leh join master chef next year, aanie nnti emel alamat Kat Aju ye, mekasih byk2 kt fm kiut tu!!! ajumohit@yahoo.com tq!!!!

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

wah lps raya cina nnt mesti lg semangat masterchef aanie nk memasak kt dapor hehe

Myra Jay said...

Cantik..Nama pun sesuai je :) TABLE TOP :)

Tak sabar nak tengok lemari baru ;)

Ijah EmoTemo said...

wah makin syok la nk memasak pasni heheh

kaklong said...

nanti raya,kaklong pulak dtg rumah aanie,nak tgk life kitchen cabinet...heheheh!

azam said...

nice...cantik...saya pun belum buat lagi dapur nyer part ni....

masak kat luar je.....hehehehe

wan nurul hezrina said...

wah mendesign umah=)oklah dapurtuh suka tgk.nnt bleh masak sedap2 lagi bg cik abe make=)

aanie said...

@fiza

em, ok la hasil keje diorang ni....

aanie said...

@Izan Ishak

hehe..x sabar nak tunggu raya cina tau...

aanie said...

@Qhaifa Nur

tu la....mmg nampak kemas...nanti dah ada kc blh sorok semua benda kat dlm tu...hehe..

aanie said...

@chiah_ismile

memang mahal dik table top ni....tu belum campur kitchen cabinet lagi...maunya 4-5k habis kat situ je...

aanie said...

@MamaYatie

kena buat!!kekeke...paksa org lak...
xde la...bg saya kena ada table top sb nmpk kemas skit...lagipun nak beli rak dapur yg dah siap tu pun mahal gak....kalau buat camni lagi nampak cantik dapur kita....

aanie said...

@ajumohit

hahaha..x layak langsung nak masuk masterchef....nanti kang setiap kali dpt cabaran, nangis dulu sb xleh buat...hahaha...

aanie said...

@Rina AVAIL a.k.a Cik Betty

tu yg x sabar nak tunggu raya cina ni..hehe..

aanie said...

@Myra Jay

haha, akak pun x sabar jugak ni....

aanie said...

@Ijah EmoTemo

bersemangat je kan...hehe....

aanie said...

@kaklong

hehe..boleh....:)

aanie said...

@azam

masak kat luar lagi senang....order je...siappp...

aanie said...

@wan nurul hezrina

pasni sibuk la cari resepi baru...hehe...

Cik Rose Cute said...

Sinki gan paip tue...sama ler gan umah kita hihihi

MARIA LIZA said...

makin semangatlah Puan Aanie kita ni memasak di dapur...Kenduri umah baru jgn lupe jemput dtg umah yek...

LYAfrina said...

bbaloi-baloi.. mmg kemas kat dpur klo psang kabinet..

LYAfrina said...
This comment has been removed by a blog administrator.
eB ezrin said...

kesan simen tuh kalo x srh drg cuci, musti x cuci la kan? grrrrrr

akiratoriza said...

dah dapat tabel top cantik harus rajin main masak2 nih hehehehe.....

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam aanie..selamat tahun baru 2012.dah ada dapo baru ni,lg semangat lar nk masak memasak yer..cantikkkk

noor said...

mrhlah kamu buat...kalau dh ada table top nmpk kemas kan

Kakzakie said...

Semangat mencanak nak selalu masak ye aanie. Masa renovate memang letih sebab habuk kan...

Areyou said...

Salam...
Kalau nak mntk contact org bt table top blh?

Amy Syaquena said...

harga boleh tahan , haisl kerja pun nampak kemas..wah lepas ni makin rajin la cik kak kita berperang dengan kuali hehe...

Areyou said...

Salam..

Thanks bagi info tu...nak tanya jugak ivan bagi harga sekaki brp kl kita dah ada table top utk base tu...saya ada msg dia semlm...smpi hari ni blom reply lagi...tq

d_LA said...

bestnye dapur masterchef mu..nt dh siap cabinet lg cun weh..selambe giler hubby mu amik gmbr tukang psg table top mu ni..femes weh, msk lam blog lg..

cikpuanhady said...

waa..mesti bila dah letak cabinet lagi cun kan..

p/s : mood cgl tak mai lg ke..bnyk ditag tu..ekeke..

aanie said...

