29 February 2012

Wordless Wednesday | Kenapa komen ni jadi macam ni??


dah lain macam lak aku rasa.......



siap kena preview dulu baru boleh publish komen tu.....
huhu.....

Aku sorang je ke semua macam ni ek??


28 February 2012

Mari mencantikkan dapur......

.......yang dah sedia cantik (ayat tak bleh blah...muahahaha)......

Mulakan hari dengan senyuman.....dah tengahari pun....
Lupakan la kes pagi tadi.....

^_^

Perlu tak dapur yang cantik? bagi aku perlu.....sebab boleh menaikkan semangat untuk memasak......walaupun kadang-kadang tak naik-naik......bukanlah perlu cantik mana pun, tapi sedap mata memandang.....dah buat kitchen cabinet mahal-mahal, kena la jaga elok-elok.....

Ini projek minggu lepas......projek persendirian....maklumlah duk sorang.....

 pelapik kabinet dapur......
zaman sekarang punye corak.....polkadot.....
sebenarnya aku salah beli.....nak beli benda lain, tapi terbeli benda ni lak.....
aku tengok cantik, aku beli je la.....
dah tu semua tulisan jepun....
nasib baik ada guna gak...

benda ni datang dalam bentuk rolls.....
gigih aku ukur dan potong mengikut saiz......

 
buat lapik dalam drawer......pastu boleh la letak barang....
baru la tak kotor drawer kita.....gitewwww......
nanti nak pegi ikea beli spoon tray (kemain jauh)....


kat dalam kabinet pun aku letak gak.....
kat bahagian nak buat air, susu adam dsb.......


Bila hubby balik, aku suruh dia tampal benda ni lak kat dinding......
Konon ala-ala wallpaper la.....
Sebab aku tak suka tile yang sekarang.....tak cantik...hehe....

 tak cantik berseri-seri....



 bertukar!!!
ha, kan dah cantik sikit.....
bagi aku la....uhuk.....


gigih aku dan hubby menampal benda ni.....susah payah tu......hehe.....


Macam bagus.......

Pagi ni aku hangen betul dengan pompuan yang bawak kete mewah (la konon)......eksyen gile (macam action kamen).....


Aku tahan marah aku sampai terketar-ketar......
Kalau ikutkan nafsu amarah aku, nak je aku ajar pompuan tu....
Sabar....sabar...sabar.....

Aku pelik sebenarnya.....
Orang kaya macam ko pun kejar punch card gak ke?
Maknanya takde la kaya mana pun.....

Tak payah la nak berlagak sangat.....
Tak selamanya ko boleh pakai kete tu......
Esok lusa, Allah tarik balik rezeki ko.....
Baru padan muka.....

23 February 2012

G.E.N.I.U.S

Nak share kisah genius adam malam tadi......genius ke? genius la jugak....aminnnn......

Balik keje petang semalam, mama basuh baju.......sambil tu layan adam makan roti dan popok (kopok)......bila dah siap basuh, bawak la baju-baju tu kat ampaian.....biasanya budak tecik tu akan menyibuk sama...nak tolong mama sidai baju gak......tapi, pelik lak tengok dia tak ikut......

Tapi.....

Dia berlari ke dapur amik penyapu dan penyodok......apehal lak ni? mama jenguk tengok rupa-rupanya dia dah tumpahkan popok tu kat lantai.....banyak gak yang tumpah.....kononnya nak sapu la tu.....mama biarkan je la dia terkial-kial nak sapu.....mama bz nak sidai baju....hehe....

Bila mama dah siap sidai baju semua, tengok popok tu dah takde kat lantai......aik? mana peginya? takkan adam berjaya sapu semua? sekali mama check bakul sampah, memang confirm semua popok tu dah selamat masuk bakul sampah......macam mana proses membuang popok tu dari penyodok ke bakul sampah pun mama tak tahu....

Ya Allah, terharunya mama.......adam buat semua tu??? macam tak percaya......

Betul la orang kata, budak umur macam adam ni sangat pandai meniru perbuatan kita......


 tapi perangai duk dalam kotak ni tak tahu ikut perangai sape......ikut perangai abah kot...hikhik.....


 
 

22 February 2012

Wordless Wednesday | Langgar dinding la pulok

Assalamualaikum.....

