10 May 2011

PETUA MENGASIHI ISTERI


 
Info ni sangat sesuai untuk para suami dan bakal suami untuk dipraktikkan dalam rumahtangga...tunjukkan kasih sayang anda kepada isteri....isteri anda pasti sangat menghargai usaha murni anda ini.....juga untuk renungan encek suami (kalau dia baca ini entri)..hehehe......

1. Telefon isteri dari tempat kerja untuk bertanya khabar, memberitahu sesuatu yang menarik atau sekadar ingin menyatakan "I Love You".

2. Ucapkan kata-kata sayang sekurang-kurangnya dua kali sehari.

3. Sekali sekala tolong kemaskan katil dan bilik tidur.

4. Tolong terbalikkan stokin atau seumpamanya untuk memudahkan isteri mencuci. Tolong buang sampah tanpa disuruh.

5. Bila keluar out station, telefon isteri untuk memberitahu nombor telefon tempat penginapan dan memberitahu yang kita sudah selamat sampai.

6. Tunjukkan kepimpinan yang baik, suami adalah ketua rumahtangga dan pendidik.

7. Berdiskusi dari semasa kesemasa, jangan ketepikan pendapat isteri.

8. Sentiasa kemas, anggun dan wangi sebelum tidur bersama.

9. Sokong pendapat isteri sekiranya beliau bertentangan dengan pendapat orang lain, tetapi hendaklah secara rational bukannya mengiyakan semuanya...... sekiranya pendapat isteri anda salah, betulkannya.

10. Urut-mengurut isteri atau seumpamanya dari masa kesemasa.

11. Peluk dan belai isteri sekali-sekala tanpa implikasi seksual.

12. Sabar dan tenang bila mendengar cerita dan masalah isteri.

13. Pamerkan kasih sayang bila dikhalayak ramai. Jangan abaikan isteri atau tinggalkan beliau jauh bila berjalan.

14. Bila berpegang tangan, jangan biarkan tangan longlai.

15. Buatkan air minuman atau seumpamanya sekali-sekala.

16. Bila makan diluar, jangan harapkan isteri sahaja yang memilih tempat untuk makan.

17. Sabar bila isteri terlambat sedikit atau dengan tiba-tiba ingin menukar baju yang dipakai atau menukar rancangan.

18. Beri perhatian yang lebih pada isteri dari orang lain dikhalayak ramai.

19. Lebihkan isteri anda dari anak-anak.

20. Belikan hadiah kecil dari semasa kesemasa seperti minyak wangi, jamu atau umpamanya, kad-kad ucapan juga dapat mengeratkan lagi hubungan kasih sayang dengan isteri.


Kata aanie: hmm, banyak yang encek suami dah praktikkan....cuma no 16 tu hakak je la.....dan kan best kalau dapat praktikkan yang no 20 tu....hehehe....


Source: Sini
 

14 org syg adam:

mamaqari said...

aanie pinjam nih..nk 4wd kt husband i..hehehhe

sahromnasrudin said...

huhuhuh..tips yg bagus..trime kasih kerana mengingatkan saya :-)

eB ezrin said...

eB sejak 2 menjak x sehat nih raser disayangi... gi balik hubby antar ambik... ;p

baincardin said...

tenkiuu for sharing.

*petua mengasihi suami? :)

muffins Jue said...

like!! :)

d_LA said...

aku xde suami lg..harap maklum..hahaha

aanie said...

@mamaqari

hehe, sila sila...sekali sekala kasi tunjuk skit...hehe...

aanie said...

@sahromnasrudin

sama-sama...jgn lupa praktikkan ye...hehe...

aanie said...

@eB ezrin

wah, bestnya!!!mmg betul2 rasa disayangi la...

aanie said...

@baincardin

hehe, petua tu ada...tapi xnak share, nanti kena balik..hahaha....

aanie said...

@muffins Jue

like banyak2 kali!!ala, rugi xde butang like...

aanie said...

@d_LA

hehe..xpe, simpan untuk bakal suami mu deh...siapaa ituuu????jeng jeng jeng...

cikpuanhady said...

waa..menarik nih..nak copy gaks..ekeke

p/s : paal scroll box tu, tak jadi ek kalau guna ie..nanti me cek kat komp satu lagi..komp ni takde ie..

Jom join :Nak menang souvenir dari Swiss? Meh join MBS Giveaway

Belog kami :Notre Belle Histoire

aanie said...

@cikpuanhady

hehe, sila la copy...:)

ok, beres...tenkiu tau..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mama & Abah

Adam Hakeem

Our Baby