19 April 2011

Sentap bila orang unfollow




 
Sejak kebelakangan ni dah ramai blogger yang up pasal cerita ni....aku ingatkan blog aku ni je yang kena....maklumlah, blog tak best pun...femes jauh sekali...rupanya ada jugak blogger yang femes pun kena jugak kes macam ni....

Actually, jumlah follower ni sangat besar maknanya bagi seorang blogger picisan macam aku ni....boleh jadi pembakar semangat untuk kita menulis entri yang menarik untuk tatapan pembaca....followers ni sama pentingnya dengan readers...readers menaikkan trafik...trafik menjana duit.....betul, tak semua follower akan baca blog kita...tapi dalam 100 follower tu, takkan la sorang pun tak datang baca???huhu....merajuk ahh...

Bagi aku, kalau tak de followers, tak de la readers (betulkan kalau aku salah)...sebabnya, bila seseorang tu follow kita, bila kita post entri yang menarik minat dia, dia akan datang baca blog kita.....seorang follower boleh tarik beberapa orang readers datang blog kita....(eh, macam berbelit-belit tak ayat aku ni??)

Masa mula-mula orang unfollow aku dulu, memang sentap habis la....dah la aku tahu sape yang unfollow tuh.....rasa down sangat-sangat...tak tahu nak mengadu kat sape....nasib baik lady dyla memahami...dia la yang bagi semangat skit...sebab-sebab aku sentap tu malas nak cerita lah...takut nanti ada yang salah faham lak...tapi, aku rasa orang unfollow aku tu ada sebab-sebabnya.....

Antara sebab-sebab orang unfollow blog ni:
  1. Entri merapu je - tak best langsung....tak de entri yang berilmiah skit ke???
  2. Menyemak kat dashboard je.....kalau tak de kan senang...
  3. Tak follow balik - hari tu dah suruh follow, tak follow jugak...unfollow lah senang....rasakan....
  4. Blog berat - loading lambat, banyak sangat widget (dah kurangkan pun...tapi gambar adam, takkan ku buang)
  5. Kalah GA - dulu ada join GA kat blog ni, tapi sebab tak menang, unfollow la....hahaha...kan dyla???
  6. Bosan - selalu cerita benda yang sama je....berbalik pada sebab n0.1...
  7. Terasa hati - tanpa disedari ada ayat-ayat kat entri yang buat orang sentap dan terasa hati....
  8. Komen sentap - masa komen kat blog orang tu tanpa disedari telah menyakitkan hati orang...

P/s: Ada lagi ke yang nak tambah???
P/s: Blogging la dengan aman damai....



    27 org syg adam:

    εïз mummyHaza εïз said...

    hehehe... akak dah pernah kena... xpela org dah x sudi nak follow2 ni... FB pun ade gak... x pe la.. sorang pi, InsyaAllah 10 dtg balik.. hehehe

    Miza Yusof said...

    miza pun rasa benda yang sama kalau orang unfollow miza. tapi miza tak kisah sebab itu hak mereka nak follow/unfollow kita. miza tak kejar follower, miza kejar komen :D

    mama iris said...

    mm....sedih gak kalo org unfollow....cam kalo kat alam realiti seolah2 org tak mo kawan dah ngan kita gitu....tp tu laaa.....nak folo biarla ikhlas kan?jgn la sebab remeh temeh (kalah GA yg x menahan tu...huhu) nak unfollow bagai...hehehe....chaiyok mama herda.....teruskan tulis entry tak ilmiah pon xpe...untuk jadikn kenangan yg penting =)

    mama iris said...

    eh alamak sori salah nama.....bukak 2 blog mama adam ngan mama herda....dah terbalik plak dah baca blog mama adam ingat tengah baca blog amma herda.....sori naik lori tlg jgn sentap hehhehehhee.....ampuuun

    d_LA said...

    1 lagi..maybe ada yg dah delete blog dia..aku rs effect gak kot..tp sape x sentap kan, kalo bleh nak tahu kenapa sbb kita x pksa pun dia follow kan..aku kdg2 terfikir gak, aku ada slh ckp ke..ada slh komen ke yg bleh wat org terasa..dunia blog camnilah kan...ssh nak puaskan hati org ni..maka bloggingla dgn aman damai..aku setuju sgt2..why so serious??kan kan kan?

    aanie said...

    @εïз mummyHaza εïз

    hehehe..betul betul...org tak sudi, takkan nak paksa...

