06 December 2011

Kisah pindah rumah | mood: bengang

Amaran: entri ni banyak sumpah seranah.....kalau tak sanggup, tak yah baca......aku just nak luahkan perasaan je ni.....

<
<
<

Ada bran ke??

Ahad lepas kami pindah umah.....agak perit jugak pindah umah baru ni.....macam-macam hal berlaku....kami pindah ni pun secara tergesa-gesa......sebab kalau nak ikutkan kami kena duduk umah lama dalam sehari dua lagi sebab rumah baru tak pasang lampu dan kipas lagi.....

Ye, memang dah bulan baru...kitorang memang dah kena berambus...tapi, hubby dah bagitahu owner yang kitorang mungkin duduk dalam 2,3 hari lagi sementara tunggu lori....(kitorang nak tompang tu pun bukannya pakai modal air liur je....kitorang akan hulur jugak la beberapa sen).....

Tapiiiiii, sabtu lepas, owner yang macam gampang tu macam dah suruh kitorang keluar.....paksa-paksa kitorang balik bukak pintu rumah sebab dia nak pasang kipas......time tu kitorang keluar cari barang.....ha, pasal kipas tu satu hal...

Dulu masa aku mula-mula nak menyewa kat situ, aku dah mintak kipas untuk master bedroom...tapi, tak dilayan...macam-macam alasan......tak de plug la, kena buat wiring la....tapi ni alih-alih, semua bilik boleh pulak letak kipas... pu*&@#!!!!

Balik je umah, kitorang terus packing.....lantak la dia nak pasang kipas ke, nak terlentang kat situ.....sambil packing, sambil sumpah seranah dia.....aku tak leh tengok muka dia.....bengang tahap atas.....lagi tambah bengang kitorang, dia siap pegi mengumpat lagi dengan jiran depan umah.....hey, aku memang tak bleh tahan....teringin nak tampar......dah ku babikan dia dah....macam celaka.....

Dia ingat aku ni duduk merempat ke apa? bayar la woi!!! kitorang bayar sewa on-time.....tak penah lewat bayar.....tak penah mintak kurang.....tak penah suruh dia baiki apa-apa kerosakan.....pendek kata tak de masalah la.....ni dia nak buat taik lak...

Dah la pasang kipas sebijik je berjam-jam....berbulu mata aku tengok dia ke hulu ke hilir....setitik air pun aku tak pelawa.....lantak la, buat la macam umah sendiri ek......kalau aku buat kang, aku tambah perisa lak.....lepas siap kipas sebijik tu baru la diorang berambus....


Esoknya pagi-pagi lagi kitorang dah panggil lori mana-mana yang available.....upah orang myanmar angkat barang....tak kira dah berapa hengget pun.....tak kisah la rumah baru tak de api lagi punnnnnnn.....janji dapat berambus dengan segera...

Dah siap angkut semua, kitorang keluar cari barang-barang untuk paip, air dll....balik umah dah gelap sebab time tu hujan lebat....jadi hubby tak sempat pasang lampu.....cari lampu tidur, tapi tak jumpa....last-last, packing barang pegi check-in hotel je....sebab takut adam meragam dalam gelap....time tu pun dah rasa flat dah....nak tido je rasa....

Hari isnin semalam aku terpaksa EL sebab nak kemas rumah....malam tadi rumah kitorang disinari lampu tidur je sebab orang buat wiring tu tak boleh datang lak....nasib baik dah siap pasang astro....ada la cahaya extra dari tv....

Adam lak meragam sikit malam tadi...lepas solat isyak, aku baca yasin....mintak dijauhkan dari segala keburukan....

Huhu, sekian....

25 org syg adam:

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

kenapa owner rumah sewa tu? meroyan kut?


xpalah..sabar ya..ujian agaknya..apa-apa pon lega kan dh masuk rumah sendiri..slow-slow siapkan mana yg perlu..