@Cik Rose Cute

ooo ye ke?? senang kan ada 2 sinki....hehe.....

aanie said...

@MARIA LIZA

insya-Allah, akan jemput sesapa yg sudi...:)

aanie said...

@LYAfrina

tu la, sumbat je segala benda kat dalam tu....

aanie said...

@eB ezrin

memang pon....huhuhu.....

aanie said...

@akiratoriza

hehe...memang bersemangat waja je.....

aanie said...

@♥♥azatiesayang ♥♥

slmt thn baru kak atie...semangat!!!

aanie said...

@noor

a'ah....nak masak pun senang..teratur...

aanie said...

@Kakzakie

tu la kak..tiap2 hari kena mop....

aanie said...

@Areyou

dah reply kat blog ayu....

aanie said...

@Amy Syaquena

hahaha....insya-Allah....

aanie said...

@Areyou

x sure...kena check balik...

aanie said...

@d_LA

tu la...dia kata dia amik gambar tu utk aku buh dlm blog la....hehe....

aanie said...

@cikpuanhady

insya-Allah, cun....hehe....

mood kelaut lagiii...uwaaaa....

Liza said...

Aanie, dah dpt dapur baru yer? Liza bz apa ntah hritu, lupa lak nak cari nama kedai kat Puching tu.. Huhu..Sorry....

Tahniah dpt dapur baru. Kerap2 erasap lah lps nihh

Anonymous said...

salam..sy org luar..sy tgh mencari org buat table top..yg sy dpt sume mahal2..pening pala...hihihi...bole x sy nk no.telepon org yg wt table top nie..urgent sngt...time kaseh..haslina, k.l.

Anonymous said...

slm akak...sy haslina..sy ader komen sblom nie...sy sngt memerlukan no. telefon kontraktor yg buat table top akak nie..akak bole anta kt email sy..yna_adiosdbk510@yahoo.com..berharap sngt..time kaseh..:)

Hidayah said...

saya pun nak no contact kontraktor tu.. :) email saya tg.nurhidayah@gmail.com

Anonymous said...

Siapa nama contractor yg buat table top tu?saya nak no contact dorg bole tak? email sy syasya_syarme@yahoo.com. thanks

Ninna said...

Table top dengan kabinet boleh cari asing2 ye.. Okey, lepas ni kene buat servey macamni jugak lah nak pasang dapur nanti.. Waaaa..aaa makinpening la gamaknya saya nanti.. Huihuihui, tapi terima kasih ye bagitaw harga, pahni leh lepuk mana kontraktor yg letak harga mahal2 untuk ukuran macam tu..
Anyway, selamat masak!! Hehe

Anonymous said...

I pernah jumpa indon yang offer RM120 sekaki siap ngan jubin sekali (tapi jubin x leh pilih )

Anonymous said...

salam.awak punya table top rm1300 tu dah include dengan singki 2mangkuk Dan tiles atas bawah ke?.coz umah kita nanti. pun saiz L-shape 5x5feet gak. pm me tt ya.nak compare harga.coz I think after siap table top.just nak tempah pintu 3g and pasang sendiri je pintu kat table top tu.murah sikit rasanya.

aanie said...

@Anonymous

nak pm katne ye?

harga table top tu x termasuk sinki...sinki kena beli sendiri....tapi tiles dah include....

kalau pandai pasang, boleh je kot....:)

Anonymous said...

mekasih ya kerana cepak replay! pm kat sini pon ok gak :-) oh rm1300. include tiles yg 2x2 kira murah la.. la.la.la la. warna dia boleh pilih tak? coz I minat colour hitam. oh si singki yang 2mangkuk tu u beli kat mana and berapa rm? yg pintu cabinet tu I rasa boleh D.I.Y sendiri je coz just nak pasang pintu je bawah table top tu. :-) he.he. coz memang jenis suka d.I.y sokmo.