    *azni* said...

    azni pun pernah gak org unfollow tp xbuat entry pun.sentap mmg la sentap.yg kes azni tu lps je azni umum pemenang ga terus dia unfollow..malangnya azni tau sapa dia..haha..follow la dgn ikhlas hati..kan?kita niat nak cari kawan tp kalau mcm ni mmg terang2 la xleh buat kwn..btol x?pehh,agak emo di situ..hehe..

    sahromnasrudin said...

    saya rasa minggu nie dh 2 org unfolo blog saya..buarlah..kiter tak dpt nak paksa mereka kan..yg penting, kiter blogging dengan sihat....

    aanie said...

    @Miza Yusof

    betul tu miza...itu hak mereka...follower ramai x semestinya komen seramai follower kan???

    aanie said...

    @mama iris

    tu la, perasaan tu seolah2 org xnak kwn dgn kita dah...hahaha...

    ha, jgn xtau, hal yg remeh pun blh jadi isu gak taw....

    aanie said...

    @mama iris

    hehe, kelakar la mama iris ni....x sentap pun...biasalah tu...^_^

    aanie said...

    @d_LA

    yg dah delete blog tu lain citer beb...

    why so serious???<<----nape slalu guna ayat ni??kat blog cik epal pun aku ada baca komen mu nih...ada apa2 ke??ce cite ce cite.....

    JunAina said...

    tepuk dada tanyalah selera. follow @ unfollow semangat berbloggig tetap hidup. pengisian tetap ada walaupun sesimple mana pun entri kita.

    kita tak mampu untuk mengikut kehendk semua orang yang mampu hanya memberi yang terbaik!

    Ila said...

    ramai orang citer pasal unfollow ni...apa nak buat,tak semua orang suker kiter kan

    aanie said...

    @*azni*

    hehe...sabar...x baik emo, nanti org marah...hehe...

    tu la, pas ni klu sy nak buat GA lagi, tak nak letak syarat kena folo blog..nti klu org unfollow, 2x sentap...hahah....

    aanie said...

    @sahromnasrudin

    hmm, betul tu...x baik paksa2...nanti org menyampah...

    aanie said...

    @JunAina

    thanx..^_^

    wan nurul hezrina said...

    erm..nurulpun pernahlah kena=)n nurul tahu siapa dia..nurul gtau azni n org yang sama..yang ttg GA tuh nurul setuju sangat.mmg akan ada org unfollow.mslahnya memang cara dia..bila join ga dia follow n abess contest akan unfollow.sbb tuh lah kita buat syarat sukati nak follow ker tak.senang..tak payah pk sangat ttg follower yang tak mau follow2 mybe ada sbb dia wat gitu.rajinkan dia unfollow?hikhik..kalau nurul dah follow mls dah nak unfollow kecuali ada yang rasa perlu unfollow.

    aanie said...

    @Ila

    a'ah...bukan senang nak puaskan hati semua org...

    aanie said...

    @wan nurul hezrina

    tu la yg respek ngn diorang ni...rajin betul dia unfollow kita...klu sy, memang malas skit nak cari...ye la, byk blog kita folo..bukan senang nak cari kat list tu...hehe...

    wan nurul hezrina said...

    sebenarnya bleh try pada umur baby 1thun++ utk telur n seafood.tapi kalau adam ada ekzema better tanya doktor dululah..sb takut bila alahan nnt makan seafood jd lagi teruk..

    eB ezrin said...

    wahhh... teror la org tuh... eB xpandai la plk.... camner nk unpolo yer?... leh ajor?... sbb eB nk unpolo blog sendiri... ms nk polo pollower yg x der link, eB terpolo blog sendiri la plk... ahaks...

    kalo leh wat tutorial amat la sukernyer... tq ;p

    aanie said...

    @wan nurul hezrina

    ooo ye ke...thanx ek nurul...

    aanie said...

    @eB ezrin

    hehe, insya-Allah nanti sy try buat ye...^_^

    deqlis said...

    alhamdulillah setakat nie deqlis pernah unfolo org....klu org unfolo deqlis tak tau laa...tak amik pusing pun..tp klu dapat tahu sedey gak..sebab niat nak berkawan apa salahnya folo je smpi bebila...bukan kena yuran tahunan pun..

    lagipun eratkan silaturrahim sesama kita kan.. pelik gak nak unfollow2x nie..

    Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

    sy pon penah buat entry gini bila org unfolo..setelah seminggu kelakar tak sy jumpa blog yg unfolo sy (sy jumpa secara x sengaja)tp sy x unfolo dialah..sy cuma tny sy ada sentapkan hati dia ker..

    cikpuanhady said...

    dear, boleh tahu ek kalau orang unfollow kita? cemana nak tahu? ekekek..

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Mama & Abah

    Adam Hakeem

    Our Baby