08 April 2011

Susu punya hal la

 

Adam masih lagi cherry berry ni....risau lak....kesian tengok dia tiap kali poo poo, mesti nangis...pas tu tang nak basuh tu lagi haru biru....baru je masuk dalam bilik air, dah meraung-raung....dah macam fobia lak aku tengok....padahal selama ni bilik air la tempat dia terpaling suka jejak....Hati ibu mana la sanggup dengar anak menangis meratap macam tu....

Doktor ada suggest suruh bagi adam minum susu tanpa laktosa sehingga dia dah tak cherry berry lagi....macam yang aku duk google ni, ada la 2,3 jenis susu tanpa laktosa ni....contohnya similac dan isomil....ada lagi ke?? ada yang cakap susu tanpa laktosa ni tak sama dengan susu yang soy-based....ada betul ke??

Sekarang ni adam dah stop bf...kiranya tercapai jugak la target aku nak bf adam sehingga setahun....(ehh, bukan 2 tahun ke???huhu, tu je yang termampu mama buat) walaupun terpaksa menempuhi onak dan ranjau selama bergelar pumping mother...banyak soalan yang ditujukan untuk aku, cthnya tak basi ke susu tu ko bagi anak ko??.....ei, geli lah nak pam-pam ni....yang paling teruk, awk rasa rezeki (berkat) ke susu yg awk bagi kat anak awk tu yang awk pam masa ofis???? (ni soalan paling celaka aku penah dengar)....cakap macam tak de otak...berkat tak berkat bukan urusan ko....huh, memang emo la bila teringat balik pasal ni....




Sebenarnya sedih gak bila dah tak bf ni...dah tak leh nak tido peluk-peluk adam, adam dah tak peluk-peluk mama, balik keje dah tak leh menepek kat mama mintak susu dah, malam-malam lak kena bangun bancuh susu sampai kadang-kadang tersepak segala barang kat lantai akibat mamai (kalau dulu, dengar je dia nangis, terus sumbat je....pas tu kita boleh sambung tido balik dengan amannya)....


rindunya saat-saat manis ni......
Percayalah, pengalaman menyusukan baby amat-amatlah precious...bagi ibu-ibu yang berkerjaya pula , as a pumping mother, ianya sungguh mencabar...jika tak kuat semangat dan kurang dorongan dari orang sekeliling termasuk manusia yang bergelar rakan sekerja yang sememangnya tidak menyusukan bayi mereka, semangat mengepam tu makin lama makin hilang....<<<---- ditujukan untuk diri sendiri....

7 org syg adam:

syawalsimpsons said...

wahhhh adam dah berenti BF...camno berentikannyer 2..heheh...nak gak try...tp bl syawal 2 tahun kot..insyallah...

sahromnasrudin said...

semoga adam cepat sembuh ya.....:-)

ajumohit said...

alahai ciannya adam, mungkin nk beralih bulan mcm tulah gayanya, tp tahniah jugak utk aanie sbb dpt menyusukan adam!! gud effort...moga adam cepat sihat ye

eB ezrin said...

eiii pasal mulut cam longkang jerk org tuh?.. kalo... eiiiiii... x leh nk bagi ayat penoh... geram....

xper yang... usaha tangga kejayaan... slagi kiter niat nk ader susu... insyallah... :)

Amy Syaquena said...

semoga adam cepat sembuh ye dear..

d_LA said...

aku nak sgt rasa nikmat BF kat anak aku nt..huhu..hope adam cpt sembuh weh

cikpuanhady said...

tahniah sebab berjaya susukan adam.. eh, nape dah stop? senang tak adam nak lepas? malam-malam dia tak cari ek?

huhuhu..abaikan je orang yang mulut takde insurans tu..huhuh..sabo je la..

Blogshop kami :Nak cari handbag LV, Longchamp, souvenir? Meh klik sini

Jom skodeng :Belog Kami : Notre Belle Histoire

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mama & Abah

Adam Hakeem

Our Baby