21 March 2011

Jom tengok Filem Hikayat Merong Mahawangsa (Review)


Actually dah lama aku tak tengok wayang......
Rasanya lepas kawin ni kali kedua la aku masuk wayang lepas cite khurafat....
Tu pun tengok dengan member ofis time lunch hari jumaat....
Kalau zaman couple dulu boleh dikatakan aktiviti wajib kami setiap malam rabu.....
Sebab malam rabu murah sikit compare dengan weekend ....muahaha....

 Filem Hikayat Merong Mahawangsa ni memang aku naaakkk sangat-sangat tengok.....
Sebab aku tau hasil air tangan KRU brothers ni memang malatopsss (dari segi teknik CGI nya la)....
Lagipun aku dan encek suami memang minat habess dengan diorang ni...boleh dikatakan kipas susah mati gak la....
Tapi sayang, tak berkesempatan tengok wayang bersama-sama lak....huhu....

Ternyata filem ini tak mengecewakan aku....
Walaupun ada sikit kurang sana sini, tapi still boleh dapat pujian lagi....
Ye la, bukan senang nak hasilkan filem epik macam ni.....
Bangga beb filem melayu macam ni....

Review filem ni pada kaca mata aanie:
  • Masa mula-mula tengok tu ada la sedikit feel tengok cite ala-ala omputeh....lagipun awal-awal filem tu diorang cakap dalam english dan cina.....dan scene dia pun memang lawa dan kena dengan zaman dulu....diaorang punya costume perang pun ok...
  •  Banyak dialog yang kelakar pada part yang tak kelakar....yang paling best dialog khir rahman sebagai kamawas time nak rogol princess tu la...hahaha...sengal....
  • Bab yang paling tak logik bila cermin yang memantulkan cahaya matahari boleh buat perahu terbakar....puas jugak aku duk fikir camne proses tu jadi....
  • Kenapa askar semua kurus-kurus??abg ketul-ketul tak de ke?
  • Part paling sedih bila prince tu kena tikam dan jatuh ke laut....time tu la hujan turun....sedih tu...sian princess....baru je tangkap cintan dengan prince tu...
  • Time tengah syok tengok tu, ada gangguan bunyi lak...sound dia jadi slow tiba-tiba...heran.....

Kesimpulannya, korang memang patut tengok filem ni untuk rasai sendiri hebat ke tak hebat filem ni....
Tapi bagi aku, filem ni harus diberi pujian....
Tahniah KRU sebab menghasilkan sebuah filem yang boleh dibanggakan.....

PEACE.....:)


    6 org syg adam:

    :: Zanna :: said...

    wah!!! dh tgk ker...zanna lom sempat tgk lg..thanx 4 da review :)

    JunAina said...

    salam ukhwah...

    aina pun menyimpan cita2 untuk tengok filem ni, ingin mencuri sedikit masa dalam kesibukan...
    banyak dah dok baca cerita kawan-kawan rasa teruja pulak nak pegi tengok tapi dek kerana lama tak tengok wayang takut pintu panggung pun tak jumpa nanti...hahahaa..

    jom jalan2...
    http://juneaina.blogspot.com/

    sahromnasrudin said...

    mmg superb ahh citer nie..aku paling suka part depa perang2 tue..betul2 mcm citer omputeh huhuhuhhh

    ajumohit said...

    o best ke? kenela tgk mcm ni,
    aju x suke jenis citer mcm epik dulu kala ni, tp so far semua kata citer ni best...wajib tonton ni hehehe

    d_LA said...

    ko pegi x ajk aku pun..sian aku, kat cni xde panggung weh..haha..tgu kuar kat tv la kot..hehe..cite HKL pun aku x tgk lagi..ko ade??

    Imaan09 said...

    dah tgk?? bestnyeeee.. nak jugak..!filem epik..mesti besh!

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Mama & Abah

    Adam Hakeem

    Our Baby