Zana Nordin said...

aduhai...tak patut betul ler owner rumah tu buat macam tu...tak bertimbang rasa langsung
even kita nie penyewa jer pun...at least hormat lah kan..

alahai..alhamdulillah
selama nie menyewa rumah yg owner nya bertimbang rasa....

selamat duduk rumah baru k

Qhaifa Nur said...

tak sabor2 owner ni...geramnya
orang macam ni mesti tak boleh berkomprominya...

bujal X said...

kemain marah akak~~apapun tahniah sebab dapat rumah sendiri~~he~~

Izan Ishak said...

sabar jelah dgn owner umah macam tu ye aanie. tak bertimbang rasa langsung. kot ye pun nak pasang kipas, tak boleh ke tunggu lepas org dah pindah....

takpelah aanie..at least dah lega, dah dpt dok umah sendiri....

ajumohit said...

Aanie, eiii geramnya dgn tuan tanah kedaung tu, mmg nak kene penampar tu, mulut jahat betul. Mmg xde hati budi, biarlah xde org nk sewa Umah tu, klu Ada pun biar dia dpt penyewa yang sama kpla mcm dia, Allah tu adil aanie, siannya bygkan masuk Umah baru xde lampu, takpe aanie Ada hikmahnya ni

MamaYatie said...

apasal owner tu?takut korang lari gitu kot.hek ela..kan dah lama duduk situ...apa da...

sabor yer...takper2 pas ni aman dah duk umah sendiri...tak kisah dah nak wat cane, deko cane suka ati...

sahromnasrudin said...

saya baca entri nie saya memahami perasaan awak sebab sy pernah alaminya dahulu...mmg owner rumah nie kejam kan..buat kita mcm sampah masyarakat plak..yang tak tahan tue, siap citer dgn org sebelah menyebelah tue....

p/s: skrg nie owner umah sy dh jd segan dgn sy...bile jumpe mesti tegur huhuhuhh

mommyYen said...

alahai memang dugaan sungguh,sabar kan je yea.tp owner tu memang tak ptt betul lah..mana pegi nya rasa hormat dia,..aish..!

fiza said...

Apa punya tuan rumah lah, kurang ajar betul. Tahniah sbb dah ada rumah sendiri ☺☺. Memang penat pindah umah nih.

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ya ampun kalo ai jadik uols pow hangin 1 badan ni...mau kena simbah ngan air baru sedaq sket pow....cian uols...sure stress khen ....

aanie said...

@Rina AVAIL a.k.a Cik Betty

dia mmg dari dulu lagi meroyan..huhu...

thanx cik rina...

aanie said...

@Zana Nordin

thanx dear...ye la..kita bukannya x bayar kan....huhu...sumpah bengang...

aanie said...

@Qhaifa Nur

memang pun kak....tak menyempat....sakit hati....

aanie said...

@bujal X

hehe..sekali sekala marah2....
thanx bujal...

aanie said...

@Izan Ishak

itu la...sakit hati...macam nak suruh kitorang berambus cepat2 je...

alhamdulillah....thanx...:)

aanie said...

@ajumohit

insya-Allah..ada hikmahnya....

memang rasa nak tampar tp sb pk sabar..sabar...adam kecik lagi...

tp xpe, aanie dah ajar dia pun...biar dia rasa...tp jgn tanya aanie buat apa lak...hehe....

aanie said...

@MamaYatie

xde nya kitorang nak lari....bayar sewa kot...

hehe..thanx...x sabar nak deco2....

aanie said...

@sahromnasrudin

la ye ke? awk pun penah kena jugak?? tu la, x patut buat baik dgn org macam ni kan?

kalau sy jumpa dia, sy ludah je....itu kalau sy la...awk baik...awk mesti x buatnya...hehe...

kaklong said...

ieeeeee...sakit hati kaklong bacanya..hampeh ! punya tuan rumah!

Gen2Merah said...

mmg tuan rumah yang tak memahami tu.. bersabar ye...

MamaEma said...

ema pun akan sumpah seranah gak kalau tuan rumah kurang ajar camtu...owner tu nak duduk sendiri ke kat sana...

wahida said...

ish ish...tak patut betul buat penyewa mcm tu..

bukannya kita tak bayar, buat kita mcm tak de duit pulak, pastu siap dia mengumpat yg tak tahan tu...

wan nurul hezrina said...

dia buat mcm kita tak bayar umah dier plak..hangin jerkan?sabo jerlah ek..

cikpuanhady said...

perghh..takde budi bicara langsung..huhuh..takpola, sabor ajela dear..pasni tak mengadap muka dia dah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mama & Abah

Adam Hakeem

Our Baby