19 December 2011

Dapur Masterchef Mama Adam

Assalamualaikum.....

Nak update pasal rumah baru lagi....hehe...

Memandangkan esok kami dah nak buat table top, maka misi mencari dapur gas terpaksa diteruskan lagi....lama betul kami survey untuk beli sesuatu benda untuk rumah baru ni....ye la, untuk cari yang paling affordable bagi kami.....kami pun bukanlah orang yang senang......jadi, perlu menggunakan bajet yang ada sebaik mungkin....

Aku berminat dengan dapur kaca.....zaman sekarang kan semua pakai dapur camni.....lagipun kan nak buat kitchen cabinet, sesuai sangat la pakai dapur camtu....memula risau gak, takut hubby tak bagi green light.....maklumlah, aku kan rajin masak....tapi tak sangka, dia pun sibuk gak g survey dapur ni...hehe....

Kami beli brand Elba je.....sebab kawan-kawan dan makcik aku pun suggest brand ni je.....dia tak murah dan tak mahal sangat.....tak payah la nak mimpi beli brand macam Rubine, Fagor,  Electrolux dsb tuh yang rege ratus-ratus, ribu-ribu....

Lagipun kalau korang perasan, masterchef pun pakai dapur ni....cuma bezanya diorang pakai 3 tungku.....tapi aku pakai 2 tungku cukuplah.....bukannya sempat nak masak 3 masakan sekaligus.....setakat goreng ikan kering dan telur dadar je pun......^_^

Inilah dapur masterchef mama adam......hehe.....
Elba Tempered Glass Hob....



 ini macam dapur masterchef.....ada 3 tungku....tapi tak smart la letak camni.....



 bila ada kitchen cabinet, kena la letak camni......cantik kan??
bayangkan ni dapur aku.....tiap-tiap hari masak.....hohohoh....


Setakat yang aku dok survey tu, harga dapur kat hypermarket macam Jusco, Carrefour, Giant lagi murah dari kedai-kedai letrik biasa.....dalam RM300+ gak beza dia......banyak tuuuu.....pelik aku....dah tu memang aku beli kat jusco la....boleh tambah point....ahakz...


P/s: Semua gambar google.....dapur duk dalam kotak lagi.....bau kedai lagi....
P/s: Berangan nak beli kuali Tefal lak.....terpengaruh dengan iklan yang kuali tak melekat tuuu...

31 org syg adam:

azam said...

:) bila dapur besar seronok sikit masak

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

dulu masa memula beli umah theyols kasi pakej free kitchen cabinet or free 3 buah aircon last weols decide ambil kitchen cabinet set...color oren nk coklat....just letak dapur jer kat sini.....save bujet dalam 3K kat tue ngeee

kaklong said...

aanie pasang kitchen cabinet eh?
cantik..nak masak pun ada semangat..heheheh!

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

hihi..sy paham keterujaan aanie sbb sy pon ms baru siap kabinet pon camtu gak..


sy ada sebijik kuali tefal tu..samalah terpengaruh dgn iklan hihi

Princess Nur said...

lepas ni musti mama adam rajin main masak2 kat dapur baru tu ;)

ajumohit said...

Bestnya dpt KC Gini aanie, hari2 lap tak masaklah sbb syg nak Kotorkan KC hihi...dapur tu sesuaii sgt aanie

Kakzakie said...

Kakak sekarang guna yg 3 mata burner cepat sikit nak siap masa memasak....

Qhaifa Nur said...

masa buat kabinet ari tu ada pasang jenis ni tapi bila nak masak ada bau gas...tiggal gitu aja sayang sangat...

aanie said...

@azam

hehe...senang nak bersilat kat dapur....

aanie said...

@☆*♥L@dy @yU♥*☆

kc mahal dah skrg....dlm 4-5k...
kalau sy pun pilih kc...sb pakai air cond rugi letrik..hehe....

aanie said...

@kaklong

insya-Allah pasang.....
hehe..dah membuak-buak dah ni nak masak...kekeke....

aanie said...

@Rina AVAIL a.k.a Cik Betty

hehe..benda baru memang camtu....excited terlebih....

tefal mahal kan? huhu...

aanie said...

@Princess Nur

hahaha...terpaksa la rajinkan diri...

aanie said...

@ajumohit

hehe..tu la...bila dah cantik ni rasa syg lak nak guna..muahaha....

aanie said...

@Kakzakie

kakak dah terer...sy masih merangkak lagi...nak masak pun kena baca resepi dulu....hahaha...malu jerk..

aanie said...

@Qhaifa Nur

ye ke? nape ek? x check ke?

sahromnasrudin said...

mati2 sy ingat tue dapur awk...cepatnya siap huhuhhhh

eB ezrin said...

canteknyer kitchen kabinet tuh. suker :)

aanie said...

@sahromnasrudin

hehe..ye ke? syoknya kalau tu dapur sy....
esok baru orang tu dtg buat table top....xtau bape hari siap sb buat konkrit...

aanie said...

@eB ezrin

cantik kan?? aanie pun suka...tp nak kaler merah ang ang...heheh...

bujal X said...

kat carefour tengah promosi tefal!

aanie said...

@bujal X

dah promosi pun mahal lagi....jusco pun tengah sale gak ni...
tengok la kalo ada duit lebih boleh la beli..huhu.....

Myra Jay said...

Kalau lah punya dapur seperti itu alangkah bahagianya :)

Alin Marlini said...

yg no. 1 tu sama ngan dapur master chef alin marlini...hehehehehe

anie ada TAG http://cinta-matahariku.blogspot.com/2011/12/ladies-photographer-giveaway.html

untuk anie..

MamaYatie said...

waaa..tantek la kitchen dia pas ni...rajin2 masak yer..hihi

zareliqa afiqa said...

kakau dapat kitchen macam ni tiap2 arie rajin masak.hehehe

d_LA said...

aku pun berangan gak ni, nt mu masak sedap2, ajak aku gi rmh mu..hehehe..comey weh dapur gitu..

Cik Rose Cute said...

cantik la..design dapur tue...I LIKE hihihi..

Anonymous said...

Tapi jenis kaca cepat pecah..mmg cantik..dah kena pecah seribu..tngh cari stainless steel plk

Hanis said...

salam..nak tanya, ok x dapur elba 2? saya tengah buat survey utk dapur. tq

aanie said...

hanis: setakat yg sy guna sampai hari ni alhamdulillah ok lagi...takde masalah...:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mama & Abah

Adam Hakeem

Our Baby