05 November 2010

BN menang di Galas, Batu Sapi

GUA MUSANG: Barisan Nasional (BN) mempertahankan kerusi Parlimen Batu Sapi dengan majoriti lebih besar dan memenangi semula kerusi Dewan Undangan Negeri Galas daripada PAS, pada dua pilihan raya kecil yang diadakan hari ini.

Calon BN dari Parti Bersatu Sabah (PBS), Datin Linda Tsen, yang menggantikan mendiang suaminya, Datuk Edmund Chong Ket Wah iaitu penyandang kerusi itu, menewaskan pencabar dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) Ansari Abdullah dan bekas Ketua Menteri Sabah, Datuk Yong Teck Lee, dari Parti Maju Sabah (SAPP). 

Tsen, guru muzik sambilan, meraih majoriti 6,359 undi dengan memperoleh 9,773 undi berbanding Ansari 3,414 undi dan Yong 2,031 undi. 

Pada pilihan raya umum 2008, mendiang Edmund Chong mengalahkan calon Bebas, Dr Chung Kwon Wing, dengan majoriti 3,708 undi.

Kerusi Galas di Gua Musang kembali kepada BN apabila Ab Aziz Yusof menang dengan majoriti 1,190 undi setelah mendapat 5,324 undi berbanding 4,134 undi yang diperoleh calon PAS Dr Zulkefli Mohamad.

Pilihan raya kecil DUN Galas diadakan berikutan kematian penyandangnya, Chek Hashim Sulaima, 46, dari PAS pada 27 September lalu akibat barah usus, manakala kerusi Parlimen Batu Sapi kosong berikutan kematian Edmund Chong akibat nahas jalan raya 9 Oktober lalu.

Sumber: Berita Harian

0 org syg adam:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...