Kelmarin amik adam kat nursery, pengasuh bagitau adam langgar dinding......
Katanya adam lari-lari lalu terlanggar bucu dinding......
huhu...dah la abah jauh.....

 kat ikan bakar fend lagi.....snap gambar ni terus send mms kat abah dia......serta-merta abah call.....risau keadaan anak kesayangan dia ni.....


 zoom in sikit....


Balik rumah, mama tanya adam.....
"Sakit ke??" (sambil tunjuk kat tempat berkenaan)
Adam kata..."em, kit" (sambil buat mengada-ngada sakit....hik..sebijik macam mama)
Mama tanya " sapa buat?"
Adam jawab...."wat" (sambil tunjuk kat bucu dinding)
Ok......bai....


Syukur adam dah boleh sampaikan apa yang berlaku.....cuma terkilan sebab....hmmm, entahlah.......

21 February 2012

5 Makanan penyebab kanser

Info ni aku dapat dari fb lecturer aku (jangan tak tau aku friend-friend dengan dia kat fb)....hiks...dia share info ni kat wall dia....disebabkan aku percaya dengan info ni (sebab lecturer aku pun share jugak), aku share la dengan korang jugak....



So, kurang-kurangkan lah ye.......peringatan untuk aku jugak ni.....huhuhu.....takottt....



Benda sedap tak semestinya sihat.......

20 February 2012

Jangan nakal-nakal

Itu la ungkapan yang selalu hubby bagitau tiap kali aku/dia nak outstation....."Jangan nakal-nakal".....apa yang nakalnya aku tak tahu la....lain la kalau pesan kat adam macam tu.....hehe....tapi aku suka!!!! maybe tu pesanan paling romantik yang dia boleh buat.....hehe....

Semalam hubby outstation lagi......kali ni ke pantai timur lak....nampaknya doa aku dimakbulkan.....suka?? suka la, sebab boleh bawak balik kopok lekor.....tapi dalam masa yang sama sedih sebab terpaksa berjauhan untuk beberapa hari ni.....

Menguruskan adam sendirian insya-Allah aku boleh handle.....cuma bila malam aku jadi takut....aku pun tak pasti apa yang aku takutkan....hantu? orang jahat?? time ni la rasa macam tak sabar nak tunggu adam besar.....


 adam membuli abah.....




Aku mesti kuat untuk adam......takmo nangis depan adam lagi.....nangis sorang-sorang dalam bilik takpe.....^_^


Ini baru outstation dalam Malaysia....kalau obersi?? 

17 February 2012

Hadiah dari sahabat blogger

Assalamualaikum.....

Dah lama tak dapat hadiah dari blogger sejak dah tak join GA/contest ni......entah la, mood nak join GA dah kelaut.....nak anjurkan GA sendiri lagi la malas...hahaha....

Tapi tak sangka, walaupun tak menang apa-apa, dapat gak hadiah dari sahabat blogger.....time kasih Sahrom, pemilik blog Probitas Et Fides (susah tul nak eja...hiks).....





FM dari Universal Studio Singapore

Kalau nak tahu, sahrom ni baru balik dari bercuti ke USS......bestnyaaa!!! tak tahu la bila lak aku akan jejak ke sana.....bila dia cite pasal JB kat blog dia, rasa macam rindunya lah kat JB especially utm....banyak kenangan kat sana.....huhu.....

Time kasih banyak-banyak buat sahrom sebab sudi bagi FM ni.....sesapa yang nak berkenalan dengan sahrom, sila la ke blog beliau.....orangnya ramah jugak.....blog dia pun banyak info-info yang menarik dan kadang-kadang kita tak tahu pun pasal tu....

Dulu aku ingatkan dia seorang guru sebab header dia gambar sekolah...lagipun entri dia agak skema jugak.....hehe...tapi lama-lama kenal, boleh gak diajak bergurau.....


tergelak baca komen ni....hehe....


Ok lah, bye....^_^

16 February 2012

Ikan Bakar Fend @ Kelana Jaya

Masa hubby outstation hari tu aku cuti memasak la....beli je senang......rugi la kan masak untuk aku dengan adam je....masa malam pertama tu aku try gak la masak bihun goreng....tapi, ya ampun....penat nak berebut barang dengan adam kat dapur.....aku tumbuk bawang, dia pun sibuk gak tolong tumbuk....aku pegang sudip, dia pun sibuk gak nak pegang....

Sudahnya esok aku beli siap-siap makanan.....

