02 April 2013

Percubaan potty-training adam

kemain kau toilet bowl dia....


Weekend bulan lepas dah start ajar adam tak pakai pampers....sebelum ni pun dah cuba lama dah (masa dia baru pandai nak bercakap)....tapi adam tak reti lagi....selalu la tanya nak kencing ke tak? adam memang akan cakap nak....tapi bila dah g toilet, kadang-kadang kencing la....tapi selalunya tak kencing pun.......last-last dia terkucil kat ruang tamu gak......masa hari pertama ajar dulu, memang duk mengemop je la mama ni......sampaikan mama surrender......huwaaaaaa!!!!

Lepas beberapa bulan, sempena genap umur adam 3 tahun, mama try ajar lagi.....

Mama: Arini adam tak yah pakai pampers ye....kalau nak kencing, pegi toilet ye....." 
Adam: aaaa (sambil angguk)

Try tanya lagi nak tau dia paham ke tak.......

Mama: Kalau nak kencing pegi mana?
Adam: Toyet (toilet).....

Ok...dah paham le tu........


Tak lama lepas tu, mama tanya lagi......"nak kencing tak" dia kata nak.....terus g toilet......ok dah berjaya kencing....(satu kejayaan di situ)

Lepas tu mama g dapur.....nak masak lunch.....tengah khusyuk kat dapur tu terlupa nak tanya adam.....keluar je kat ruamg tamu nampak ada seluar adam.....hati dah berdebar-debar....suspen....apo kono eh jang??

Rupa-rupanya nampak dia kat toilet, baru lepas kencing.....siap dah basuh lagi.....wahhhhh!!! terharu.....budak bijak ni.....

Dalam 2 hari weekend tu ada jugak la terkucil kat ruang tamu.....tapi mama dengan penuh kesabaran mengemop lantai....sebab orang kata jangan marah anak kalau masa tengah belajar potty-training ni kan......



nak kena buat chart camni ke.....



So sekarang ni ajar adam potty-training time cuti je lah....tu pun time siang......dah jimat banyak pampers kat situ......cuma nak poo-poo je la dia belum pandai lagi......




saya dah besar!!



8 org syg adam:

*azni* said...

caiyok adam!izzul so far siang memang tak pakai diapers dah..tapi tapi kalau nak yak dia tak reti nak yak dlm bilik air..kena pakai diapers baru dia yak..hoho..

JaSSNaNi said...

uwaaaa.. adam dah bijak... clever boy.. syabas sbb berjaya juga ajar.. memang nak banyak kesabaran ni.. teruskan usaha ye dik..

Qhaifa Nur said...

betul tu, adam kan dah besar...

Cho Zila said...

betul tak leh marah2 n.... nanti jadi payah...
adam good boy.. pandai dah ... dah besar...

Kniedaz said...

Tak lama lagi giliran Yani dan Yana pulak..camna ye nak handle dua sekali? mmmm

~MommyAida~ said...

hihihi..aida dulu pun penuh kesabaran yang amat sangat nk train Aqil..kira Adam ni dah boleh dah free diapers time siang ni..jimat banyakk kan..lepas ni Adam boleh ber adik pulak..hihih

Kakzakie said...

Kena gigih lagi aanie. Kakak percaya Adam budak bijak dia boleh ikut punya..

Aju Mohit said...

pandainya adam gi toilet sendiri ye, bagus2 mmg terharu kan aanie, sib bek nmpk adam toilet, kalau tak nangis mamanya, gmbr last tu nmpk benar si adam dah besar owhhh apakah petanda mama sudah bersedia?? muahahahahah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mama & Abah

Adam Hakeem

Our Baby