20 June 2011

Filem KL Gangster | Review cara aku

Masa rehat panjang hari jumaat lepas aku dan geng gagak hitam g tengok wayang cite KL Gangster yang tengah hangat di pasaran tuu....actually tak plan pun nak g, tapi pagi tu budak-budak opis kecoh duk bercerita pasal cite ni....duk kata best la...rugi tak tengok la...tengok sekali, rasa nak tengok lagi la...hmm..kitorang apa lagi?? memang tak bleh blah la kan?? teruja nak tengok gak la....




Ok, ni sedikit review filem KL Gangster ni mengikut cara dan pandangan aku...

Antara pelakon utama filem ni ialah Malek (Aaron Aziz), Jai (Adi Putra), Shark (Syamsul Yusof), Ajib (Sofi Jikan) dan abang Long Fadil (Zizan Raja Lawak)....malek merupakan seorang taiko besar dan berpengaruh....tapi dia telah dimasukkan ke dalam penjara angkara shark...selepas 5 tahun, dia dibebaskan dan dah insaf....dah cuci tangan katanya....tapi bila dah namanya gangster, memang tak boleh lari la....tetap gak jadi buruan gangster-gangster lain....

Jai merupakan adik malek....dia pun seorang gangster yang tak takut mati....dia seorang yang tamak dan terlalu mementingkan duit sehingga sanggup membunuh abang sendiri....tapi, dalam jahat-jahat dia pun, ada jugak perasaan kesian bila tengok budak-budak yang tidur tepi jalan....

Bagi aku, kekuatan filem ni adalah pada aksi lawan-lawan....tak payah la nak bandingkan filem ni dengan filem luar..memang banyak la perbezaannya...tapi tetap boleh dipuji.....watak malek dan jai memang cool bila berlawan....ada ke gangster yang hensem macam malek ni?? 

Watak zizan raja lawak paling mencuit hati....boleh membuatkan suasana tegang jadi tak terlalu serius...memang satu panggung ketawa berdekah-dekah dengan lawak zizan ni.....you did a good job zizan!!!
Mungkin cite ni akan ada sambungan....tapi rasanya akan ada flashback di mana cerita sebelum malek masuk penjara....mungkin cite masa malek jadi gangster.....(eii, tapi tak sanggupnya tengok aaron jadi jahat)...

Filem ni sangat tak sesuai untuk tontonan kanak-kanak sebab banyak aksi gaduh-gaduh, pecah sana pecah sini, darah sana darah sini (of course la kan, nama pun cite gangster)....

Lagipun banyak gak keluar ayat macam  "sial la lu" (ayat ni tak perlu teeeet ke?)....takut jadi ikutan...

Yang lain-lain kena tengok sendiri la...aku review secara overall je....hehe...

P/s: Kat tengah2 cite tiba-tiba tape tu rewind balik....takkan panggung pun tayang cite cetak rompak?? konfius aku....

5 org syg adam:

ajumohit said...

hmm bestnya dh tgk citer ni..tingin gak nk tgk tp susahnya nm mencari masa yg bersesuaian..amik cuti baru dpt gi tgk ngn hubby, kalau ngn budak2 mcm tak sesuai kan sebab bahasa dan aksinya itu ganas hehehhe

syawalsimpsons said...

BEST X BAGI AANIE..SUE EGAT NAK G TGK LA NGAN EN ASBEEN..TP CAM LAMBAT JE...NK TGK NGAN KENGKAWAN LA JUMAT NI.HEHHEHE

sahromnasrudin said...

sy kalau nk tgk wayang kne pi bandar atau lik kampong kat klang...kat cini usahkan wayang, KFC pun takde huhuhuhhhhh

d_LA said...

huwaaaa...pegi tak ajak aku pun...nasib baiklah cni xde panggung..hehe..kalo x abes rrr gaji aku dok layan filem..aaron aziz mkn naik nmpknya skang ni kan

Ila said...

takde canlah nak tgk ni..heheeh..tak leh bawa faiz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mama & Abah

Adam Hakeem

Our Baby