Balik je keje aku terus ke Ikan Bakar Fend kat Kelana Jaya.......2 hari berturut-turut aku beli ikan bakar kat sini.....sebab aku tengok adam suka betul makan......dia makan lebih banyak dari biasa.....hohoho..terbaekkk..


menunggu dengan sabar.....
kami bungkus je...makan kat rumah....



 ikan pari bakar.....nyum nyum.....
RM5......cukuplah untuk 2 beranak makan.....



berselera sungguh makan.....siap tambah-tambah lagi.....
yang mama punye tak habis pun adam habiskan sekali....
walaupun pedas, rilek je tengok dia makan.....sedap sangat la tu.....



 ni hidangan supper untuk adam lak ye.....


P/s: Banyak tak banyak la adam makan......hmmm.....

15 February 2012

Family Day

Assalamualaikum......

Ahad lepas kami ke Family Day opis aku....aku ingatkan tak dapat pegi sebab hubby outstation.....sekali dia sempat balik hari jumaat tu.....thanx hubby sebab siapkan keje cepat-cepat dan sanggup keje sampai tengah malam sebab nak teman pegi Family Day tu.....^_^


kami pegi naik benda ni...aku tak tahu apa nama dia......hahhaha....
  dapat la merasa naik Mitsubishi pinjam......
hubby dah berangan nak beli sebijik....Lancer kita nanti nak letak mana?? ahakz....
berangan itu perlu kan?


Ni first time aku datang Family day opis aku.....tak sangka lak semua makanan dan games kat booth ni semua free.....mula-mula takut gak nak main, sekali free daa....belasah je la....bila lagi nak merasa....hikhik....


sampai-sampai je beratur amik benda ni.....kata free kan?

Tapi, aku frust giler sebab tak sempat nak letak nombor bertuah....kami sampai dah tengahari.....diorang dah tutup untuk bagi nombor tu kul 11 lagi......huhu....melepas iPad2.....nak nangesss.....

Em, tak pe la.....redha je la....jom tengok aksi kami di sana...sana....sana.....


stop makan cendol jap....



dah kenyang, jom bergambarz......



adam tengok abah mencangkung, dia pun duk sama.....hikhik.....



tembamnya sayaaaaa!!!



ada 1 game tu hubby dapat hadiah ni.....suke la tu adam dapat main belon.....



owh, adam dah pandai tiup...yeay!!!!!



  tengah poo-poo le tu....




 naik kuda lak.....
kudaku lari gagah berani.....lalalala....


 nape ntah adam tak happy.....kuda ni busuk kot....lekat bau kuda kat baju....



 sila jangan gelak...muahahaa.....

mak budak teringin nak merasa naik kuda.....
tapi kaki tak sampai.....tambahan lagi badan overweight....
maka, aku batalkan niat untuk naik kuda....
kesian kuda tu.....tengok mata dia pun dah tahu.....hahaha....





wall climbing......ada bran??
adam mengamuk-ngamuk nak panjat dinding tu tau.....pitam mama.... 
 
 

hubby nak try.....dah alang-alang free......
 kita tengok abah berjaya panjat ke tak ek adam.....



 wah, dah separuh jalan.....ramai yang failed kat sini......



 yeay, berjaya!!!! gagah perkasa betul.....



dah, jom balik......
adam makan mamee sampai tertido sambil duduk.....tangan duk pegang mamee lagi......gambar tak sempat nak snap.....gelak besar kitorang....
penat sangat kot....hahaha...


14 February 2012

Koleksi peribadi.....^_^

Assalamualaikum.....

Tak tahu nak intro camne....kita terus ke isi-isi penting ye....

Masa muda-muda dulu aku suka kumpul bag, kasut....alah, koleksi fomfuan memang camtu.....tapi sekarang dah pegang title mak-mak jemah ni lain la pulak koleksinya.......sekarang suka kumpul set Tupperware, pinggan-mangkuk (corelle, corningware, vision dan seangkatan dengannya belum mampu lagi la...tunggu makcik kayo dulu la....)

Almari ni hasil pemberian bos hubby....masa nak pindah opis baru, dia taknak angkut almari ni sekali.....bila dia offer nak bagi free, terus hubby rembat la....ada 3-4 biji lagi almari ni tapi lain-lain saiz...

Aku dah chop (betul ke eja?) yang ni siap-siap sebab almari ni ada cermin...boleh la letak Tupperware-tupperware aku tu....sebab kalau tak, hubby nak letak komik-komik dia tu...huh, jangan harap la.....



