25 May 2011

Team building punya cerita

Assalamualaikum.....


Ni kali kedua aku pegi kursus team building ni dengan consultant yang sama....boleh dikatakan banyak LDK yang sama dengan kursus sebelum ni.....sesi taklimat dan ice breaking pun guna skrip yang sama....cuma beza kursus ni dengan yang dulu adalah peserta je....peserta dulu best sebab semua muda-mudi dan sporting...tapi ni sebab dah campur dengan bos-bos, jadi lain skit....tapi tetap best la...gila tak best??


PNB Ilham Resort, PD.....cantik tempat ni.....


Antara aktiviti-aktiviti yang dijalankan:

LDK 1 (Ops rope)

Kitorang diberi 1 tali....kena alihkan tali tu dari sorang ke sorang tapi tak boleh lepaskan tangan.....tak de gambar lak nak tunjuk....


LDK 2 (Paintball)

Paintball ni aku pernah main dulu...tapi bezanya kali ni kitorang main kat dalam hutan...dulu kat padang je....tak mencabar sangat.....huhu....mula-mula takut gak...dah la baru lepas hujan, tanah lecak dan lembab....haih, memang thrill la....strategi kumpulan aku ialah 3-1-3 (hahaha, dah macam strategi bola lak aku rasa).....aku kena jaga kat belakang sebab aku pakai sniper (tukang shoot dari jauh....maklumlah takut nak duk depan...kekeke)....

Tak tau la aku tembak kena ke tak, tapi yang pasti aku tak kena tembak sebab tempat aku duduk tu memang strategik.....sehinggalah bos aku yang duk kat depan pegi belakang tempat aku duduk tu...sempat sembang lagi....(ohh ye, aku 1 group dengan boss aka ketua unit aku...adeih)..terus musuh kitorang dapat detect aku...tang tang tu jugak kitorang ditembak mati....damn....ini semua salah bos...sebab org yang tembak aku tu kata dia memang dah lama usha aku....tapi tak dapat nak tembak sebab aku pandai menyorok...kekeke....ye la, lepas je aku tembak, aku menyorok....pas tu bangun, tembak lagi...hahaha....


LDK 3 (Archery/memanah)

Wah, archery ni aku suka...sebab kena fokus 100% kat board tu...tapi selalunya tak dapat concentrate pun sebab ada je orang kiri kanan duk bagi semangat....huhu...




Lepas je main archery ni, ada 1 lagi aktiviti yang sangat mencabar jiwa raga kitorang iaitu susun batang paip, pas tu kena gerakkan guli dalam batang paip tu....sorang diberi 1 paip pvc, sebelah tangan kena pegang tengah-tengah, sebelah tangan lagi kena pegang kawan....kalau guli tu jatuh, kena start semula dari garisan mula...

Dalam banyak-banyak game, game ni la yang meninggalkan kesan yang mendalam kat kitorang...sebab game ni la kitorang semua sakit-sakit paha.....main paintball pun tak sesiksa macam ni....huhu...ye la, bangun, duduk, bangun, duduk....sampai dah tak larat nak bangun lagi....


wajah ceria sebelum game start.....hohoho....


macam ni la rupa game tu.....penat woo...nampak je senang....sampai ada yang give-up la....

Group kitorang menang tau.....tapi terpaksa main tipu.....walaupun guli jatuh, kitorang sambung je....dah tak larat nak start balik sebab tak tahu dah bape puluh kali kitorang start balik.....hahaha...nasib la, nak hidup....siap ada kamera amik video kitorang lagi.....malam tu jugak dia tunjuk video tu kat semua orang...hahaha, kantoi sudah...


LDK 4 (search & rescue)

Macam cari harta karun la...

clue yang diberi....

Disebabkan ramai yang dah pernah pegi, jadi kitorang dah tahu apa yang perlu dicari iaitu anak kunci...mengikut clue yang diberi, anak kunci tu ditanam dalam tanah....hohoho....


 setelah berhempas pulas mencari, akhirnya berjaya gak.....

Actually ada simbolik di sebalik anak kunci tu.....iaitu setiap kumpulan kena cari anak kunci untuk buka peti besi..tapi masalahnya, peti besi tu ada 6 mangga....jadi, setiap kumpulan kena bekerjasama buka peti besi tu....jadi simboliknya, kitorang bukan bekerja dalam 1 kumpulan (unit) je tapi melibatkan 1 organisasi...dalam peti besi tu ada bendera malaysia yang mana kita bukan saja bekerja untuk 1 organisasi, tapi kita bekerja untuk Malaysia....hohoho....(macam tu la lebih kurang)...


Sekian laporan dari saya....taip panjang-panjang pun bukannya orang nak baca...kekeke....


saya nampak tembam dalam gambar ni......ohh, tidak!!!!


P/s: Malam terakhir ada bbq..tapi tak sempat amik gambar sebab bizi makan....kekeke......(ishk, macam mana tak tembam??)


12 org syg adam:

sahromnasrudin said...

serius, banyak kenangan saya kat ilham resort nie...dulu penolong pengurus hotel nie baik dgn saya..selalu dtg opis buat promo pasal hotel nie masa saya kjer kat HQ..saya last ke sini tahun 2005 dan pernah dpt voucher penginapan hotel nie pada tahun 2007..itulah kali terakhir sy kesitu huhuhhuhuh

ajumohit said...

hallamak bestnya aanie..aju suke outdoor activities mcm ni...aritu gi BTN main gak paintball, kene kt punggung lebam biru merah hehehehe

MyeAqma said...

wow pantas! sy tade idea nk karang citer.. nk kena story dari kursus usherettes ni..

tade mood sebab result exam hampeh! benci!

aanie said...

@sahromnasrudin

oo...awk ni bos ke???

aanie said...

@ajumohit

hehe...camne la kena kat punggung tu..tahan peluru ngn punggung ek..hehe...

aanie said...

@MyeAqma

rilex mai...sem depan ada lagi...pulun habis tau sem depan...

eB ezrin said...

wahhhhhhhhhhh asyikkkkkkkkkk, eB suker part2 g2 nih... hik3...

Ardini Humaira said...

bestnye main game :D

d_LA said...

GILER KENTANG BEST TP BYK GMBR AKU XLEH TGK..WUWU..NT AKU TGK LG SKALI OKEH..

aanie said...

@eB ezrin

sy pun suka!!

aanie said...

@Ardini Humaira

memang best..tapi penat...

aanie said...

@d_LA

ok..bereh..tengok banyak2 kali pun boleh beb.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mama & Abah

Adam Hakeem

Our Baby