09 July 2012

Giliran adam lak kena Chicken pox

Masa amik adam kat nursery jumaat lepas, pengasuh adam bagitau ada bintik-bintik merah kat badan adam......pelik jap sebab pagi tadi masa hantar ok je....aku dah cuak dah....jangan la chicken pox....sekali g klinik, memang confirm chicken pox....

Hari ni aku keje sebab hubby ada kat rumah......esok hingga seterusnya giliran aku lak sebab malam ni dia dah nak bertolak ke jb.....huhu....kuatkanlah semangat aku untuk menjaga adam....

Aku ni tak tahu sangat petua-petua orang tua.....cuma doktor nasihatkan yang penting kena mandi (orang tua-tua tak bagi mandi).....tapi aku bagi mandi sikit-sikit je sebab adam sejak kena CP ni tak suka mandi.....biasanya pantang ajak mandi.....

Semalam MIL bagitau JANGAN bagi makan TELUR dan KICAP takut berparut......TAPI, dah termakan punnn......huwaaaa.....dah tu je yang dia selera nak makan.....lepas ni no no no.....tapi doktor kata takpe sebab dia kecik lagi.....dah besar nanti parut dia akan hilang.....harap-harapnya begitulah.....

Ada tak kawan-kawan blogger yang tahu petua-petua merawat chicken pox ni? kalau ada, komen kat sini ye.....dan rasa-rasanya ada yang buat entri pasal ni....kalau boleh, letak la link entri korang tu ye.....TQ in advance......


terimalah saranghae dari adam.......^_^



15 org syg adam:

Aju Mohit said...

alahai ciannya adam, moga cepat sembuh ye adam, http://www.ajumohit.com/daun-semambu-mengubati-chicken-pox.html, entry tu ada tunjuk gmbr daun semambu tu, kat rumah india byk biasanya..make sure kerap letakkan ubat ye aanie.

syawalsimpsons said...

alahai adam ciannyer..takpe..janji muka ada sinyummmm

*azni* said...

alamak!kena jgk ker?mental si ibu kena kuat bila anak kena cp ni..azni aritu bersilih ganti,lps adik abg lak kena..dh jd mata panda dah..a'ah,mmg kena mandikan..telur n seafood takleh bg sbb tkt gatal..lg 1 org kata jgn kena ujan,taktau la nape..nnt lps mandi sapu calamine lotion n biarkan pakai diapers je..

Ijah EmoTemo said...

alahai kesian adam...ijah dulu kena masa darjah 5 :/ stress sgt. mmg byk pantang larang tp lupa dah apa dia -__-'

☆♥L@dy @yU♥☆ said...

Seksa nyer kena CP ni
Minum air kelapa muda kasi biji tu kuar semua
Mkn kena pantang
Get well soon Adam

eB said...

tgh musim kan? kat spital rituh, ramai yg kena...

Kakzakie said...

Petua keluarga kakak aanie: -

1. Minum air kepala muda bagi semua keluar
2. Cari daun semambu (biasa kalau org India tahu) alas buat tidur dia
3. Ubat sapu dari klinik pun kena sapu rata-rata. Jgn titik-titik pada yg ada saje tau..

Moga adam cepat sembuh, kesianlah sebab gatal. Jgn garu guna kuku, ambil sikat lama pelan-pelan garukan...

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

tak tahule..apa2 pun moga dam cepat sembuh ye

kaklong said...

bak kata doktor dadyziyyad,tak semesti nya air kelapa,air 100plus pun blh gak...

ieedaz @ mama_isha said...

alahai cian adam, moga cepat sembuh yer adam..

wan nurul hezrina said...

nurul baru pas kena anak beranak.hubbyjer tak kena..kata org mandi dengan daun semambu..

kalau org tua dulu kata elakkan dr menggoreng kat rumah tujuannya supaya lekas sembuh,jgn mkn benda2 goreng.telur ayam udang takut gatal..kicappun..

kena kerap letak calamine li=otion nak elakkan gatal.adam berjangkit siapa?

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

get well soon adam!!!

Huda said...

siannye adam..moga lekas sembuhnya..huda dulu penah kena masa kat uni..minum air kelapa dgn daun semambu tu alas tmpt tido..makan sup2 je..no goreng2 org kata..ikut je la, time tu blurr2 :)

che'pi said...

cian adam... erm.. xpe la mama adam... betul kata doktor.. sy dulu kena nyakit ni jgk time darjah 4 ... masuk form 1 dah x nampak dah parut.. jangan risau la....kulit ni.. masa penyembuhan dia ambil masa setahun untuk kembali pulih asal...

mona said...

salam ziarah ^_^

mcm commentor seblum ni kata guna daun semambu kan, tp utk sy, daun semambu tu membuatkan bdn sy jd rasa miang2 huhuhu. sy tak tahan betul tidur beralaskan daun tu mase kene c.pox bulan 4 aritu, so sy remove daun tu dan mase tu cuma bertawakal supaya sy sembuh sendiri tanpa bantuan daun tu. sebab tak tahan sgt2 gatal bdn bile kene daun tu. alhamdulillah tak kena kat anak2 kalo x lagi haru nak menjage diri sendiri lg, nk jg anak lg... huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mama & Abah

Adam Hakeem

Our Baby