10 March 2011

Tragedi di taska lagi

Ini dah tak tau kali ke berapa diorang buat hal....
Tapi mama tahankan lagi....
 
Tengahari semalam amik adam kat nursery nak bawak dia g cucuk....
Masa tengah diorang pakaikan baju adam, mama ternampak bibir adam luka dan macam ada darah beku kat bibir seakan-akan terhantuk... ....


Setahu mama, masa hantar pagi tadi tak de lagi.....
Mama tanya la kenapa dengan bibir adam ni??
Boleh lak diorang cakap tak tahu.....
Selalu je kalau tanya, asyik tak tahu je jawapannya.....
Habis tu, apa yang diorang tahu???
Takkan adam tak de nangis pun bila jatuh tu?
Sedangkan adam tu jatuh skit pun nangis bagai nak rak dah....
Ataupun dia tak peduli bila adam nangis?
 Sakit hati betul....rasa macam nak lempang pun ada....


gambar close up....

Sehari sebelum kejadian ni ada lagi kejadian yang merentap jantung mama.....
Macam biasa time nak amik adam petang tu mama tunggu kat pintu je.....
Selalunya diorang yang akan hantar kat pintu....
Tak perlu kita nak masuk dalam....
Tapi mama tak suka sebenarnya cara camni...
Mama lebih suka angkat sendiri sebab boleh tahu apa yang adam tengah buat....

Nak dijadikan cerita, macam biasa mama tunggu kat pintu...
Tapi diorang tak bawak pun adam...
Sekali ternampak adam tengah main-main kat situ tanpa pengawasan....
Mama pun masuk la, nak amik sendiri....
Lepas tu ternampak adam pegang plastik gula-gula...dah tinggal separuh dah plastik tu....
Ok fine....

Tapi mama pelik bila tengok mulut adam macam tengah kemam sesuatu dalam mulut dia....
Sekali bila korek, rasa macam benda keras dalam mulut dia....
Bila keluarkan nak tahu apa benda dalam mulut dia??
1 kiub kecil PUZZLE!!!!!
Masya-Allah!!! 
 


Time tu memang mama keluarkan benda tu depan makcik owner taska tu....
Makcik tu cakap la, sebab tu la makcik bagi dia hisap puting 24 jam...supaya dia tak mengutip....
Benda-benda bahaya camni memang dia tak bawak masuk dalam ni...ni mesti budak-budak lain bawak masuk....and blablabla....watever....


Kalau korang jadi aku, apa yang korang rasa???

19 org syg adam:

sayangsayangibu said...

alasan tak boleh blah...bagi isap puting 24hrs supaya tak mengutip


sila cari taska lain ye
mama adam

siti nurkhijah said...

rasa cam nak kasi ceramah jer kat owner taska tu, tau ke tidak jaga budak2.. jagan ingat nak duit jer.. keselamatan budak2 yg penting

MamaYatie said...

aanie,cr taska lain cpt2 la!

"sebab tu la makcik bagi dia hisap puting 24 jam...supaya dia tak mengutip...." <-- jwpn org tak de akal pjg + lepas tangan

huhu..sakit ati jugak dengar!

*azni* said...

tukar la ke taska lain aanie..sblm apa2 yang buruk berlaku better tukar je..takde safety lgsg..

Tok Esah said...

huish, bahaya nye.. kecian adam kan!! kasih marah sikit mama kat owner tu.. nanti kan jadi pape kat adam susah wooo.. tok syg adam!!

ajumohit said...

alah kesiannya adam, aanie cubala survey nursery or rumah jiran yg boleh jaga budak, kesian kat adam, nnti klu biar lama2 takut jadi benda lain pulak...budak2 tak tau nk mengadu, aanie sabar ye, aju paham rasanya tu...

Lina said...

tukar taska la.. gerun la, mcm2 insiden..

Kasmawati Jaafar said...

better tukar taska lain. saya kalau bab anak2 ni memang cerewet. sblm jadi apa2 yg lagi kita tak nak, better ambil langkah awal. saya pulak yg geram bila baca entri ni. kita bayar dahlah mahal tapi diorang jaga sambil lewa je mcm tu. mcm lah kita letak anak free je kat situ. x bertanggungjawab betul owner taska tu. ataupun bg kata dua kat owner taska. kalau sekali lagi jadi mcm tu, kita boleh ambil tindakan lepas ni.

kakyong said...

ni pengasuh tak buat kerja lah ni.. tak monitor anak2... bahaya lah kalo dibairkan.. keselamatan anak2 kita ni...

Mama Kembar 3 said...

agreed ngan suggestion suh cari taska lain. risau kalau biar je kat situ, sbb dah tau diorang mmg sambil lewa je jaga budak.

my boys pun ada gak cedera time kat taska, tp sebaik mama turun keta je cikgu mesti terus lapor & tunjuk kat mana lebam luka etc etc, and diorang akan crita exactly apa jd. Kdg kdg bebudak lain pun join crita. And mama tak lah salahkan cikgu cikgu 100% sbb tau my boys mmg lasak yg amat, tak terdaya nak control. tp at least i now cikgu cikgu sentiasa pantau & dpt cpt elak dr jd teruk. Pernah skali je jadi kes yg mama rasa salah owner, tp Alhamdulilah cpt ambik tindakan. Hari ni benda tu jadi & mama komplen, esok buaian dah dialihkan, lega.

kak long said...

kenapa tak cari pengasuh yg kat rumah jer..taska ni kadang2 susah...terlampau ramai...

♥WEIYDAWEINGWAFFA♥ said...

kalo saya jadi akak, saya anto kat lain jer kak..cegah sebelum terlambat..nak repot polis kan sian laks..tp gitu rr..kalo bukan anak kita yg kena anak org lain lak jadi mangsaa...eee..takut r dgr akak cerita ni..saya sanggup berhenti keje kak nak jaga anak ni..mmg selalu was2 kalo org jaga..


Kalo free meh ler singgah my blog..--> mummylovers blog

:: Zanna :: said...

kesiannya adam...tak kan lah 24 jam nak pakai puting..emm kalau boleh carilah taska lain mama adam.

Lagi terkejut bila dalam mulut adam ada kiub kecil puzzle..bahaya lah mama adam...^_^ sabar jer la..huhu~~

Terkini : Blog ni dah tak suci

N@di@ said...

ya allah bahay tu akak
kes macm ni xbolh ke reprt ke pihak berkuasa suoaya diowang nih lbh
bertnggungjawab anaik geram lak dgr

Mama Likha said...

hishh! geramnya... blh die jwb cmtu nak kasi puting 24jam!

mama adam, kalau ada peluang carilah taska yg lebih baik. risau... arini luka kt bibir.... tkut nti esok2 tah apa2 lagi. mcm dorg tk concern jer.. at least btau apa ug jadi ni mcm nk smbunyi2 je... geram

CiK Jue aka ibu FarisYah said...

biasalah alasan selalu ade..bukan nak mengaku kesalahan sendiri...

Ila said...

fire je makcik tu...ade ke solutionnya suruh pakai puting...huhuhuhu

cikpuanhady said...

eh bahaya ni dear..especially bab ada cube dalam mulot tu..better usha taska lain lah..

bibir luka tu mungkin sebab jatuh, tp takkan tak perasan kan..

Jom skodeng :Notre Belle Histoire

Jom skodeng :Nak cari handbag LV, Longchamp, souvenir? Meh klik sini

Rina AVAIL a.k.a cik betty said...

waaaaa..kejadian mcm nilah buat sy berat hati nk kerja..lantaklah sedara mara nak marah sy x keja..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mama & Abah

Adam Hakeem

Our Baby