Anonymous said...

baguih aa blog ni. saya musti pileyyyy! (perosak bahasa betul aka ni)

aanie said...

@Anonymous

a'ah, dah include tiles atas dan bawah.....tiles blh pilih nak kaler apa....sinki tu suami sy beli kat kedai hardware biasa je....x sure lak harga dia....

Anonymous said...

aye dah emeil dah email dah kontraktor tu,tanya about harga untuk buat table top 5x5feet. but dia bagi harga rm1800 include tile,not include sinki. maybe sebab lokasi damansara damai jauh dari tempat mereka kot. so I think nak try yg indon rm120 sekaki include tu je nanti,coz dia pun dah lama experience buat kerja2 macam tu.cuma ambil murah sebab kerja sendiri lani, x perlu bagi tokey makan lagi. indontu nampak cam baik Jew!!

Nad @ MamaZN said...

salam kenal :)

saya tgk dapur mama adam tu
teringat pulak kejadian dapur adik saya
buat kenduri, masak sendri, pakai periuk besar...
time tu nak masak agar kot, guna air banyak periuk jadi berat
terus terjelupus ke bawah!
penahan dapur tak mampu tampung berat periuk yg besar dan berat tu...
huhu!

muhamad said...

salam..
boleh berikan no contact indon yang buat table top tu tak?
- thanx - lutfi041@gmail.com

shashi kumar sandhakumarin said...

salam cik aye..nak minta num hp tukang indon tu pls...terima kasih tak terhingga...email saya kireken3797@gmail.com

heder satilan said...

UBAHSUAI RUMAH area Bangi, Kajang, Cheras,
Serdang, puchong (Selangor/KL) Sambung dapur,
parking, ikat batu, pasang tile, mengecat, plaster,
plaster siling, kayu, meja dapur/table top, paip DLL.
Hubungi: 0173967406 khaidir (facebook.com/
HederRenovationHouse) fan pages

tukang renovation said...

kos tabletop konkrit sekaki : 120
sila email:nazarabdi959@yahoo.com
call us:0162145413 (nazar)tq

Ummu Umair Qayyum said...

salam kak... very nice and murah... bebaloi... ngah survey ni...

http://nukilan-mutiarahati.blogspot.com/

Anonymous said...

Saper2 yang nak nombor Indon yang buat table top tu boleh emeil saya. Nombor telefon dia sye masih save lagi. Tahun lepas 2012 dia offer pada sye 120sekaki macam tu lah tapi tulis 2kaki tak leh pilih. But sekarang Maybe harganya dah naik rasanya. Emeil saya adikchiek@yahoo.com.my

Aye said...

Yg Indon ni Insyaallah dia jenis jaga costomer dia. Boleh lah jumpa dulu dia. Kalau dia tak ada job sendiri dia akan ikut tokey buat job lain. Mcam2 macam kerja dia boleh buat,cat,pasang toilet,baiki bumbung. Nama dia supri. Aye jumpa dia pun dari mudah my tu. Bukan dia yg masuk kan iklan tapi costomer yg pernah panggil dia cat rumah yg tolong advertise kan dia sebab berpuas hati ngan kerja dia. Try lah contac no dia. Dia duk di Damansara damai

Siyo said...

Menyediakan Perkhidmatan Renovation, Harga Berpatutan Kualiti, Cepat, Kemas & pasti Memuaskan..
Renovation - Decking -
Ceramic Tiles - Plaster Ceiling -
Kolam Hiasan - Service

Kos Membina Table Top said...

RM 120/Kaki bina Table Top
Include Tiles 60"x60"

Ayueid Imannur Ghadzali said...

Salam....berapa no org yg tukang Buat tu ye?dok damansara damai ye kak?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mama & Abah

Adam Hakeem

Our Baby