22 June 2011

Kenapa kulit adam tak cantik??

Sebenarnya adam ada ekzema.....sebab tu la kulit dia tak selicin, segebu dan secantik kulit baby-baby lain....sedih juga bila memikirkan perkara ni....bila tengok kulit baby lain, semuanya cantik, gebu, cerah...terdetik jugak di hati kenapa adam tak macam tu? bila sentuh rasa kasar....kulit dia lak makin lama makin gelap....

Sebenarnya bukan itu yang aku risaukan sangat....tapi kesian sangat bila tengok dia duk menggaru satu badan.....sayu sangat hati bila dia bersungguh-sungguh menggaru...bila dah kuat sangat garu, dia menangis.....kadang-kadang kami tolong jugak gosokkan tempat gatal tu sampai la dia tertidur.....tapi bila terjaga tengah malam, sambung balik menggaru sampai la tertidur balik.....

Dah berjenis-jenis ubat mahupun krim/lotion doktor bagi....sabun mandi pun tak boleh pakai sabun biasa....tapi tak jugak elok...kadang-kadang sembuh beberapa hari je....lepas tu datang balik gatal-gatal dan kulit jadi merah-merah....kami tak boleh bagi sebarangan ubat sebab adam jugak ada G6PD deficiency....

Jadi, bila ubat dah habis, kami terpaksa pegi klinik sampaikan doktor dan nurse kat sana pun dah kenal dah....sebab boleh dikatakan kerap jugak la kami ke klinik....itu belum termasuk lagi pegi klinik masa adam demam....kadang-kadang tebal jugak muka ni, tapi demi adam terpaksa jugak....ibu mana tak nak anak dia cepat baik....

ni masa mula-mula kena masa umur 7 bulan.....
dulu kat muka je...sekarang ni dah merebak ke badan dan kaki lak....
 memang on off la ekzema ni datang...
kulit dia licin beberapa hari je....
lepas tu jadi merah-merah balik...
sedih sangat....


Ahad lepas baru je botakkan adam untuk kali ke-4 dalam masa setahun 3 bulan ni....rambut dia cepat panjang......sekarang ni adam kena berimej botak je sebab kalau ada rambut, dia akan cepat berpeluh....bila berpeluh, mula la gatal....


30 org syg adam:

amiey lee said...

harap tabah dn sabar dgn dugaan Allah,

setiap yang berlaku ada hikmah nye..skrg susah nnti dia Senangkan mama adam plak..hmmmm

apapun takcare tuk adam ye...muahh syg adam..be a good boy ya

YAYA AZURA said...

sabar ye mama adam..moga adam cepat sembuh...

eB ezrin said...

eBmmg eczema, aerish pn samer... eB sampai skrang pakai bethamothasome... x leh tinggal... aerish eB x mo mulakan ubat tuh sbb effect kidnyer.. so eB bagi lotion khas kulli sensitif... cosway (teddie)... skang nih eB guna bedak pureen sbb alhamdulillah serasi ngan aerish... pakai lps mandi... x der dh menggerutu badan aerish.. licin dh... tapi kalo aerish gatal jerk, eB sapu lagi ;p
try la... :)

Jieda said...

Kesiannya adam..anak kawan kat opis ni pun pernah gak kena tapi lepas dia bawak pegi homeopati,berkurangan ekzemanya.Anak saya yang 1st pun ada G6PD gak

zura_habib said...

Ada 2,3 org mmbr ada anak eczema nie...dieorg kena make sure umah xde habuk,control mkan(mak meyusukan anak) n x bwk anak gi mana2 yg leh berpeluh...sabr ye...mmbr ckp nnt dh besar sket baby makin okay...

syawalsimpsons said...

ciannyer...sedeynyer tgk adam ni...sayukan bila abak x sihat...tp adam mmg budak yg baik...suke sue tgk diam...behave saja...

Nazz@Purple said...

dugaan mase kecil...smoga adam cpt smbuh..

*azni* said...

sian nye adam..semoga cepat sembuh ye..

Nurul Jannah said...

kesiannya adam :(

e.l.i.s.s.m.i.e said...

my nuha pun eczema. last 3 weeks kena teruk sampai infection. eliss pantang makankan dia telur, seafood dan kacang.

salam kenal.

Izan Ishak said...

aanie, anak2 izan pun ada eczema jgk. mmg ada masanya mmg bergaru je. rambut pun sentiasa botal aje. tapi makin besar ni dah kurang sikit...

harap2 adam pun cepat sembuh ye~

ajumohit said...

alahai siannya adam..moga2 cpt elokla gatal2 adam ni...

Mama Gee said...

tp mcmana pun di mata mama adam sgt chomell :)


InsyaAllah ade penawarnyaa tu....semoga adam akan sebuh dr ekzema ya

aanie said...

@amiey lee

thanx dear...harap2 begitulah...

aanie said...

@YAYA AZURA

thanx dear...:)

aanie said...

@eB ezrin

owh ye ke?? tp aerish nmpk licin je kulit dia..nanti nak try gak la lotion tu...mana tau serasi dgn adam kan?thanx eb...

aanie said...

@Jieda

ooo...x penah try lak homeopati tu...mgkn blh difikirkan...

anak jieda pun G6PD gak ke...

aanie said...

@zura_habib

hmm, tu lah...pk byk kali gak nak bawak dia g kat tmpt panas2...

aanie said...

@syawalsimpsons

erm, mmg sedih..thanx sue...

aanie said...

@Nazz@Purple

thanx dear...:)

aanie said...

@*azni*

thanx dear...:)

aanie said...

@Nurul Jannah

:(

aanie said...

@e.l.i.s.s.m.i.e

salam kenal...

mknn2 tu mmg pantang...tp susah gak sb dlm biskut n roti pun ada telur gak...xtau cmne nak buat...

aanie said...

@Izan Ishak

oo ye ke...harapnya adam pun cepat sembuh....

aanie said...

@ajumohit

thanx dear...:)

aanie said...

@Mama Gee

thanx mama...terharu..sobsob...

insya-Allah.....amin...

d_LA said...

beb, aku bace pun rs touching sgt2..hope mu tabah la ye..jgn berputus asa cr ubat taw..anak kwn kakak aku pun ada ekzema, aku pnh tgk mmg kesian sgt tp skang xtaw camne..nt aku try tanya kot2 dah oke bleh syor tuk adam..

wan nurul hezrina said...

bila tgk gambar mmg teruk jugak ek eczema adam??sofia pun on off gak eczemanya tp rasanya adam kena duga hebat lagi kot.tp skang dah bersihkan?

aanie said...

@d_LA

thanx dyla...

aanie said...

@wan nurul hezrina

alhamdulillah..skrg dah bersih...syukur sgt2....cuma kat leher je kadang2 ada...sb dia selalu berpeluh kat leher...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mama & Abah

Adam Hakeem

Our Baby