19 January 2011

Kutip duit jatuh RM75,000

Orang ramai mengambil kesempatan mengutip duit syiling yang bertaburan di atas lebuh raya dalam kemalangan yang mengakibatkan sebuah kereta BMW melanggar sebuah kenderaan pacuan empat roda yang membawa duit syiling di susur keluar Pedas, Negeri Sembilan, semalam.

Macam syok je ek kutip duit kat tepi jalan.....
Nasib baik duit syiling, kalau duit kertas..nak nak lagi duit RM50....fuhhh, agaknya semua histeria.....
Kalau aku dapat duit terpijak camni, perkara pertama aku akan buat ialah settlekan duit ptptpuuu tu dulu...
Kalau boleh nak bawak duit syiling ni je kat pejabat dia.....
Siap bawak duit lebih lagi untuk bagi upah diorang kira.....haha..mata duitan sangat kan...
Tu pun kalau dapat la...

Tapi rasanya tak elok kot ambil barang yg bukan hak kita....
Kesian la kat orang yg accident tu kan....
Dah la accident, kena curi duit lak...

Tapi tadi kat hotfm ada caller bagitau, dia terjumpa 1 accident....
Then dia tengok mangsa tu duk pegang je 2 buah briefcase tu....
Dia ingatkan barang tu penting, so dia pun ambil la utk tolong simpankan....
Bila dia jumpa mangsa tu balik kat balai polis, dia pulangkan balik brg tu kat mangsa...
Rupanya dalam briefcase tu ada geran, hartanah n ape ntah lagi yg bernilai RM700,000 (kalau tak silap)....
Ahh, histeria kejap....

Tapi, nasib baik mangsa tu balas jasa baik dia tu dengan menghadiahkan RM70,000 kat dia!!!!
Wow, memang terbaek la....tak sia-sia dia tolong simpankan....


Moral of the story: Jangan ambil barang yg bukan hak kita...kalau dah rezeki kita, kita tetap akan dapat jugak barang tu.....hohoho....

9 org syg adam:

Mieja@Amiizaa2001 said...

ya amponn.......tak gamak nak kutip kalou kmieja....huhuhuhuh

Haa Fakihah said...

walaupon syiling tp org tu rugi bsr la/. aduii dorang tu kutip duit haram. tak baek. :(

natashacherahim said...

mintak2 ler tuan punya duit syiling tu halal kan je la..consider bnda ni sbg bersedekah aje lerrr yer

mamaqari said...

dgr jgk topic hotfm pg td..ssh nk dpt org jujur cam tu skang..semua mata duitan..hehehe

sahromnasrudin said...

amek boleh..sedekah la kat surau ke masjid hehehehee

d_LA said...

kot2 tolong kutip bg kst encek pulis kot..

aanie said...

kmieja: huhuhu...tu la..diorang ni terlebih rajin kot..

haa: ye la, duit syiling pun banyak tuuu..blh beli rumah...

natashacherahim: harap2 cm tu la...

mamaqari: a'ah, memang...dah terjumpa duit terpijak camtu memang rembat je...

sahromnasrudin: em, btl gak tu...lagi berkat kot..

dyla: klu bg kat encek pulis, diorang la pulak yg rembat..hohoho..

MyeAqma said...

hurmm kt tmpt keje fizie ni kak..
fizie ckp org yg bwk lori tu pun x heran dgn org2 yg kutip tu.
sbb dia still dpt claim insurans dgn nilai yg hilang tu. n yet dia dpt selamatkn dlm 10-20 ribu cmtu la..
bnda nk jadi kan?
org plus nk halang kesesakan pun x dpt coz org terlalu rmai..
fizie siap alihkn duit guna skop kaut pasir tu..

aanie said...

mai: ye ke mai???fizi kutip skali x??kiranya xde la rugi pun org tu sb dpt claim lagi...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mama & Abah

Adam Hakeem

Our Baby