Antara sebahagian koleksi Tupperware aku.....
Sayang lak nak bukak plastik sebab tak pakai lagi.....
Yang dah pakai semua dah masuk kitchen cabinet..... 
Tapi macam tak cun lak susun dengan plastik ni....huhu....apa kata anda??

Tupperware je dah penuh satu para.....camne nak tambah stok lagi ni???
Banyak lagi ni nak kena beli....rice dispenser, bekas bawang, bekas air.....uhuk....

 ni koleksi terbaru aku....set pinggan mangkuk arcopal  Are-opal aku...murah je ni.....beli standby kot-kot ada orang nak datang umah.....sebab pinggan basahan cukup untuk kami berdua makan je.....hehe....
Ingat nak beli yang corak macam corelle, tapi mahal la pulak.....
Disusun mengikut kreativiti hubby.....kreatif sangat la tu...



sebab benda ni comel dan ada corak english style, maka aku beli......^_^
nanti boleh la guna masa buat makan-makan ke, open house ke.....



 1 para penuh dengan set pinggan......


1 para lagi penuh dengan sebahagian hadiah kawin......aku tak reti nak susun.....huwaaaa....tolong......


P/s: Sape terer deco-deco, please kasi idea free sikit.....aku failed la bab deco-deco ni......


09 February 2012

Kitchen Cabinet mama adam........murah dan berkualiti

Assalamualaikum......

Hati berbunga riang bila balik rumah.....lepas peristiwa sensor kete tuh, masuk je rumah terus terjah dapur......surprise!!!!


cantik tak????  *gedik
terus hilang jap rasa marah kat pencuri sensor tuh.....

Seperti yang dijanjikan kat entri table top ari tu, kontraktor kitchen cabinet tu datang sehari lepas cuti cny......masa diorang datang pasang ni hubby aku cuti....aku yang duk kat opis ni rasa tak senang duduk je....macam nak balik tengok...kekeke....

Bila dah siap tu hubby call....aku tanya dia cantik ke tak.....boleh lak dia cakap "entahla, nanti tengok la sendiri".....bila aku dengar camtu rasa macam, "ala, tak cantik ke??" sedih je rasa.....

Tapi bila tengok sendiri, rasa macam nak melompat kot.....pandai abang buat surprise kan?? hiks....


 baru nak pasang-pasang.....



 cabinet atas....10.5 kaki.....tapi aku mintak dia cas 10 kaki je.....kekeke......dish rack tu aku mintak free sebab aku tengok gambar kat fb dia semua ada letak dish rack nih.....

ada 2 pintu tolak ke atas (pintu atas dapur).....tapi pintu yang paling atas tak sampai.....bantuan hubby amatlah diharapkan.....kekeke.....pintu tolak ke atas takde cas jugak.....
saje tinggikan sikit cabinet atas fridge tu.....mana la tahu kot-kot lepas ni ada rezeki lebih untuk beli fridge yang lebih besaarrrrrr ke.....(attn: hubby) hiks.....


cabinet bawah.....



aku yang mintak nak pintu lubang-lubang kat bahagian sinki tu....
dia kata sepatutnya kena cas, tapi dia kira sekali je.....yeay!!



tuan punya dapur nak enterprem jugak......si tecik sibuk dengan mainannya......


Material:
Top: Konkrit
Wall and door: Melamine Aluminium
Pintu sinki: Aluminium
Pintu Takde handle......Kebaikannya: Adam tak reti nak bukak.....kekeke.....

Ukuran:
Top: 10.5 kaki
Base: 8.5 kaki

Yang paling best pintu dia soft-close....bila tutup takde la bunyi pung pang pung pang.......^_^ Insya-Allah takde kejadian tersepit pintu yang teruk.....

Aku pilih kontraktor ni (ivan) sebab harga dia lebih murah dari yang lain....dapat diskaun lagi....lagipun company ni ada kilang sendiri....

Sebenarnya aku nak kaler merah ang ang, tapi ivan kata kaler merah takde....kalau ada pun made in thailand.....huhu...pas tu dia suggest amik yang 3G gloss kalau nak merah....erk, mahal kot....tak mampu....tak pe lah, amik je la melamine.....berkualiti gak.....murah pun murah.....


Update:

Cost:

Total: RM2180 (kc sahaja....tak termasuk table top konkrit)

Kontraktor: Ivan Everskill design


P/s: Seronok betul masuk dapur sekarang ni.....selesa sangat nak masak....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mama & Abah

Adam Hakeem

Our Baby